Sport
MARKO PRATLJAČIĆ, BOKSAČKI PRVAK

Mlađi brat Luka morao me "skulirati", znao sam da mogu postati prvak
Objavljeno 14. travnja, 2022.
Čak je šest godina član BK Osijek bio izvan natjecateljskog boksa, a kako je često bio sparing-partner, odlučio se vratiti

Svijet profesionalnog boksa u teškaškim kategorijama pamti braću Leona i Michaela Spinksa. Kasnije generacije Vitalija i Volodimira Klička, nekad apsolutne svjetske profesionalne prvake, danas junake ukrajinske obrane od ruske agresije.Ima i Osijek svoju braću teškaše, Luku i Marka Pratljačića. Tri godine mlađi Luka već je etabiliran. Osvajač brončane medalje s Europskog prvenstva do 22 godine jedan je od cjenjenijih hrvatskih superteškaša. No naslov prvaka Hrvatske u Osijek, točnije, na Jug 2, nakon 14 godina i trijumfa Ante Čepe donio je stariji brat Marko. Novi prvak Hrvatske u kategoriji do 92 kg prethodno se punih šest godina nije uopće bavio natjecateljskim boksom. To ipak ne znači kako svih tih godina nije i ulazio u ring.

- Nikako, nisam se boksački zapustio. Cijelo vrijeme sam trenirao, imam vlastitu dvoranu i dečke s kojima individualno radim boksačke tehnike. Znate kakva je situacija u Hrvatskoj, pa i šire. Teško je pronaći kvalitetne sparinge, posebno u teškaškim kategorijama, pa sam u Boksačkom klubu Osijek bio sparing i bratu Luki, ali i Zvonetu Rebolju, još jednom reprezentativcu koji je kao i ja u teškoj kategoriji, do 92 kilograma. Kada je Matej (trener Matković, nap. a.) vidio u kakvom sam stanju, negdje početkom godine predložio mi je da se vratim. I tada je to sve nekako krenulo intenzivnije.

Noćni život


Prisjetio se zbog čega je prije šest godina odlučio prekinuti aktivnu boksačku karijeru.

- Vratili smo se Luka i ja iz Sesveta u Osijek. On je nastavio trenirati, a meni je trebao posao. Zaposlio sam se na ulazu u noćni klub. I, s moje strane, mogu reći da profesionalni sport i takav način života nikako ne idu zajedno. Radilo se vikendima, četvrtak, petak, subota do šest ujutro, puno bude tu i stresnih situacija, a ja dođem k sebi tek negdje do srijede. Naravno, dogode se onda kada tako živiš i ozljede te sam tada odlučio prekinuti.

Srećom, privremeno, a za povratak očito nikada nije kasno. Do naslova prvaka stigao je nakon tri pobjede. U prvom kolu nokautirao je Tomislava Cerovečkog, a potom je bio bolji od Kristijana Duje Gaćine i Mateja Ilijevića. Kada si shvatio da bi mogao doći do naslova prvaka?

- Iskreno, kada sam krenuo u Zagreb, bio sam siguran da mogu biti prvak. Morali su me brat Luka i trener Matej, pa i Zvone Rebolj i drugi trener Branko Klasić, smirivati jer sam djelovao preagresivno. Morali su me "skulirati" jer bih izgorio od prevelike želje. Savjetovali su mi da više moram boksati glavom, da budem mirniji, mudriji.

Pustio bi Rebolju


Priznat će kako je za naslov imao i dozu sreće. U konkurenciji nije bilo prošlogodišnjeg prvaka Tonija Filipija, a zbog mononukleoze nije nastupio ni klupski kolega, prošlogodišnji viceprvak Zvonimir Rebolj.

- Ne znam što je bilo s Filipijem, ali budite uvjereni, "potukao" bih se ja s njim, i to dobro. Bio bi to otvoreni meč. Žao mi je Zvoneta. Prije otprilike mjesec dana žalio se da se ne osjeća dobro. Naravno, prvo smo pomislili na koronu, testirao se i bio negativan. Poslije se pokazalo da je mononukleoza, zbog čega ne smije šest mjeseci imati nikakvu aktivnost.

Hipotetski, da se u finalu dogodio susret Rebolj-Pratljačić, tko bi dobio?

- On. Već smo se prije dogovorili da bih mu predao. Prijatelji ne ulaze jedan protiv drugoga u ring.

Znači, nećemo doživjeti ni meč braće Pratljačić, kada bi ušao među superteškaše? Zato su braća jedan drugome velika potpora i navijači. U Zagrebu su Marka bodrili i ostali članovi muškog dijela obitelji, tata Franjo i najstariji brat Ivan.

- Došli su i moji dečki iz kluba, prijatelji s Juga i ostatak ekipe iz Osijeka. U dvorani je bilo sigurno tridesetak mojih navijača. Posebno mi je drago zbog tate. Toga dana kada sam osvojio naslov, 10. travnja, imao je rođendan, pa sam mu odmah stavio medalju.

Kako mama i tata proživljavaju dva boksača u obitelji?

- Naviknuli su. Tata puno lakše. Bavio se full contactom, bio je i u policiji, sudjelovao je i u Domovinskom ratu. A mama... Ha, kada je bilo jasno da se Luka neće boriti, ali da ću ja boksati, rekla mi je "sada se zbog tebe moram živcirati"!

Povratka sada nema. Nakon osvojenog naslova prvaka Hrvatske, vjerujemo, neće ponovno baciti rukavice u trnje. Bar ne kao aktivni boksač. Sljedećeg je mjeseca u Armeniji Europsko prvenstvo.

- Nismo još ništa odlučili, vidjet ću i što trener Matej kaže, ali nekako to Europsko prvenstvo dolazi prerano. Prvenstvo Hrvatske nije mjerilo, treba mi i borbi da vidim gdje sam stvarno. U svakom slučaju, nakon ovoga sigurno ću nastaviti - poručio je Marko Pratljačić.Krešimir Lacković
OPORAVI LI SE, LUKA IDE U HRGOVIĆEV KAMP
Luka Pratljačić zbog ozljede nije nastupio na Prvenstvu Hrvatske, pa je propala mogućnost da dvije medalje, a možda i dva zlata, dođu u jednu obitelj. Najmlađi brat Pratljačić jedan je od cjenjenijih hrvatskih superteškaša, koji sve češće sparira onima najpoznatijima na svjetskim profesionalnim tablicama. Na jednom od sparinga je i zadobio ozljedu.

- Luka je bio u kampu Agrona Smakićija, odličnog našeg profesionalnog superteškaša koji jako brzo napreduje na listi. Zaradio je ozljedu šake, stvorio se edem, nekakvo zadebljanje, oteklina, što ga prilično boli i sputava. Česta je to ozljeda, ne toliko teška koliko neugodna. Kažu neki kolege boksači da to može osjetiti i do šest mjeseci. Nažalost, zbog toga nije mogao nastupiti na Prvenstvu Hrvatske premda se sada dobro oporavlja - kazao je Marko Pratljačić.

Oporavi li se Luka, a trenutno je situacija dosta dobra, priključit će se kampu Filipa Hrgovića, koji se za 7. svibnja priprema za meč protiv Kineza Zhanga Zhileija.

Marko Pratljačić

osječki boksač

Prvenstvo Hrvatske nije mjerilo, treba mi i borbi da vidim gdje sam stvarno. U svakom slučaju, nakon ovoga sigurno ću nastaviti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana