Kultura
CENTAR ZA KULTURU ĐAKOVO

Predstavljene zbirke poezije Sanje Baković i Tihomira Dunđerovića
Objavljeno 1. svibnja, 2021.
Činjenica da đakovačka knjižnica ima više od 3500 članova govori o tome kako u Đakovu itekako ima smisla govoriti o knjigama, slaviti njihov dan i nuditi sadržaje vezane uz književnost, bilo da je riječ o organizaciji radionica, pokretanju čitateljskih klubova, predstavljanju knjiga, dovođenju autora i autorica. U Centru za kulturu Đakovo predstavljene su dvije zbirke poezije u sklopu projekta "Ideš na promociju?", koji je osmislila Marta Džaja, a provodi ga Udruga za promicanje urbane kulture ARLA u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Đakovo. Marta Džaja je u razgovoru s autoricom Sanjom Baković predstavila zbirku Autobus za Trnavu, a Sanja Baković preuzela je ulogu moderatorice i predstavila zbirku poezije Drvolaši Tihomira Dunđerovića, prvijenac u nakladničkoj djelatnosti GKČ-a Đakovo. U razgovorima s autorima čulo se ponešto o procesu nastanka njihovih zbirki te o kontekstu globalne pandemije i izazovima koje je nosio za izdavanje i promoviranje zbirki. Razgovaralo se o temama koje ih zaokupljaju, o ljekovitoj moći knjige, o tome što se može postići pisanjem, a što dobiti čitanjem.


Autobus za Trnavu, druga zbirka poezije Sanje Baković, pjesnikinje, kritičarke, novinarke i pokretačice brojnih inicijativa usmjerenih na intenziviranje čitanja poezije, poslužila je i kao impuls za razgovor o važnim društvenim pitanjima. Zbirka svakako ima važno mjesto u poetici otpora prema nasilju koja zauzima sve vidljivije mjesto na suvremenoj hrvatskoj književnoj sceni, a naglasak je na rodno uvjetovanom nasilju.


Drvolaši, treća zbirka poezije Tihomira Dunđerovića, profesora hrvatskog jezika i književnosti i diplomiranog knjižničara, pokrenula je i otvorila neke druge teme, koje eksplicitno ili skriveno u sebi obrađuje. Dalo se zaključiti kako se u Dunđerovićevoj zbirci neobičnog naziva, koji svakako poziva na čitanje, pronalazi implicitan zavičajni aspekt, prikriveni ekološki, i nešto lakše uočljive teme transgeneracijske kolektivne traume (rata, iseljeništva). U razgovoru o Drvolašima prošlo se kroz naše prostore, susjedne zemlje, Njemačku i Rusiju, mitsko i stvarno, sjećanja i pisma. Presvlačio se kroz razgovor iz teme u temu, baš kao što se zmije presvlače iz kože u kožu. Ovim susretom počela je cjelogodišnja manifestacija unutar koje će Udruga ARLA i GKČ Đakovo dovesti i predstaviti brojna zanimljiva lica hrvatske, ali i međunarodne književne scene. J.Kn.
Možda ste propustili...

OTVOREN 20. FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE

Virtualni susret s Paulom Austerom

PRANDAU FESTIVAL U DONJEM MIHOLJCU

Večeras ansambl Projekt Lazarus

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana