Kultura
AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Sutra mrežna panel-rasprava "KoronaOSKultura-21"
Objavljeno 29. travnja, 2021.
Mrežna panel-rasprava "KoronaOSKultura-21" održat će se na platformi Zoom sutra, petak, 30. travnja, od 11 do 13 sati, u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjeka za kulturu, medije i menadžment.


Kulturni i umjetnički sektor u Osijeku već se više od godinu dana (s)nalazi u situaciji izazvanom koronavirusom, koja ne samo što je promijenila ponašanja, navike i kulturni život građana Osijeka nego je zasigurno i znatna prijetnja budućem poslovanju, ali i opstanku samostalnih umjetnika, obrtnika, neprofitnih organizacija i svih drugih koji u njemu posluju. Raznolikost socijalnih izazova s kojima se taj sektor susreće dovela je do zatvaranja kulturnih prostora, kao i otkazivanja mnogobrojnih kulturnih događaja, te su pojedinci i organizacije morali brzo reagirati stvarajući mogućnost za kulturni angažman i u digitalnom prostoru. U vezi s tim, javila se potreba za učenjem i suočavanjem s novim načinom rada, kao i planiranja alternativnih opcija kako bi se realizirale planirane kulturne i umjetničke aktivnosti.


Neupitno je da ova situacija ima razarajući utjecaj na kulturni i umjetnički sektor, jer se gube i poslovi, a na vidiku nije ni povratak (u cijelosti) njihove publike. Također, ograničenja kretanja, mjere distanciranja, koje se globalno primjenjuju, posljedično dovode i do gubitka zarade.


S obzirom na cjelokupnu situaciju, važnije je nego ikada prije razumjeti njihovu ključnu ulogu, kao i doprinos društvu, te istražiti utjecaj pandemije na kulturni i umjetnički sektor, odnosno na samostalne umjetnike, privatne organizacije u kulturi, neprofitne organizacije i ostale pojedince orijentirajući se na neka od sljedećih pitanja: Kako danas izgleda osječka kultura i umjetnost? Koje aktivnosti poduzimaju akteri kulturnog i umjetničkog sektora kako bi zadovoljili želje i potrebe zainteresiranih korisnika? Što se novoga naučilo tijekom krize? Kakva je budućnost poslovanja? Postoje li potpore i programi namijenjeni oporavku kulturnog sektora? Ima li ipak nekih "vidljivih" pozitivnih promjena koje je ova situacija donijela? Na ta, ali i na mnoga druga pitanja pokušat će odgovoriti gosti: Mia Dimšić (glazbenica), Ivana Đerđ Dunđerović (kazališna i književna kritičarka), Valentina Grubačević (Udruga Reart), Ines Novak (DKC Dokkica), Mira Sekereš (Plesni studio Shine), Ana Šimić (Teatar to go) i Ivica Vuletić (Knjižara Nova). J.Kn.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL

Treći tjedan 45. Dana satire

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana