Kultura
ANSAMBL CAMERATA GARESTIN GOSTOVAO U DONJEM MIHOLJCU

Miholjčani uživali u skladbama iz razdoblja baroka
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
DONJI MIHOLJACKao treći u nizu Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe, preksinoć je u Donjem Miholjcu održan koncert Ansambla Camerata Garestin.


Pažljivo odabranim koncertnim programom, varaždinski barokni ansambl publici je pružio vrlo zanimljiv umjetnički doživljaj u prostoru dvorca Mailath. Koncert je započeo djelima hrvatskog skladatelja i orguljaša Ivana Lukačića: Coeli enarrant, pjesmom basa s kojom se predstavio Berislav Puškarić, uslijedila je Sicut cedrus, pjesma soprana u izvedbi Ivane Lazar, a potom su glazbenici zajedno izveli In lectulo meo, uz pratnju Krešimira Lazara – violončelo i Krešimira Hasa – čembalo.


Tijekom koncerta posjetitelji su uživali i u Bachovim arijama Quia respexit i Quia fecit mihi magna iz oratorija Magnificat, BWV 243 te djelima Georga Friedericha Händela – duetu soprana i basa Giu nei Tartarei regni i Che vai pensando folle pensier iz zbirke Cantate e Duetti Italiani.


U koncertnom programu s djelima iz razdoblja baroka, umjetnici Krešimir Lazar i Krešimir Has izveli su Sonatu za violončelo i čembalo u a-molu, op. 2 br. 5. Jacoba Basevi il Cervetta.


Ovo je bio prvi koncert koji su članovi Ansambla Camerata Garestin održali u Donjem Miholjcu, a čiji su nastup Donjomiholjčani srdačno pozdravili. Nastup glazbenika, uz gradonačelnika Gorana Aladića i dogradonačelnika Tomislava Brusača, pratio je i Edmund Andler-Borić, umjetnički voditelj Prandau festivala, koji kao koncertni orguljaš nastupa diljem svijeta. Prošle godine nastupio je u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu. Bio je to, kako je rekao, nastup koji ga je potaknuo da s gradskim i crkvenim vlastima inicira festival orguljaške i komorne glazbe jer mnogi gradovi imaju orguljaške festivale, pa je i Donji Miholjac – zbog vrijednih orgulja – to zaslužio.


– S Prandau festivalom smo zapravo samo malo odškrinuli vrata kulturne promidžbe Donjeg Miholjca, i tu nećemo stati. Cijeli priču ćemo još više zakotrljati i dat ću sve od sebe da Prandau festival ne stane na prvoj godini, nego da iz godine u godinu idemo sve više naprijed. Vjerujem da ćete svih sljedećih godina koje nas čekaju jednako kvalitetno pratiti razvoj ove priče - rekao je umjetnički voditelj Prandau festivala Edmund Andler-Borić.


Festival u organizacijskom poslu vodi grad Donji Miholjac, gradska Turistička zajednica, Povijesna udruga Mailath, Župa sv. Mihaela arkanđela i Glazbena škola pri OŠ "August Harambašić", a održava se uz potporu Ministarstva kulture.

Sljedeći, ujedno posljednji, koncert u sklopu ovogodišnjeg Prandau festivala je 20. rujna, uoči Dana grada Donjeg Miholjca. Koncert će biti u crkvi sv. Mihaela arkanđela, a održat će ga violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler-Borić. Snježana Fridl


Snježana Fridl
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠAVA MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Dvije sjajne predstave za kraj

2

NATJECANJE FERDO LIVADIĆ

Nagrada Janu Nikoviću

3

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR

Zagrebački plesni ansambl s predstavom “Okvir” gostuje u Gradskom kazalištu Požega