Novosti
PROJEKT “VELIKI ISPOD ZVIJEZDA”

Na muralu Zadro i Bauer,
Paović i Martin, Pavličić...
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Crtali su Vukovarci, Ivan Kružljak i Mario Kokorić, umjetničkog potpisa 2K’s Artwork

VUKOVAR - Novi mural u gradu Vukovaru, upravo dovršen u Ulici Antuna Augustinčića što se iz naselja Sajmište spušta putem ka simbolu grada heroja - vukovarskom vodotornju, brzo je - što i ne čudi - privukao pozornost Vukovaraca. Donedavno derutan i još iz ratne 1991. godine gelerima “izrešetan” potporni zid, površine oko 310 “kvadrata” uređen je naime, i oslikan u, dakako, street art stilu, portretima poznatih osoba iz Vukovara - znanstvenika svjetskog glasa, branitelja Vukovara, uspješnih sportaša... pod zajedničkim nazivom “Veliki ispod zvijezda”.

Našlo se tu devet “velikih” - nobelovac Lavoslav Ružička, svestrani Nikola Andrić i muzeolog Antun Bauer, pa akademik Pavao Pavličić, potom legendarni zapovjednik obrane Vukovara od agresije ‘91. Blago Zadro i novinar pogubljen na Ovčari nakon pada grada Siniša Glavašević, ali i uspješni mladi vukovarski sportaši koji također ime svog grada u današnja vremena pronose svijetom - veslač Damir Martin, paraolimpijka Sandra Paović i rukometaš Damir Bičanić. Ideja je to, uobličena u Projekt Mural, potekla iz gradske uprave Vukovara, na tragu već nadaleko poznatog Vukovarta, no realizacija je u ovom slučaju povjerena domaćim snagama, dvojici mladih Vukovaraca poznatih po umjetničkom imenu, i potpisu, 2K’s Artwork. Oni su Ivan Kružljak i Mario Kokorić, a zanimljivo je da su ti 29-godišnjaci u street artu hobisti, vrlo uspješni, dok su profesionalno obojica - vatrogasci. Valja pritom spomenuti i trećeg člana “iz pozadine”, također Vukovarca, Andreja Ilića (33), inače poznatog kao DJ Andy Boy, prijatelja zaduženog za promidžbu.



Projekt Mural započet je, kazuje Siniša Mitrović iz gradskog Odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo, na inicijativu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i njegova zamjenika Marjana Pavličeka.

- Ideja je da se realizira manifestaciju s ciljem osmišljavanja i poticanja novih društvenih događanja i inovacija u društvenoj infrastrukturi koja uključuje građane u razvoj zajednice, a pritom i podiže i unaprjeđuje kvalitetu života građana - naveo je Mitrović, dodavši kako je je riječ o prvom muralu iz spomenutog projekta. Otkrit će, ali ukratko, i da se za sljedeću, 2020. godinu razrađuje ideja 30-metarskog murala, koji bi, kroz umjetnički pristup, prikazivao moćni europski Dunav, uz izvora do ušća, s važnim točkama među kojima je, dakako, i Vukovar kao hrvatski grad na Dunavu. Istodobno se, dodat će, na taj atraktivan i suvremen način uređuju derutni i/ili prazni zidovi koji potom, osim lijepog prizora za Vukovar i angažiranja lokalnih umjetnika, predstavljaju i turističku atrakciju. Projekt se financira iz gradskog budžeta.



Inače, mural duž gradskog potpornog zida kod OŠ Antuna Bauera nastajao je od rujna, no mlade umjetnike ometala je kiša, pa je njihov kreativni rad potrajao duže od planiranog, sve donedavno.

- Godinama crtamo, no mural nam je bio prvi projekt s Gradom, i zadovoljni smo jer nam se i ideja poznatih Vukovaraca svidjela, a i raduju nas brojni pozitivni komentari onih koji su vidjeli završeni mural - kazuju Ivan i Mario, i dodaju kako su uživali u oslikavanju zida jer crtanje je njihova ljubav, jednako kao što vole, reći će, i posao vatrogasca jer vole pomagati ljudima. Sretni su, kazuju, i jer su učinili nešto za svoj Vukovar.

- Nadamo se i daljnjoj suradnji s Gradom Vukovarom, unaprijed se radujemo jer ima mnoštvo zidova u Vukovaru koje valja ukrasiti, a mi imamo volje i inspiracije, i bit ćemo sve bolji i bolji - kažu Ivan i Mario, a videozapis o nastanku murala na Sajmištu ubrzo će biti i na njihovom Instragram i fb profilu, gdje inače pokazuju svoje radove.

- Uživali smo radeći mural i čini nas sretnima pozitivan ishod cijele ideje - zaključit će dečki iz 2K’s Artwork-a.
Sanja Butigan

Za 2020. godinu razrađuje se ideja o 30-metarskom muralu, koji bi prikazivao Dunav, od izvora do ušća
Možda ste propustili...

ZBOG SUMNJE NA KORUPCIJU UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK MINISTRICE KULTURE

Obuljen Koržinek: Priopćenje EPPO-a potvrđuje da smo spriječili prijevaru

SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNA AGENCIJA

Danielu Markiću produljen mandat

Najčitanije iz rubrike