Novosti
STRIP-ALBUM “VUKOVAR: HAŠ”

Barinićev ratni strip - Rokeri Vinkovaca, ratnici Vukovara
Objavljeno 5. studenog, 2018.
Strip je ujedno i apel “na one koji znaju gdje su kosti naših najdražih”
VUKOVAR/VINKOVCI

Bio je gradski frajer kojeg je nakon prerane smrti oca Marka u poštenju i skromno odgojila sada pokojna majka Anica. Ni jednog trenutka nije se dvoumio već je spremno napustio posao na željeznici i u ruke uzeo automatsku pušku. Otišao je u Vukovar i iz njega se više nikada nije vratio niti se zna gdje je pokopan. Nadam se da će netko tko ovo pročita pokazati mjesto gdje zapaliti svijeću… Jer svatko od nas u ovom će prepoznati nekog svog "Haša"; iz svoje ulice, kvarta – jednostavnog lika, frajera s ulice, koji je u pocijepanim hlačama i patikama otišao u rat i nije se vratio - zapisao je tako Nenad Barinić u predgovoru svog strip-albuma "Vukovar: Haš", koji upravo, na 132 stranice i tvrdo ukoričen, izlazi iz tiska i čija se promocija očekuje u sklopu službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2018., dana 15. studenoga u 18 sati u vukovarskoj Ružičkinoj kući.

Strip u kojem se isprepleću dani mladosti prije rata u Vinkovcima i obrana Vukovara, rokeri, bikeri i ratnici, prijateljstvo i pakao rata, nastajao je, reći će autor, "spontano, u mojoj glavi" još od datuma zadnje, najveće razmjene hrvatskih ratnih zarobljenika iz srpskih logora 14. kolovoza 1992. Jer, među nestalim civilima, ranjenicima i hrvatskim braniteljima bio je i njegov najbolji prijatelj, vinkovački roker i branitelj Vukovara Mladen Čupić, kojeg su svi zvali Haš.
Prijatelj iz mladosti
- Ova priča je posvećena Hašu. Nakon pada Vukovara 1991. jedino što se pouzdano znalo je – Haš se iz Vukovara nije vratio, kao ni dio vinkovačke ekipe koja je s njim u skupini 19. rujna ‘91. otišla u pomoć napadnutom simbolu hrvatskog otpora, Vukovaru. Njegova majka, pokojna Anica Čupić, prilikom svake moje posjete vrtjela je krunicu, zrno po zrno, u molitvi da joj se njen Mladen vrati. Sestra Mladenka tražila je svaki mogući podatak pokušavajući razriješiti njegovu sudbinu ili makar naći njegovo tijleo - govori Barinić, poznati hrvatski strip-crtač iza kojeg je, među ostalima, i nekolicina stripova s tematikom Domovinskog rata što mu ih "zbog emocija, nije lako raditi". Sada je k tome, pisao/crtao o prijatelju, osobi s kojom je provodio najveći dio svojih mladih dana "vozeći se motociklima, dijeleći i zadnji decilitar goriva, slušajući Ramonese....".Kako se čita i u stripu, Mladen Čupić rođen je 1967. u Vinkovcima.- Kao da ga i sada vidim pred sobom. Nedostajao mu je jedan ili dva od prednjih gornjih zuba pa se spuštanjem usana trudio to prekrivati..., a cigareta u usnama bila mu je kao zaštitni znak. Vozio je MZ ETZ 250, a pred rat YAMAHU SR 500. Na lijevoj nadlaktici ruke imao je istetovirani tipizirani znak RV (Rokeri Vinkovaca), kuštravu i gustu tamnu kosu, naušnicu u lijevom uhu.... Uvijek je nosio sužene crne samtene Levis hlače i obvezno bijele visoke Puma patike. Istu odjeću nosio je i u ratno vrijeme - prisjeća se Nenad i pritom ističe kako je album "Vukovar: Haš" plod dugogodišnjeg istraživanja i dokumentarističkog pristupa stripu koji prati dio povijesti Vinkovaca i Vukovara kroz prijeratnu bogatu vinkovačku supkulturu i prati određen broj "gradskih dečki" grubo uključenih u predratni scenarij i rat.
Motocikl za pušku
To je pak i strip o prijateljstvu, pun simbolike života prije i poslije rata i "običnih" ljudi koji su branili Vukovar, i dali svoj život.- Preko noći, iz rokera - bikera nastajali su ratnici. Kožne i traper-jakne kao i prišivke Kawasaki, Ramones.... mijenjali smo za maskirne uniforme i prišivke ZNG RH, POLICIJA, HOS. Neki su prodali motor da bi kupili prvo oružje - sjeća se autor, otkrivajući, prije najavljene promocije strip-albuma, da su "lokacije stvarne, žrtve i počinitelji su stvarni likovi i bilo ih je dosta teško rekonstruirati, no vjerujem da će se mnogi prepoznati u kadrovima" dok je istovremeno strip i apel "na one koji znaju gdje su kosti naših najdražih".- Neka ova priča, koja nikada neće dopustiti da umre sjećanje na ljude koji su u njoj, bude poticaj da se svi oni za koje do danas ne znamo - vrate kući. Da se zna gdje im zapaliti svijeću… Kažu da čovjek zapravo nije umro do onog trenutka kada na njega svi zaboravimo. Zato će ova priča ostati zauvijek u arhivama, knjižnicama… stalno će podsjećati na njih, neće dati zaboravu da ih prekrije - kazuje autor.
Sanja Butigan
Među nestalim ranjenicima iz bolnice
Mladen Čupić ranjen je 2. studenog ‘91. na položaju u Vukovaru.

- Pogođen je puščanim metkom u lijevu stranu lica, spoj donje i gornje čeljusti u zglobu, od čega se onesvijestio. Noseći Mladena u deki, njegovi suborci probili su se do vukovarske bolnice. Haš je u bolnici otežano govorio zbog rane, nosio je zavoj... Bio je u pidžami i ogrtaču od frotira. Mladen se vodi među nestalim ranjenicima iz vukovarske bolnice, pretpostavlja se da su i oni odvedeni i ubijeni na području Ovčara - zaključit će Barinić ne otkrivajući, međutim, kakav to “neočekivani obrat” donosi na kraju crno-bijeli strip “Vukovar: Haš”, rađen i uz potporu Ministarstva kulture.
Strip-album Nenada Barinića bit će predstavljen 15. studenoga u 18 sati u vukovarskoj Ružičkinoj kući