Novosti
OD LIVERPOOLA DO ISTANBULA

Mladi Englez biciklom
putuje svijetom prema
knjizi slavnog novinara
Objavljeno 15. lipnja, 2015.

Fascinanta biografija Engleza Thomasa Stevensa, koji je živio od 1854. do 1935. godine, poznatog kao prvog čovjeka koji je biciklom obišao svijet od 1884. do 1886. godine, inspirirala je njegova sunarodnjaka Stuarta Lowea da krene njegovim stopama.

I tako je Stuart stigao u Osijek, koji je Thomas Stevens posjetio davne 1885. godine, upravo u ovo vrijeme, ali 230 godina poslije. Stuarta smo upoznali zahvaljujući Mislavu Pavoševiću, stručnom suradniku Turističke zajednice grada Osijeka, koji nam je javio da ga je posjetio zanimljiv gost. I doista, mladi Englez, strastveni biciklist, ispričao nam je priču kakva se ne može čuti svaki dan.

- Sve je počelo kada je moj otac pronašao Stevensovu knjigu koja opisuje njegovo putovanje. Istovremeno, proučavao sam povijest biciklizma. Tako sam došao na ideju da krenem njegovim stopama jer Stevens me doista fascinirao. Osim što je strastveni biciklist, a vozio je bickl s velikim prednjim kotačem, bio je svjetski putnik i novinar – priča Stuart, po zanimanju astronom.

I on je na put krenuo iz Liverpoola, 2. svibnja, a u Istanbul planira stići 1. srpnja, samo 230 godina kasnije od svog slavnog sunarodnjaka.

- Stevens je u Osijeku tada pronašao samo tri čovjeka koja su vozila bicikl, a jedan od njih je bio urednik u novinama Die Drau. Bio je oduševljen gradom, posebno paviljonom Gradski vrt, koji je, opisuje Stevens, imao prekrasan labirint od visokog grmlja. Planiram obići taj dio Osijeka, iako znam da se mnogo toga promijenilo - priča Stuart, dok nam na mobitelu pokazuje ulomak 7. iz Stevensove knjige gdje se spominje Esek.

Dodaje da je prvi put u Osijeku i Hrvatskoj, a do sada nije bio ni u Mađarskoj i Srbiji, pa je ovo putovanje za njega vrlo zanimljivo. Svidio mu se Osijek, ali, za jednog Engleza, previše je vruće!

Vesna LATINOVIĆ
PUTOVAO I AMERIKOM

Prije ovog velikog putovanja, Stuart je, kao i njegov idol, putovao Amerikom, od San Francisca do Bostona. Dokazi su na njegovu jedinstvenom biciklu. To su naljepnice iz Iowe, Omahe, Beča, drugih gradova i država, kojima je Stuart dodao i jednu iz Osijeka. Hoće li nakon Istanbula slijediti Stevensa koji je putovao do Afganistana, Teherana, Rusije, tamo sreo Lava N. Tolstoja, ali i Afrike, gdje se družio sa slavnim istraživačem Livingstoneom, još nije odlučio, ali nikad se ne zna.

Stuartu se sviđa Osijek, ali mu je kao pravom Englezu, previše vruće!