Osijek
DONJOGRADSKI TRGOVCI NEZADOVOLJNI OBNOVOM TRGA BANA J.JELAČIĆA

Đapić će otvoriti Jelačićev trg iako nije završen!?
Objavljeno 7. svibnja, 2009.
U prošlotjednom obilasku Trga bana Jelačića gradonačelnik Anto Đapić najavio je otvorenje Trga za četvrtak, dakle sutra, a jučerašnja situacija na Trgu daje naslutiti kako je otvorenje sutra jednostavno nemoguće.
Pojedini dijelovi Trga još čekaju asfalt, zatvoreni prostor nije ni blizu dovršetka radova, a o okolišu ne treba niti trošiti riječi… No, očito je da se radovi bliže kraju, a mišljenje o obnavljanju Trga zatražili smo od trgovaca na donjogradskoj tržnici. “Katastrofa! Moramo se radovati što su radovi blizu kraja, ali sramota je što smo to čekali ovoliko dugo. Političari se opravdavaju krizom vlasti, a zaboravljaju da su upravo oni izazvali tu krizu. Opravdavaju kašnjenje radova arheološkim otkrićima i istraživanjima, a i mala djeca u Donjem gradu znaju da je tlo prepuno povijesnih ostataka. Da, sretni smo što će Trg uskoro biti otvoren, ali nikako nismo zadovoljni svime što smo morali preživjeti da dobijemo novi Trg”, kaže jedan od trgovaca. Nezadovoljni trgovci, čije su klupe izmještene s Trga na obližnju cestu, kažu kako je jasno da posla ima za još nekoliko mjeseci, ali očekuju kako će Grad opet požuriti, ovaj put s vraćanjem klupa na Trg. “Već vidim da će nas vratiti na Trg, slikati se na tobože obnovljenom Trgu, a onda će radnici još nekoliko mjeseci bušiti i raditi iznad naših glava. Nema šanse da se preostali posao obavi za samo nekoliko dana, a jasno je da se Trg mora otvoriti prije izbora, slažu se prodavači. I.Sekol

Ispred kapelice Snježne Gospe postavljeno je raspelo s korpusom Krista koje je uklonjeno uoči obnove trga. No, kako se može čuti od donjogradskih vjernika i čelnika gradske četvrti Donji grad, riječ je novom raspelu, a gdje je staro ne zna se. "Žao mi je što nemamo fotografije starog raspela, no prema viđenom, izvođači radova su na staru lokaciju vratili postolje starog raspela, ali s novim korpusom", rekao je Hrvoje Stipetić, predsjednik Vijeća četvrti. No, s njime, se nije složio donjogradski župnik. vlč. Ivan Jurić, koji, iako križ nije vidio od ponovnog postavljanja, u potpunoj vjeri prema konzervatorima i izvođaču radova, tvrdi kako ne postoji mogućnost da je stari križ zamijenjen s novim.
Najčitanije iz rubrike