Svijet
VELEPOSLANIK EU-A U BIH JOHAN SATTLER:

Dodikova politika dovela do sankcija, izborna reforma mora biti cjelovita
Objavljeno 10. svibnja, 2024.

Veleposlanik EU-a u BiH Johan Sattler izjavio je kako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izravno odgovoran za činjenicu da je Unija blokirala provedbu razvojnih projekata na teritoriju Republike Srpske, a potvrdio je i da EU ne podupire zahtjeve HDZ BiH za djelomičnim izmjenama izbornog zakona. 

U intervjuu za podcast sarajevskog portala Klix Sattler, koji uskoro odlazi s dužnosti šefa Delegacije EU-a u Sarajevu i prelazi na istu poziciju u Podgorici, kazao je kako je Dodikova politika kojom se dovodi u pitanje stabilnost i teritorijalni integritet BiH zapravo potaknula provedbu sankcija a to konkretno znači da su blokirana dva projekta na teritoriju Republike Srpske vrijedna stotine milijuna eura.

SAD su još 2017. Dodika stavile na svoj popis osoba pod sankcijama, a na njega su nakon toga dospjeli i njegovi sin i kći kao i većina najvažnijih političara u RS.

Njima su zbog toga komercijalne banke u zemlji ugasile račune, zabranjeno im je putovanje u SAD i zamrznuta imovina.

Tim se sankcijama prema Dodiku i članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović pridružila i Velika Britanija, a unatoč činjenici da za takvim mjerama nije posegnula i EU jer se tome protive države poput Mađarske, Sattler je potvrdio kako je neka vrsta tihih sankcija ipak na djelu te da se sve koordinira između Bruxellesa i Washingtona.

"Mislim da smo jedinstveni u stavovima sa SAD-om. Govore da smo mi preblagi i prečesto se govori da moramo biti malo oštriji. Evo ova dva stopirana projekta u RS-u su 1,2 milijarde KM (613 milijuna eura) i to nije zanemarivo. Što se tiče ostalih stvari nama treba suglasnost svih 27 članica. Suglasni smo sa SAD-om o svim strateškim pitanjima", kazao je Sattler.

Dodao je da to znači i jasnu potporu sadašnjem visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu.

Komentirajući prijepore oko izmjena izbornog zakona BiH Sattler je kazao kako su iz Delegacije EU-a jasno poručili predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću kako mora odustati od zahtjeva da se u ovom trenutku mijenja samo onaj dio koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

"Naše mišljenje je da je prioritet provedba presuda Europskog suda za ljudska prava. Sugerirali smo im (HDZ-u BiH) da je nerealno to što traže u vezi Predsjedništva BiH", kazao je Sattler.

Komentirajući Sattlerove izjave Dodik mu je uzvratio uvredama nazvavši šefa Delegacije EU "francuskom sobaricom" ustvrdivši kako je on taj koji je doprinio eskalaciji političke krize u BiH. H

Možda ste propustili...

TRINAEST GODINA PRAVNIH BITAKA: IZRUČENJE ILI NE

Stiže konačna odluka o sudbini Juliana Assangea

ODJECI ATENTATA NA SLOVAČKOG PREMIJERA

Macan: Govor mržnje može izazvati ekstremnu reakciju

Najčitanije iz rubrike