Svijet
TRINAEST GODINA PRAVNIH BITAKA: IZRUČENJE ILI NE

Stiže konačna odluka o sudbini Juliana Assangea
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Britanski sud mogao bi u ponedjeljak donijeti konačnu odluku treba li osnivač WikiLeaksa Julian Assange (52) biti izručen Sjedinjenim Državama zbog otkrivanja velikog broja tajnih američkih dokumenata, što bi trebalo razriješiti 13 godina pravnih bitaka i pritvaranja.

Dvoje sudaca na Visokom sudu u Londonu odlučit će o tome je li sud uvjeren američkim jamstvima da se Assange neće suočiti sa smrtnom kaznom i da se može uzdati u pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana bude li se u SAD-u teretio za špijuniranje. Assangeov pravni tim kaže da su moguće tri opcije, da bi mogao ili biti na avionu preko Atlantika u roku od 24 sata od presude, pušten iz zatvora ili opet zaglaviti u mjesecima pravnih bitaka. "Imam osjećaj da bi se svašta moglo dogoditi u ovoj fazi", rekla je njegova supruga Stella prošlog tjedna: "Julian bi mogao biti izručen, a mogao bi biti i oslobođen." Podijelila je da se njezin suprug nada biti prisutan na ovom ključnom ročištu.

WikiLeaks je objavio stotine tisuća povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, što je najveći sigurnosni propust te vrste u povijesti američke vojske. U travnju 2010. objavio je povjerljiv video koji prikazuje američki napad helikopterom 2007. godine u kojem je ubijeno desetak ljudi u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, uključujući i dvoje novinara Reutersa. Vlasti SAD-a žele izvesti Assangea, rođenog u Australiji, na suđenje za 18 optužbi, gotovo sve prema Zakonu o špijunaži, tvrdeći da su njegovi postupci s WikiLeaksom bili nepromišljeni, naštetili nacionalnoj sigurnosti i ugrozili živote agenata. Njegovi brojni globalni pristaše optužnicu nazivaju parodijom, napadom na novinarstvo i slobodu govora te osvetom zbog nacionalnog sramoćenja. Skupine za ljudska prava i neka medijska tijela, kao i australski premijer Anthony Albanesea i drugi politički čelnici, pozivali su na odbacivanje slučaja.

Ako Visoki sud presudi da se izručenje može nastaviti, Assangeovi pravni putevi u Velikoj Britaniji su iscrpljeni, a njegovi odvjetnici će se odmah obratiti Europskom sudu za ljudska prava kako bi zatražili hitnu zabranu deportacije dok taj sud ne odredi da će saslušati sve strane o njegovu slučaju. H
Stella Assange

supruga

Ovo jednostavno nije način na koji se živi, previše je okrutno. Ne mogu se pripremiti za njegovo izručenje. Ali ako bude izručen, tada ću učiniti sve što mogu, a naša obitelj će se boriti dok ne bude slobodan.

Možda ste propustili...