Svijet
POTRAGA U PLANINSKOM PODRUČJU

Srušio se helikopter koji je prevozio predsjednika Irana
Objavljeno 19. svibnja, 2024.
Ajatolah Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju nakon nesreće predsjednika

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjeta granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Kazao je i da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana "nakon pada helikoptera ugroženi". "Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće", rekao je. Loše vrijeme komplicira spasilačke akcije, objavila je državna novinska agencija IRNA.

Državna televizija prekinula je redoviti program da bi prikazala molitve stanovnika za Raisija diljem zemlje. U kutu ekrana emitirao se prijenos uživo spasilačkih timova koji pješice pretražuju planinsko područje po gustoj magli.

Ebrahim Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021. godine, a otkako je preuzeo novu funkciju, naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protuvladinih prosvjeda i bio snažno angažiran u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama. U iranskom dvojnom političkom sustavu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Unatoč tomu, mnogi vide Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svojega 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija, koji snažno podupire Raisijeve političke smjernice.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi državnoj je televiziji rekao da je samo jedan od triju helikoptera iz skupine pao i da vlasti čekaju dodatne pojedinosti. Raisi je otputovao na azerbajdžansku granicu radi svečanog otvaranja brane Qiz-Qalaisi, koja je bila zajednički projekt.

Vrlo brzo nakon objave vijesti o padu helikoptera, ruske novinske agencije i propagandisti su proširili neprovjerene tvrdnje o razlogu nesreće, objavio je James Kilner, profesor s University Collegea u Londonu. Ruske objave su uključivale tvrdnje da je predsjednik Raisi poginuo te da se možda radilo o atentatu. H/D.Pav.

Ajatolah Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju nakon nesreće predsjednika

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je u nedjelju Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.

"Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja" u zemlji, rekao je.

Izrazio je nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije".

Možda ste propustili...

NAKON SMRTI PREDSJEDNIKA EBRAHIMA RAISIJA U HELIKOPTERSKOJ NESREĆI

Šest kandidata za predsjednika

DVA DANA PRIJE IZLASKA DANACA NA BIRALIŠTA NA IZBORIMA ZA EU

Danska premijerka Frederiksen napadnuta u središtu Kopenhagena, muškarac uhićen

DAN DRŽAVNOSTI U NAJSTARIJOJ KATEDRALI SJEVERNE EUROPE

Misa na hrvatskom prvi put u aachenskoj katedrali