Svijet
SRBIJA OTVORENA ZA PRIJATELJSKE RAZGOVORE S UKRAJINOM

Rusi bijesni zbog posjete Kulebe i Zelenske Beogradu
Objavljeno 13. svibnja, 2024.

Srbija ostaje posvećena poštivanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake članice UN-a, uključujući i Ukrajinu, a otvorena je za prijateljske razgovore o svim pitanjima i na svim razinama, rekli su u ponedjeljak srbijanski dužnosnici ukrajinskom šefu diplomacije Dmitru Kulebi.

Ukrajinski ministar boravi u posjetu Srbiji istodobno s Olenom Zelenskom, suprugom predsjednika Ukrajine, koja sudjeluje na međunarodnom skupu o mentalnom zdravlju.

Agencija AP izvijestila je da se tijekom svog prvog posjeta Srbiji od početka ruske agresije u Ukrajini 2022. godine Kuleba sastao s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i novim premijerom Srbije Milošem Vučevićem, u čijoj vladi se nalazi nekoliko proruskih ministara, uključujući dvojicu koja su pod američkim sankcijama.

Vučić je najavio na Instagramu da će se veleposlanik Srbije, u kratkom periodu, vratiti na svoju dužnost u Kijev.

On je naveo da je s Kulebom "razmotreno i dogovoreno unaprijeđenje bilateralnih odnosa", napose uz želju da se uskoro organizira ekonomski forum gospodarstvenika dviju država.

"Razgovarali smo i o europskom putu obje zemlje i nasušnoj potrebi uspostavljanja mira", objavio je Vučić, dodavši kako je Kulebi "ukazao i na probleme s kojima se Srbija suočava, ponajprije na međunarodnom planu".

Poslije razgovora novog srbijanskog premijera Vučevića s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova vlada je objavila priopćenje da je gostu iz Kijeva prenio da je "Srbija posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice UN-a, uključujući i Ukrajinu".

"Otvoreni smo za prijateljske razgovore o svim pitanjima i na svim razinama", rekao je Vučević i, prema priopćenju vlade, zahvalio sugovorniku na tome što je istaknuo humanitarnu pomoć koju je Srbija poslala ukrajinskom narodu.

Posjet Kulebe i Zelenske, koji su u ponedjeljak obišli srbijansku prijestolnicu s Vučićevom suprugom Tamarom, naišao je na kritiku iz Moskve, navodi AP, prenoseći ocjenu ruske agencije RIA novosti koja je objavila komentare poput "sramotno", koje su, navodno, poslali čitatelji ruskih državnih medija.

Američka agencija navodi da se, "kako izgleda, u nastojanju da ispravi štetu“, ubrzo poslije razgovora s Kulebom srbijanski premijer Vučević treba sastati i s ruskim veleposlanikom u Beogradu u planiranom posjetu skladištu ruskog plina koji uvozi Srbija.

S ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocan-Harčenkom se ranije danas sastala i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a razgovarali su, kako je priopćeno iz njezina ureda, "o mogućim vidovima parlamentarne suradnje dviju zemalja", ponajprije  "o osnivanju parlamentarne skupine prijateljstva s Rusijom".

Srbija je više puta u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Vučić se dosad s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskijem sastao tri puta na međunarodnim forumima u inozemstvu, posljednji put na regionalnom sastanku u Tirani u veljači.

Od 2022. godine, Srbija je prihvatila tisuće ukrajinskih izbjeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Istodobno, Srbija je primila i tisuće Rusa koji su napustili zemlju poslije početka ofenzive na Ukrajinu, a s Kremljom održava bliske veze i čvrstu bilateralnu suradnju. H