Osijek
VIKEND ZNANOSTI NA FAZOS-U

Znanost itekako može biti zabavna. Uvjerite se u to!
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
PROTIĆ: Omogućeno je interaktivno učenje od najboljih, umrežavanje i dobra zabava
Osječki je Fakultet agrobiotehničkih znanosti domaćin Muzza - prvog vikenda znanosti u Osijeku, koji je pod motom "Open Mind" otvoren u petak, s ciljem popularizacije znanosti kod djece i mladih, i to kroz čak 50 njima prilagođenih zabavnih interaktivnih radionica na kojima su mogli zaroniti u svijet letenja dronom, istražiti tajne svemira, upoznati se sa šarolikim svijetom suvremenih aplikacija i softvera, s pomoću zanimljivih pokusa spoznati kako sok i slatkiši kvare zube, istražiti osnove optike, saznati kakve se sve korisne bakterije nalaze u mlijeku, kako zvuči njihova omiljena melodija na glazbalima od drveta, metala ili plastike i sl.

Organizatori su 1. vikenda znanosti u Osijeku Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek i zagrebačka udruga Muzza, neprofitna organizacija čija je glavna misija približiti djeci i mladima znanost i tehnologiju, potaknuti njihovu znatiželju, maštovitost i probuditi u njima male istraživače. Udruga surađuje s više od 500 volontera, 20 doktora znanosti i 50 profesora.


"Prvi puta smo u Osijeku i jako smo sretni i ponosni jer nam je partner Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera čija je Uprava odmah prihvatila naš poziv za suradnju. Kroz tu suradnju odlučili smo djeci i mladima ponuditi dva dana znanosti, uz tri osnovne poruke. Prva je interaktivno učenje od najboljih: naših sveučilišnih nastavnika, profesora i studenata. Druga je poruka umrežavanje, jer želimo da svi posjetitelji prepoznaju fakultete i što oni nude, a na kojima će možda jednoga dana studirati. Treća je poruka da se svi skupa dobro zabavimo, jer znanost može itekako biti zabavna", rekla je predsjednica udruge Muzza, Đurđica Protić.

Sa svojim se projektima u Vikend znanosti uključilo 12 sastavnica osječkog Sveučilišta, kao i gosti s Hrvatskog vojnog učilišta, Centra za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić, tvrtke Orqa i brojni drugi.

"Glavni nam je cilj približiti djeci znanost, pokazati im da ona nije bauk, nego može biti vrlo zanimljiva i zabavna", rekla je prorektorica, prof. dr. sc. Sonja Vila.


Nikada ne možemo znati kada će u dječjoj mašti kliknuti nešto što će ju motivirati da postanu profesori u školi, doktori, znanstvenici itd., a ovakvi su događaji preduvjet za takav "klik".

Primjerice, mali Jakov (5) iz Dječjeg vrtića Marija Petković - Kćeri Milosrđa odmah se fascinirao programiranim miševima koji potiču djecu na razvoj algoritamskog razmišljanja, ali bez upotrebe ekrana u koje su djeca današnjice toliko zaljubljena.

"Super je miš, bolji je od pravog", otkrio nam je Jakov, koji se sa svojim vršnjacima mogao okušati i u pisanju jednostavnih računalnih programa kroz niz zadataka na papiru ili na podu, tj. kroz tzv. unplugged obrazovne aktivnosti bez upotrebe računala.


"Ovakav je pristup namijenjen uglavnom predškolarcima i učenicima nižih razreda osnovne škole. Aktivnost se sastoji od niza manjih izazova koje djeca trebaju riješiti uz pomoć papira i olovke, poput pronalaženja puta kroz labirint upotrebom jednostavnih naredbi, crtanja prema unaprijed definiranim uputama, zadavanja naredbi drugoj osobi ili bacanjem kockica i pomicanjem likova po kvadratnoj mreži na podu", pojasnila je Mia Čarapina, voditeljica radionice Mali znanstvenici Tehničkog veleučilišta Zagreb.

Kako djeci privući pažnju jako dobro znaju na osječkom Prehrambeno tehnološkom fakultetu

- Ovdje smo došli s radionicom na kojoj ćemo djeci na zanimljiv način prezentirati sve o mlijeku i sladoledu. Pokazivati ćemo na koji način odvojiti vrhnje iz mlijeka, na koji način nastaje maslac, koje bakterije žive u jogurtu i zašto su korisne, a na kraju će učiniti i ono što ih zasigurno najviše zanima - zasladiti se sladoledom - otkrila nam je studentica 5. godine Ozana Prisuda.


Muza vikend znanosti na istoj se lokaciji i s istim sadržajima nastavlja u subotu u vremenu od 10 do 19 sati, a ulaz je besplatan.
Ivan Alilović
Vikend znanosti na FAZOS-u se sa zanimljivim sadržajima nastavlja u subotu od 10 do 19 sati. Ulaz je besplatan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana