Osijek
1. FESTIVAL PRIPOVIJEDANJA

Zaiskri pričom za djecu iz Josipovca
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Festival se u petak i subotu održava u Hrvatskom domu u Josipovcu

Udruga Josipovac, u suradnji s Hrvatskim društvom za pripovijedanje ‘Logos‘, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, održat će u petak i subotu 1. Festival pripovijedanja Zaiskri pričom u Josipovcu. Prvi je to događaj ovakvoga tipa u Slavoniji. Zamišljen je, pojašnjava Ana Šašvari, tajnica Udruge Josipovac, prema uzoru na festivale koji se održavaju diljem Hrvatske te je jedinstven događaj u našem gradu jer je Slavonija dio Hrvatske koji još nema festival ovakvog tipa.

Idejna začetnica Festivala je članica udruge Josipovac Ivana Antolović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, te majstorica pripovjedačica.

- Prva je to manifestacija takvog tipa na području cijele Slavonije te se nadamo da će postati tradicionalna. Festival je osmišljen kao dvodnevna manifestacija koja će se odvijati u prostoru Hrvatskog doma.

U sklopu Festivala bit će organizirane radionice kreativnog pripovijedanja za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, radionica biblioterapije za odrasle, predstavljanje slikovnice Ponosni slon, radionicu o važnosti pripovijedanja za odgajatelje, učitelje, profesore i knjižničare te Večer pripovijedanja. Ovim festivalom doprinosi se popularizaciji usmenoga pripovijedanja koja je dio očuvanja nematerijalne baštine. Na taj način njeguje se ljubav prema baštini, usmenoj i pisanoj riječi, potiče se čitanje i razvija čitalačka pismenost, kao i kritičko mišljenje te se povećava vokabular, kako za najmlađe sudionike, tako i za odrasle.

Na Festival će doći nekoliko majstorica pripovjedačica iz raznih dijelova domovine kako bi djeci i mladima te zainteresiranima približile vještinu pripovijedanja.

- Pripovjedačice koje gostuju su: Ivana Šalinović i Andreja Krenek (Zagreb), Dubravka Payerl i Mirta Faktor (Osijek), Jelena Premec (Koprivnica), te Jasmina Aleksandra Žiljak (Split). Kroz Festival očekujemo da ćemo kod djece, mladih i odraslih potaknuti zanimanje za kulturnu baštinu, za ljepotu riječi i pripovijedanja te pobuditi terapeutski učinak priče i pripovijedanja kako bismo preventivno djelovali na mentalno zdravlje zajednice kroz priče koje osnažuju. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na ovoj nesvakidašnjoj manifestaciji u Slavoniji - kaže Šašvari. D.Pejić

6

pripovjedačica iz svih krajeva Hrvatske gostuju na Festivalu pripovijedanja