Sport
RUKOMETAŠI OSIJEKA GOSTUJU KOD DUBRAVE

Učiniti sve da se izbjegne najgori mogući scenarij
Objavljeno 4. svibnja, 2024.

U brojnim hrvatskim rukometnim klubovima ovih je dana na djelu viša matematika kako bi se odgonetnulo tko bi na kraju mogao ispasti u niži rang.


Kolo prije kraja u Ligi za ostanak čak je sedam momčadi unutar dva boda. Sigurno je kako su ostanak osigurali Gorica i Metković-Mehanika, najvjerojatnije i Trogir, koji su s 19 bodova izjednačeni s Osijekom i Karlovcem, a dva boda manje imaju Moslavina, Dubrava, Rudar i KTC. Iz lige će sigurno izravno ispasti Ribola Kaštela, a još će joj se pridružiti jedna od spomenutih momčadi. No za sedmoplasiranog i osmoplasiranog u ligi prvenstvo još ne završava. Morat će, naime, odigrati dodatne kvalifikacije s drugoplasiranima u dvije skupine Prve hrvatske lige, što je zapravo drugi rang natjecanja. Računa se, naravno, i u osječkom klubu. Trener Frano Veraja otkrio nam je kako je brzo "odgonetnuo jednadžbu".

 

- Ja sam ipak išao u matematičku gimnaziju! Mislim da je stvar jasna. Dogodi li se u posljednjem kolu da sedam momčadi ima 19 bodova, to nam najviše odgovara, jer bismo u tom slučaju izravno osigurali opstanak. U slučaju da šest momčadi ima 19 bodova, da Trogir pobijedi ili odigra neriješeno s Ribolom Kaštela, tada bi se čak mogao dogoditi najcrnji scenarij, da izravno ispadnemo. Vjerujem da se takvo što neće dogoditi jer bi za to trebala četiri nama nepovoljna rezultata - objasnio je trener Osijeka Frano Veraja.

 

Sve kalkulacije padaju u vodu ako Osijek ostane neporažen u zagrebačkoj Dubravi. Tada mu je opstanak čak i bez dodatnih kvalifikacija siguran.

- Da se igra drugo ili treće kolo, negdje sredina prvenstva, najavio bih sigurnu pobjedu nad Dubravom u gostima. Ovako, kada će svi učiniti sve da bi izbjegli ispadanje, to je teško najaviti, premda ćemo učiniti sve kako bismo ostvarili pozitivan rezultat. Svi pričaju o najgorem scenariju, a zašto ne bi za promjenu o najboljem? Može se, naime, dogoditi da mi pobijedimo i da nam svi ostali rezultati idu na ruku, pa da čak u Ligi za ostanak završimo na prvom mjestu.

 

Pohvalio je Veraja još jednom igru svoje momčadi u prošlonedjeljnom susretu s Rudarom. Da nije bilo uvjerljive pobjede, situacija za Osječane bila bi još teža.

- Nismo dobro reagirali kolo prije u Križevcima. Zato smo uoči ovoga susreta jako puno radili na psihološkom momentu. Dečki su pokazali karakter. Gubili smo 12:9, nisu pali, jer to je rezultat s kojim lako možeš otići u "crnu rupu". Vratili su se i odigrali odličnu utakmicu. Stvarno ih moram pohvaliti, jer ponekad zaboravljamo da su to sve još uvijek mladi momci i mladi rukometaši - zaključio je trener RK Osijek.
K.Lacković

Svi susreti istovremeno

Što bi se trebalo dogoditi da Osijek ispadne? Prije svega Osječani bi trebali izgubiti u subotu na gostovanju kod zagrebačke Dubrave. Trogir bi trebao u gostima pobijediti već otpisanu Ribolu Kaštela, što je nekako najizvjesniji scenarij premda su Kaštelani jednu od dvije jedine pobjede ove sezone u prvenstvu ostvarili upravo protiv susjeda, i to na njihovu terenu. Rudar bi kod kuće u Rudama trebao pobijediti Karlovac, KTC u Križevcima vodeću i već sigurnu Goricu, a Moslavina bi morala pobijediti Metković-Mehaniku, koja se također izvukla. Zbog takve zavrzlame odlučeno je da svi susreti u subotu počnu istovremeno, u 19 sati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike