Novosti
SURADNJA IPAK PREKINUTA

Prohić više ne režira u osječkom kazalištu
Objavljeno 14. travnja, 2024.
“Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi, izvještavamo kako smo raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem”
Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ipak je, nakon pritiska javnosti i upita medija, raskinulo suradnju s Ozrenom Prohićem, profesorom na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, kojeg je veći broj studenata godinama prijavljivao za psihičko zlostavljanje.

“Nedovoljno ozbiljno procijenivši težinu optužbi koje se Ozrenu Prohiću stavljaju na teret, angažirali smo ga kao redatelja opere Bedricha Smetane Prodana nevjesta. Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi, izvještavamo javnost kako smo s današnjim danom raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem. HNK u Osijeku i dalje ostaje mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja. Odlučni u tome da nastavimo obogaćivati kulturnu ponudu u regiji raznovrsnim programima, a potaknuti izvrsnim odjekom predstava koje nudimo našoj publici, te bilježeći nezapamćenu posjećenost, ustrajat ćemo na izvrsnosti i poticajnom radnom okruženju", kazali su iz HNK-a u Osijeku u petak portalu Index.

Ozren Prohić je dvije godine bio suspendiran sa svog radnog mjesta na zagrebačkoj Akademiji, a krajem listopada prošle godine, osječki HNK je s njim započeo suradnju. U to je vrijeme u Zagrebu održan prosvjed na kojemu su studenti poručili da Prohić na Akademiji više nije dobrodošao, te je održana i izvanredna sjednica Akademskog vijeća, koje je Prohiću izglasalo nepovjerenje za rad na ADU-u. No nije dobio otkaz, nego je suspendiran, odnosno prestao je raditi, ali je i dalje primao plaću.

Kako je Glas Slavonije već izvijestio, činjenicu da je Prohić režirao predstavu u Osijeku na svome je Facebook profilu komentirala kazališna redateljica Rajna Racz. "Kao što vidimo ‘cancel kultura‘ u hrvatskoj (ne)kulturi ne postoji. Ozren Prohić radi Prodanu nevjestu u Osijeku. Pored toliko redateljica i redatelja, još jedan ‘naš dečko‘ u RH imat će premijeru za mjesec dana u svibnju. Podsjetnik: I dalje prima plaću na ADU, a sad će primiti i drugu plaću. Bez komentara sam. Sve to nakon snimke, nakon prosvjeda, nakon čuđenja javnosti. Muka mi je. (...) Koliko možeš biti moćan i koliko te malo može biti briga kada imaš obraza raditi na ADU i dalje, primati plaću i onda režirati ovu operu u HNK Osijek? Kako netko odgovoran to može dopustiti? (...) Zato nas toliko šuti. Svi se bojimo", napisala je, između ostaloga, Rajna Racz.

Prošlog se tjedna za naš list o ovom slučaju oglasio i intendant osječkog kazališta Vladimir Ham. “Svako nasilničko ponašanje najstrože osuđujem i smatram nedopustivim bilo kakav neprimjeren oblik komunikacije sa suradnicima. Smatram da za sve eventualne prijave suprotnoga postoje propisane procedure i tijela koja ih trebaju rješavati. Suradnike biramo na temelju dosadašnjeg iskustva i viđenih rezultata, kako na našoj tako i na drugim scenama. Za dobru produkciju smatram kako je iznimno važno da proces rada protekne u međusobnom poštovanju, sve drugo nije moguće tolerirati”, odgovorio je Ham na naš upit o Prohićevu angažmanu u osječkoj kazališnoj kući.

Dijana Pavlović
REAKCIJE KRENULE NAKON MATANIĆA
Nakon što je nedavno u javnosti odjeknuo slučaj redatelja Dalibora Matanića, kojeg se optužuje za seksualna uznemiravanja i maltretiranja svojih kolegica, što je i sam priznao, brojni su zaposlenici kazališta u Hrvatskoj ponovo skrenuli pozornost na Prohićev slučaj i činjenicu da se još uvijek vodi kao zaposlenik ADU-a, ali i da je, unatoč brojnim optužbama, posao s njim sklopio HNK Osijek.

Možda ste propustili...