Mozaik
ZA TRAJANJA OLIMPIJADE

Olimpijski će krugovi krasiti Eiffelov toranj
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Olimpijski krugovi će tijekom Olimpijskih igara u Parizu biti postavljeni na Eiffelov toranj. U idućih će se nekoliko tjedana pet krugova, koji predstavljaju pet kontinenata, postaviti na strani tornja koja gleda na rijeku Seinu, otkrio je voditelj tvrtke Sete, koja upravlja spomenikom, Jean-Francois Martins. List Le Parisien prvi je izvijestio da će olimpijski krugovi biti postavljeni na visini od 300 metara, između prve i druge razine tornja.

Umjesto parade na atletskom stadionu, na početku Igara timovi sportaša plovit će Seinom u flotili brodova dugoj šest kilometara pred oko 500.000 gledatelja. Olimpijski plamen gorjet će u vrtovima Tuilleries, blizu muzeja Louvre. Simbol Olimpijskih igara čini pet međusobno povezanih krugova različitih boja - plava, žuta, crna, zelena i crvena - na bijeloj pozadini. Krugovi su se prvi put pojavili nakon Igara u Stockholmu 1912., kada je pokretač modernih OI, Pierre de Coubertin, taj simbol nacrtao na vrhu pisma jednom kolegi.

Prvi su put olimpijski krugovi službeno upotrijebljeni na proslavi 20. godišnjice osnivanja Međunarodnoga olimpijskog odbora, 1914., a iduće su godine postali službeni simbol Olimpijskih igara. No prvi su se put na Igrama pojavili tek u Antwerpenu 1920., jer su Olimpijske igre 1916. odgođene zbog rata. Coubertin je u pismu 1931. objasnio značenje krugova. Izabrao je pet obojenih krugova kao simbol pet naseljenih kontinenata svijeta, pritom računajući Ameriku kao jedan kontinent. H
5

krugova predstavlja pet kontinenata, računajući Ameriku kao jedan

Možda ste propustili...

U POLUFINALU SHOWA “ZVIJEZDE PJEVAJU”

Goran i Mihovil kao Kićo i Mišo

Najčitanije iz rubrike