Novosti
HDZ-OV ODGOVOR NA NOVA PROZIVANJA PREDSJEDNIKA RH

“Svi oni koji podržavaju Milanovića krše Ustav”
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se u ponedjeljak na prozivanja predsjednika Zorana Milanovića o slučaju prometne nesreće bivšeg ministra obrane Marija Banožića rekavši da je policija odradila svoj dio posla i podnijela kaznenu prijavu protiv Banožića.

‘‘Tu je policijski dio posla odrađen. Sve poslije je koordinacija s DORH-om i nikad nismo komentirali istraživanja u tijeku. To nije posao politike", rekao je Božinović.

Milanović je na Facebooku bio ustvrdio da je "prošlo pet mjeseci od kada je Banožić usmrtio čovjeka u prometnoj nesreći koju je i skrivio, ali još nije optužen za to nedjelo". Milanović se pritom upitao zašto Banožić do danas nije optužen. "Siguran sam da nema ni jednog prometnog prekršaja sa smrtnim posljedicama, s tako jasnim i čvrstim dokazima kakvi su u ovom slučaju, a za koji se toliko čeka s podizanjem optužnice. Tako Plenković i HDZ vide i provode jednakost pred zakonom koja je, da ponovim, ustavna kategorija. Njihovo pogano shvaćanje vlasti pogađa sve hrvatske ljude koji ne pripadaju HDZ-ovoj sljedbi", ocijenio je Milanović.

Božinović je rekao da se očito radi o Milanovićevim prigodnim izjavama u kampanji, ocijenivši ih neodgovornima jer dolaze s najviše političke razine. "Ako postoji primjedba, može se provjeriti, ali to se ne radi s javne scene, pred medijima, jer to samo govori o tome je li u pitanju želja da se proizvede dojam u javnosti ili stvarno zabrinutost i pitanje koje se legitimno postavlja. Ako ne idete institucionalnim putem, o tome govorite medijski, a ne obraćate se institucijama, onda je jasno da je cilj izjava nešto drugo, a ne kako u Ustavu piše - briga za funkcioniranje državnih institucija. To se ne pokazuje grubim riječima i uvredama", kazao je.

Predsjednik Milanović je u ponedjeljak odgovorio i HDZ-ovu Olegu Butkoviću, koji ga je prozvao za pomaganje osobi pod sankcijama zbog ruske agresije na Ukrajinu, poručivši mu da "laže i izmišlja" te ga je nazvao "žmuklerom" i "lopinom". Riječ je, kako je objavio Večernji list, o Željku Runji, bivšem potpredsjedniku ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, a radi se o lobiranju predsjednika Republike da mu se otvori račun u banci, što je, pišu, i uspio u Kent banci, u turskom vlasništvu. Navodi se nadalje i da je Milanović kod Runje na Braču boravio u kolovozu 2022., a s njima je bila i tadašnja predsjednica Mađarske Katalin Novak. O sastanku najviši državni dužnosnici dviju zemalja nisu obavijestili javnost. "Tema Večernjaka, koji se sad kukavički povukao, jest izmišljotina da je mađarska predsjednica bila kod tog čovjeka na večeri. Znaju li ti lopovi da mađarska predsjednica, odnosno njezini mater i ćaća, imaju kuću u sljedećoj uvali već 25 godina? Dakle, tamo su", rekao je i upitao što uopće znači tajni sastanak kad je, napominje, pod stalnom pratnjom policije. Na pitanje novinara o povodu tog sastanka, predsjednik je rekao "družba i služba, radovanje, veselje".

Na Milanovićeva prozivanja o slučaju bivšeg ministra Banožića predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je odgovorio: "Neka se on bavi svojom prijateljicom Lovrić Merzel."

“On je kršitelj Ustava i nanio je izbornim danom štetu od 300 milijuna eura, neka se zapita što je s djecom koja ne idu u školu tog dana, i što je s pacijentima koji ne idu na pregled tog dana, to je jedno štetočinsko ponašanje. On je maligni element našeg društva", rekao je Plenković. "Prekršio je sva etička i pravna načela i to će ljudi kazniti. Svi koji ga podržavaju krše Ustav. Takvo sramoćenje Hrvatske još nismo doživjeli", dodao je Plenković.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...