Novosti
FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

Osigurano novih 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Korisnik nepovratnih sredstava vozilo ne smije prodati dvije godine od datuma prve registracije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura kojim će se građanima sufinancirati kupnja energetski učinkovitih vozila, a prijave će se moći podnositi od 22. travnja.


Energetski učinkovitim vozilima čiju će kupnju sufinancirati Fond smatraju se vozila kategorija L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7 na električni pogon, što uključuje i mopede i motocikle, kao i vozila kategorije M1 na električni, plug-in hibridni pogon ili pogon na vodik, što podrazumijeva osobna vozila koja osim vozačkog sjedala imaju još najviše osam sjedala. Poziv se ne odnosi na sufinanciranje kupnje električnih bicikala, uključujući i bicikle s pomoćnim motorom. Očekuje se da će se registrirati 2000 novih vozila.

Korisnici sredstava mogu biti punoljetne fizičke osobe s prebivalištem na području RH. Osoba može ostvariti sredstva za kupnju najviše jednog vozila, najviša cijena vozila može biti 50 tisuća eura s PDV-om, a najviši udjel 40 posto. Pritom se ograničenje najviše cijene vozila ne primjenjuje na vozila s pogonom na vodik.

Najviši iznos sredstava Fonda po vozilima na električni pogon iz kategorija od L1 do L7 tako iznosi 2500 eura, a devet tisuća eura za vozila M1 kategorije na električni pogon. Za kupnju vozila iz potonje kategorije s pogonom na vodik također se može dobiti najviše devet tisuća eura, a za kupnju vozila na plug-in hibridni pogon može se ostvariti pet tisuća eura poticaja.

Prijava mora sadržavati potvrdu o prebivalištu prijavitelja, ponudu za kupnju vozila izdanu od prodajnog mjesta, račun za predujam i dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta, to jest dokaz prodajnog mjesta o primitku sredstava na račun u obliku ispisa transakcijskog računa ili fiskalizirani račun iz kojeg je vidljiva uplata.

“Prihvatljiv i opravdan trošak po pozivu isključivo je trošak kupnje vozila, koji može nastati kupnjom radi stjecanja vlasništva ili financijskim leasingom, najranije na dan objave ovog poziva (5. travnja, nap. a.). Vrijeme nastanka troška utvrđuje se datumom izdavanja računa za kupnju vozila", napominju iz Fonda.

Podnošenje prijava na poziv počinje 22. travnja 2024. u devet sati, a poziv će trajati do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava. Pritom, informacija o iznosu iskorištenih sredstava bit će javno dostupna preko mrežne stranice Fonda i ažurirat će se u stvarnom vremenu. H

Možda ste propustili...