Novosti
MIŠEL JAKŠIĆ PRVI NA LISTI RIJEKE PRAVDE U 4. IZBORNOJ JEDINICI

Siguran sam da ćemo formirati novu vladu, koja će biti kvalitetnija i hrabrija
Objavljeno 8. travnja, 2024.
SDP se i nakon svojih pogrešaka vratio snažniji, vratio se građanima

Prvi na listi koalicije Rijeke pravde u 4. izbornoj jedinici, koju čine Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i dio Koprivničko-križevačke županije, jest Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik SDP-a, s kojim smo razgovarali o kampanji i očekivanjima od parlamentarnih izbora.



Na prošlim parlamentarnim izborima HDZ je premoćno pobijedio. Kako procjenjujete današnji odnos snaga - prema anketama HDZ je i dalje u prednosti?

- Ne volim previše komentirati ankete, no ono što je vidljivo u posljednjih nekoliko mjeseci jest da je SDP u stalnom trendu rasta. Svakako, najbolja anketa su izbori i energija građana. Obilazeći Podravinu te Slavoniju i Baranju, kao i osluškujući bilo ostatka Hrvatske, mogu reći da je stvorena atmosfera koja traži promjenu i želi bolju, drukčiju i slobodniju te pravedniju zemlju nego što je ona danas. Želja za promjenom jako se dobro vidjela u broju mladih ljudi koji su izišli na prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu i to je nešto što me puni velikim optimizmom, jer je očito mladost odlučila HDZ-u reći - dosta je. Da se stvari mijenjaju, vidljivo je i po ponašanju Andreja Plenkovića i ostalih iz vodstva HDZ-a, jer jednostavno više i ne uspijevaju sakriti strah i nervozu.

Preuzimanje odgovornosti


U Slavoniji i Baranji je od moguća 24 mandata HDZ-u na izborima 2020. godine pripalo čak 16, a po tri su osvojili SDP-ova koalicija i ona oko Domovinskog pokreta. Kakav rezultat sada očekujete u 4. i 5. izbornoj jedinici?

- Obišli smo cijeli teren, razgovarali s brojnim građanima, uzimali u obzir upravo njihove prijedloge u koncipiranju naših politika i siguran sam da će takav rad donijeti bolji rezultat nego prije četiri godine i biti važan okidač za formiranje nove SDP-ove vlade. SDP se i nakon svojih pogrešaka vratio snažniji, vratio se građanima, koji s pravom očekuju da mi budemo taj glas i snaga koja štiti obične građane, radne ljude, jer za HDZ jako dobro znamo da tamo ne postoji energija koja će se suprotstaviti krupnom kapitalu. Nikad nećemo i ne smijemo pristati na Hrvatsku u kojoj strane banke, strani trgovački lanci, uvozni lobiji i ostali špekulanti akumuliraju dobit, koja se mjeri u milijardama. Paralelno kradu budućnost naše mladosti, koja si danas ne može priuštiti vlastiti stan i uništavaju sadašnjost i dostojanstvo naših radnika i umirovljenika. Strašno je gledati kako milijarde odlaze stranim vlasnicima u druge zemlje, a polovina hrvatskih radnika radi za manje od 1052 eura, dok je prosječna mirovina manja od 500 eura.

Koliku bi ulogu u izbornim rezultatima mogla odigrati promjena granica izbornih jedinica?

- Činjenica je da si je HDZ dao jako puno truda da u jednom netransparentnom procesu, koji su sakrili i od građana i od struke, stvori izborne jedinice po svojim željama i potrebama. Tako je zanimljivo da su prepolovljene uglavnom one županije gdje HDZ gubi izbore, među kojima je i ona čije je središte Koprivnica. Valjda je to slučajna statistička pogreška na određenom uzorku. Čudim se da je Ustavni sud na to apsolutno zažmirio, iako, sad već i vrapci na granama znaju, da im se to često zna dogoditi kad bi trebali raspravljati o nečemu što ne ide na ruku HDZ-u. Ipak, veseli me naša nova izborna jedinica, naša linija putem Drave ili nekada vlakom Podravka, siguran sam da ovi naši krajevi, koji znaju raditi i stvarati, mogu zajedno u budućnosti ispraviti sve nepravde koje nam je nacionalna politika napravila.

Koliki bi problem SDP-ovoj koalicijskoj listi u 4. izbornoj jedinici mogao biti što na samom vrhu nemate nikoga iz Osijeka?

- Na prva tri mjesta naše liste su Sanja Bježančević i Boris Piližota, Sanja iz Đakova, Boris iz Osijeka, do sada nisu imali prilike biti u nacionalnoj politici, no, poznavajući ih, siguran sam da će u idućim godinama znatno pridonijeti razvoju Osijeka, ali i Slavonije i Baranje u cjelini.

Zašto Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, kao najpoznatije ime SDP-a u 4. izbornoj jedinici, nije na sebe preuzela odgovornost nošenja liste? Kakav je vaš odnos s Biljanom Borzan?

- Mislim da je Biljana Borzan preuzela puno veću odgovornost na sebe time što je posljednja na koalicijskoj isti i time joj dala snažan vjetar u leđa, jer svi jako dobro znamo koliku političku težinu i prepoznatljivost Biljana nosi svojim kontinuiranim radom u hrvatskim i europskim okvirima. Što se tiče našeg odnosa, on je sjajan, često se čujemo, vidimo, savjetujemo i drago mi je što smo skupa u ovoj utakmici jer ona je osoba čiji rad su birači, puno puta, prepoznali i nagradili.

Kako odgovarate na kritike da je SDP u Osijeku u nikad lošijem stanju?

- U proteklih nekoliko godina, kao stranka, prošli smo katarze i raskole i to se jako reflektiralo na stanje u našim najvećim organizacijama, i to ne samo u Osijeku nego i u Zagrebu i Splitu. Nije lako funkcionirati kad saborski zastupnici iz tvog grada napuste stranku. Danas se socijaldemokracija u Slavoniji i Baranji ponovo budi, s obzirom na to da su plaće i mirovine u ovom kraju najmanje u Hrvatskoj, nezaposlenost najveća, a trećina stanovništva u riziku od siromaštva dok je demografski egzodus ogroman. Usudio bi se reći da je danas socijaldemokracija potrebnija nego ikad prije.

Formiranje većine


Može li se SDP-u suradnja s predsjednikom Republike na ovim izborima obiti o glavu i kakva je budućnost stranke u slučaju da koalicija Rijeke pravde ne dobije priliku formirati buduću vladu?

- Predsjednik Zoran Milanović je u svim istraživanjima najpopularniji političar u našoj zemlji. Meni je jasno da HDZ ima s njim problem jer mu očito teško opraštaju što ih je pobijedio na parlamentarnim pa potom i na predsjedničkim izborima. Još teže mu opraštaju što ne pristaje biti "predsjednik fikus" i što ne odlazi po svoje mišljenje u središnjicu HDZ-a kao što je odlazila Kolinda Grabar Kitarović. Naravno da moram spomenuti i to da Andreja Plenkovića beskrajno iritira postojanje predsjednika Republike koji mu je ipak brana da ne stavi stranačku šapu na sve pravosudne institucije, koje bi trebale biti neovisne, ali HDZ si daje puno truda da ih stavi pod isključivo svoju kontrolu. To čak i ne skrivaju u svojim kadrovskim i zakonskim potezima. Očekujem pobjedu koalicije Rijeke pravde, koju predvodi SDP, i siguran sam da ćemo nakon toga formirati novu vladu, koja će biti puno kvalitetnija, energičnija, hrabrija i, naravno, poštenija nego vlada HDZ-a, iz koje je, zbog raznih sumnji na korupciju, moralo otići tridesetak ministara.

Kako komentirate ideološka odstupanja Zorana Milanovića? Jesu li SDP i Rijeke pravde tako spremni koalirati s Domovinskim pokretom ili Mostom nakon izbora, ako to bude potrebno za formiranje vlade, i kako ćete to objasniti biračima SDP-a?

- SDP će, sa sadašnjim koalicijskim partnerima, pobijediti na izborima, a onda će se, na temelju ostvarenih mandata, vidjeti s kime će se razgovarati o formiranju većine u Saboru. Ako razmišljamo tko s kime i zašto, pa vidjeli smo i većih čuda u režiji HDZ-a, tako da i danas imamo vladajuću koaliciju u kojoj su HDZ, Milorad Pupovac, Hrvoje Zekanović, samozvani liberali, po novome i neki ratni generali. Samo im još nedostaje Karamarko i poznati brk, onaj Škejin, da slika bude potpuna i zaokružena. Mislim da se slažemo da je to vrlo zanimljiv skup različitih političkih ideologija, koje na kraju, uz HDZ, jedino i isključivo drži privatni, financijski, klijentelistički interes. To nam samo govori da je tu jedina ideologija načinjena od nekoliko sadržaja kojima je na vrhu novac, privatni ili grupni interesi odabranih, zapošljavanja u državnim i javnim poduzećima, agencijama, ustanovama. Njihova je politika ogoljena i ispražnjena od bilo kakve ideologije, ali je ispunjena interesima.

Kako kao netko iz Koprivnice komentirate namjeru prodaje Fortenovina poljoprivrednog segmenta i interes za Belje, PIK Vinkovci i Vupik. Navijate li tu za Podravku?

- Kao Koprivničanac i gradonačelnik Koprivnice ponosan sam što je Podravka jedina prava hrvatska multinacionalna kompanija s dugom poviješću i tradicijom, kao i s velikom snagom u znanju i tehnologiji danas. Puno puta sam naglašavao da je Podravka jedina hrvatska tvrtka koja može biti konsolidator prehrambene i poljoprivredne proizvodnje i generator povratka hrvatske poljoprivrede, koja je danas doslovce uništena i bačena na koljena. Naravno da bi me veselilo da upravo Podravka napravi taj veliki iskorak za Podravinu, Slavoniju, Baranju, ali i Hrvatsku u cjelini.

Igor Bošnjak
HDZ ima s Milanovićem problem jer mu očito teško opraštaju što ih je pobijedio

na izborima

Možda ste propustili...