Novosti
ZA ZAPOSLENE U JAVNOJ UPRAVI

Počela isplata novih, 32 posto većih, plaća
Objavljeno 7. travnja, 2024.
Službenicima i namještenicama u državnoj službi i javnim službama počela je isplata plaća prema novim, povećanim koeficijentima, a njihove plaće u travnju prosječno su 32 posto veće nego u istom razdoblju lani, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Isplata plaća prema povećanim koeficijentima počela je za 244 tisuće zaposlenih u javnoj upravi. "Uvećanje plaća u državnoj službi i javnim službama rezultat je reforme sustava plaća kojom je Vlada Republike Hrvatske nakon gotovo tri desetljeća uvela novi sustav plaća, pravedniju i jednostavniju kategorizaciju i konsolidaciju radnih mjesta u državnoj službi i javnim službama", ističe se u priopćenju.

Za najveća povećanja plaća službenika i namještenika izdvojeno je 1,63 milijardi eura, dodaje se. Podsjećaju da je osnovica za obračun plaća za državne i javne službenike i namještenike od 2016. godine porasla za više od 40 posto, povećani su iznosi za božićnice, regres i dar za djecu te je uvedeno novo pravo, na uskrsnicu, u iznosu od 100 eura.

Reformom sustava plaća doneseni su i novi koeficijenti u Hrvatskoj vojsci, čime su plaće hrvatskim vojnicima povećane za oko 38 posto. Usto, 1. travnja stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, zahvaljujući kojima će suci i državni odvjetnici dobiti povećane plaće i materijalna prava, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave. H