Mozaik
STIGAO DO CILJA

"Projekt Afrika": Ultramaraton od 15.000 km je gotov
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Pogled na ovog trkača ispijena lice i dugačke brade odmah asocira na scenu iz filma Forrest Gump, kada je Tom Hanks, koji ga je utjelovio, pretrčao Sjedinjene Države s jednog kraja na drugi nekoliko puta - jer mu se jednostavno trčalo. Britanac koji stvarno trči uz zapadni rub Afrike i dosad je napravio više od 19 milijuna koraka u 16 zemalja, u nedjelju je konačno stigao do svog cilja u Tunisu.

Russ Cook iz Worthinga, na južnoj obali Engleske, tijekom ultramaratona se, u svom pokušaju da postane prva osoba koja će pretrčati cijelu dužinu afričkog kontinenta, suočio s teškoćama oko viza, zabrinutošću za zdravlje i oružanom pljačkom. Cook je krenuo od najjužnije točke Južnoafričke Republike 22. travnja 2023., a završio je na najsjevernijoj točki Tunisa pretrčavši duljinu 376 maratona. Svojom akcijom, nazvanom "Project Africa", 27-godišnji atletičar je prikupio više od 550.000 funti za humanitarne organizacije Running Charity i Sandblast.

Cook je za posljednji dan svog izazova dugog 15.000 kilometara pozvao svoje pobornike da s njim otrče posljednji maraton. Prošlog je utorka rekao da je izazov bio "najteži" u njegovu životu, no "golema čast". "Sreli smo divne ljude u svakoj zemlji gdje smo bili, koji su nas primili s ljubavlju i dobrotom. Ljudski duh je prekrasna stvar", napisao je na društvenoj platformi X. "Veoma sam zahvalan na ovim iskustvima i definitivno bih potaknuo bilo koga da ode u tu pustolovinu, kako god vam ona izgledala." A ruta je bila brutalna, jer je dnevno, po dionici, trčao više od 50 kilometara! H
Možda ste propustili...

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

VLASNICI AUTOPRAONICA TRLJAJU RUKE

Saharski pijesak “okupirao” Atenu

Najčitanije iz rubrike