Mozaik
MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

Na ZagrebDoxu vrhunski naslovi koji se bave aktualnim temama
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Od ljudskih prava i ekoloških kriza, preko ratova, sve do obiteljskih odnosa

Neizostavno novinarsko pitanje "koji biste film izdvojili", selektoru i umjetničkom direktoru ZagrebDoxa Nenadu Puhovskom ove će godine biti posebno teško. Spoj broja filmova i njihove kvalitete onemogućava brz i jednostavan odgovor, čak i kad bi ga se smjelo posve iskreno dati.



Pobjednk Cannesa


Proces odabira filmova za festival uvijek se provlači kroz nekoliko faza rada, na tom iscrpljujućem putu zbog ovih ili onih razloga otpadnu neki naslovi, neki se sami povuku, a o nekima se nema ni prilika pregovarati. Finalna selekcija je uvijek kompromis, u kojem se često najviše razbija glava oko onoga što je propušteno. S obzirom na svu silu filmskih nagrada, ali i svjetskih premijera u natjecateljskim programima ZagrebDoxa čini se kako su organizatori imali prilično lagodnu godinu.

Vjerojatno najatraktivniji je naslov "Četiri kćeri" Kaouther Ben Hanije, koji je nakon pobjede na posljednjem Cannesu pohodio more festivala i pritom osvojio brojne nagrade. Ne treba se tomu čuditi, jer je uistinu riječ o jedinstvenom filmskom i postupku i iskustvu intimnog putovanja prepunog nade, pobune, međugeneracijske komunikacije i osjećaja sestrinstva koje dovodi u pitanje same temelje naših društava. Puno toga je pod upitnik doveo i film "Šifra 1489" Shoghakat Vardanyan. Redateljica je dvije godine dokumentirala sebe i svoje roditelje dok su iščekivali vijesti od sudbini njezina mlađeg brata, mladog glazbenika koji je nestao na prvoj crti brutalnog rata u Gorskom Karabahu. Film je na najprestižnijem dokumentarnom festivalu, amsterdamskoj IDFA-i proglašen najboljim i od stručnog žirija i od žirija kritike.

Svojim jedinstvenim vizualnim stilom Peter Mettler vodi nas na meditativno putovanje u formi audiovizualnog dnevnika, od Appenzellskih Alpa do karantene u Torontu, velikodušno i skladno propitujući univerzalnu ljudsku sudbinu u svom dvosatnom dragulju "Tamo gdje raste trava". Vizualna atraktivnost lako se nalazi i u filmu "Sirena" Eilifa Bremera Landsenda, o mladoj Sisilie Skagen. Ona će uskoro postati nova kapetanica ribarskog broda koji je naslijedila od svog oca, morskog vuka Bjørna, čije oči zure u nju s tetovaže na podlaktici. Rezultat je kompaktna, empatična četrnaestominutna minijatura koja slavi i prikazuje tradicionalnu djelatnost kroz prizmu dviju reprezentativnih, osebujnih osoba. Još jedan norveški film vraća nas u okrilje prirode: "Drugačija divljina" Silje Evensmo Jacobsen. Na maloj farmi u norveškoj šumi Payneovi žive izoliranim životom u želji da budu divlji i slobodni. Maria, Nik i njihovo četvero djece dovoljni su sami sebi. Djeca se školuju kod kuće, a svi zajedno teže povezanoj obiteljskoj dinamici i životu u skladu s prirodom.

“Monogamija" starog znanca ZagrebDoxa, Ohada Milsteina, vodi nas na uzbudljivo putovanje u svijet ljubavi i intimnosti unutar ozbiljnih romantičnih veza. U braku redateljevih roditelja više nema ljubavi, a njihov odnos odjek je njegova vlastitog braka. Mati Diop, pak, kao predstavnica novog vala afričke kulture i kulture afričke dijaspore, u Zagreb šalje svoj film "Blago Kraljevstva Dahomey", s kojim je trijumfirala na nedavno završenom Berlinalu. Film na divan način miješa stvarnost s kreativnošću, a ujedno je važan svjedok utjecaja kolonijalne prošlosti na sadašnjost. Slična iskustva zasigurno ima i redateljica Asmae El Moudir, mlada marokanska redateljica koja želi znati zašto ima samo jednu fotografiju iz djetinjstva i zašto djevojčica sa slike zapravo nije ona. Njezin je film "Laž nad lažima" laureat prošlogodišnjeg Cannesa, ali i brojnih drugih festivala. Iznimno zanimljiv je i film Marungka Tjalatjunu ("Uronjeni u crno"), u kojem se koredatelj Derik Lynch, pripadnik naroda Yankunytjatjare, vraća na selo radi duhovnog iscjeljenja, pri čemu mu nadolaze sjećanja na djetinjstvo.

Obiteljski odnosi česta su sadržajna nit kojom je isprepleten ovogodišnji ZagrebDox, a dobar primjer za to je finski dokumentarac "Radovi u tijeku" Markusa Toiva. Nekadašnje ideje, propusti i propasti današnji su dugovi samom sebi glavnog protagonista Markkua, koji na vlastitom, višedesetljetnom gradilištu pokušava shvatiti sebe, ali i upoznati vlastitog oca. Redateljica Zara Zerny u filmu "Tvoja jeka" iskrenim, dubokim intervjuima prikazuje skupinu Danaca i Dankinja u dobi od 80 i više godina. Oni s dirljivom otvorenošću i iskrenošću iznose razmišljanja o izgubljenim ljubavima, koje na ovaj ili onaj način više nisu uz njih. Film je senzualan, životno afirmirajući portret generacije koja se polako oprašta.

Ratne teme redovita su dokumentarna preokupacija, pa tako redateljski dvojac Ivan Ostrochovský i Pavol Pekarčík filmom "Fotofobija" odlazi u ukrajinsko podzemlje koje čuva živote, a istodobno Vladimir Loginov u filmu "Dječak" svoju pažnju usmjerava na svjetla pozornice, odnosno na jedan govor Vladimira Putina, točnije: na dječaka koji stoji iza njega. Jedno od lica rata nudi i film "Daleko od kuće" također autorskih Doxovih znanaca: Simona Lerenga Wilmonta i Alise Kovalenko. Oni donose priču o izdržljivoj djevojci, jakim obiteljskim vezama, prijateljstvima i utjehi koju možemo pronaći u sportu. Još jednu pločicu u mozaiku nudi film "U retrovizoru". To je autentična, intimna opservacija rata koja prati više generacija ukrajinskih civila dok naglo napuštaju svoje domove i oslanjaju se na pomoć volonterskog kombija redatelja Macieka Hamele kako bi pobjegli od za život opasnog sukoba.

Brojne autorice


Velik broj filmova autorica na ovogodišnjem ZagrebDoxu činjenica je na koju su organizatori ponosni, a razlog za to je vrijedan i odvažan debitantski dugometražni film redateljice Alan Zhang - "Ova žena" majstorski se hvata u koštac s bezbrojnim izazovima s kojima se suočavaju žene u suvremenoj Kini. Olga Lucovnicova, s druge strane, u svom "Predmetu 817" govori o tajni koja muči naselje Kyštym u Uralu još od Staljinova doba. Mještani govore o čudnim događajima koji su se odvili prije nekoliko desetljeća i koji su doveli do postupna odumiranja njihove nekoć užurbane zajednice.

I još dva filma iz međunarodne konkurencije za kraj: "Od kiše do kiše" i "Au revoir, mopsi". Prvi, redatelja Andrewa H. Browna i Mosesa Thuranira, nastao je tijekom četiri godine i veličanstvenim snimkama istražuje djetinjstvo uhvaćeno unutar tradicionalne kenijske kulture, koja je postala žrtvom klimatskih promjena. Nešto sasvim drukčije, no donekle na istom djetinjem tragu, posljednji je naslov koji se prikazuje, "Au revoir, mopsi". Redatelj Brett Allen Smith snima svog novorođenog sina i psa koji glume njega i njegove kućne ljubimce iz djetinjstva. Pritom se suočava s vlastitim lažnim sjećanjima s pomoću kolaža filmskih i digitalnih snimaka te ulomaka iz videoigara.

Čini se kako je međunarodna konkurencija ovogodišnjeg ZagrebDoxa gotovo nenadmašna, stoga je jedno sasvim sigurno: ocjenjivački sud neće imati lagan posao. Ali ni sami gledatelji! Odabrati vlastite favorite gotovo je nemoguć zadatak...

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike