Mozaik
TRI DESETLJEĆA OD SMRTI FRONTMENA

Cobaina se prisjetili fanovi iz cijelog svijeta
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Obožavatelji iz svih krajeva svijeta ovog su tjedna došli u Seattle kako bi odali počast Kurtu Cobainu, 30 godina nakon što je tekstopisac i pjevač uspješne grange-skupine Nirvane dignuo ruku na sebe. Juan Prado Teno, bubnjar iz Čilea i član grupe obožavatelja Nirvana Latino, rekao je da se poistovjetio sa sirovom energijom Cobaina i Nirvanine glazbe, kao i s njihovim porukama koje snažno osuđuju homofobiju, mizoginiju i rasizam.

- Nirvana je za mene filozofija poštovanja žena, "uradi sam", rock-and-roll. To je za mene Nirvana i Cobainova ostavština - rekao je Teno ispred bara Central Saloon, gdje su svirali mnogi grange-sastavi. Teno je kazao da je prvi put došao u SAD zbog obljetnice Cobainove smrti, 5. travnja 1994.

Pjevač, kojem je tada bilo 27 godina, pronađen je mrtav nakon što se ustrijelio u svom domu na jezeru Washington u Seattleu, u kojem je živio sa suprugom, glazbenicom Courtney Love. Oporavljao se nakon što se mjesec dana prije predozirao drogom i alkoholom. Prema ulomcima iz oproštajnog pisma, Cobain si je oduzeo život jer više nije osjećao strast da nastavi sa svojom glazbom.

Sirov zvuk Nirvane nadahnut punkom i Cobainovi tekstovi ispunjeni tjeskobom doveli su sastav na vrh glazbenih ljestvica i popularizirali grange. Charles Cross, novinar, pisac i povjesničar glazbe u Seattleu, rekao je da Cobainov talent i život, premda kratak, vidi kao prodoran dar "glasnogovornika generacije". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike