Novosti
PREKOGRANIČNA SURADNJA HRVATSKE I SRBIJE

Dodijeljeno milijun i pol eura pomoći za razne projekte i programe Hrvata u Vojvodini
Objavljeno 5. travnja, 2024.

S ciljem podrške Hrvatima u Srbiji iz Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za 2024. godinu u petak su u Osijeku dodijeljena 32 ugovora, ukupno vrijedna 1,5 milijuna eura.



Radi se o projektu koji je pokrenut iz Osječko-baranjske županije, a zajednički su ga pripremili bivša ministrica Nataša Tramišak i aktualni potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, koji je u to vrijeme obnašao dužnost župana. Anušić se prisjetio kako je prije sedam godina posjetio Zajednicu Hrvata u Vojvodini i uvjerio se da njihova matična država, Srbija, ne podržava projekte hrvatske nacionalne manjine. "Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj su sve nacionalne manjine apsolutno podržane u svom radu, nalaze se čak i u Vladi i svoje projekte realiziraju na dnevnoj bazi", ocijenio je Anušić, dodavši kako je ovo postao ozbiljan projekt okupljanja Hrvata koji žive izvan domovine.


Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a Domagoj Mikulić poslao je poruku hrvatskom narodu u Srbiji da Hrvatska čvrsto stoji iza njih i da će stajati i dalje. "Lani je alokacija iznosila 500 tisuća eura, sada smo to podignuli na 1,5 milijun eura. S obzirom na to da se naši korisnici ponašaju odgovorno prema sredstvima koja im dodjeljujemo, vjerujem da ćemo ubuduće naći dodatnih sredstava kako bi realizirali još projekata", kazao je Mikulić. "Nećemo odustajati i davat ćemo snažnu podršku našem narodu u Srbiji. Time šaljemo poruku njima, ali i srpskim vlastima da primijene bar ono što mi činimo za srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj", poručio je Mikulić.


Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić prisjetila se da je prije nešto više od osam godina u Srbiju iz Hrvatske dolazilo 20-ak tisuća eura, a sada za hrvatsku zajednicu dolazi više od milijun eura. Novac je namijenjen kapitalnim projektima, poput Hrvatskog doma matice u Subotici, kadrovskog snaženja zajednice, gradnje vrtića i pomoći malim maticama, rekla je Vojnić, napomenuvši da su, dok nije pokrenut ovaj program, udruge bile na izdisaju.

Na upit koliko Srbija daje novca za hrvatsku zajednicu u Srbiji, Vojnić je odgovorila da iz proračuna, i to s tri razine (državne, pokrajinske i lokalne), dobivaju ukupno 180.000 eura. Župan Mato Lukić najavio je kako će OBŽ i dalje pomagati i surađivati s Hrvatima u Vojvodini.

Tomislav Prusina
“Ovo je postao ozbiljan projekt okupljanja Hrvata koji žive izvan domovine”

Možda ste propustili...

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Dolazak Rafalea povijesni događaj

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku