Novosti
PROGNOZA ANALITIČARA KREŠIMIRA MACANA

HDZ-u 62 mandata, ali su
iznenađenja još moguća
Objavljeno 4. travnja, 2024.
“Svaki četvrti birač odlučuje za koga glasati u posljednja dva tjedna kampanje”

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, koji je u kampanji za parlamentarne izbore angažiran za IDS, objavio je na blogu Manjgura.hr svoje predviđanje izbornih rezultata, davši najveće šanse vladajućem HDZ-u. Ističe kako je to samo jedan od modela kako se izbori mogu rasplesti.



Milanovićeva kalkulacija


Ističe kako je jedno od pitanja koje mu najčešće upućuju ovih dana - kako stoje stranke u pitanju mandata dva tjedna prije parlamentarnih izbora. Dodaje kako je na to jako nezahvalno odgovoriti u sustavu s deset izbornih jedinica, no proučio je dostupne podatke i predstavio rezultat svoje analize. Prema toj analizi, HDZ je bliži formiranju vlade od koalicije Rijeke pravde, no to je, kaže, i razlog zašto predsjednik RH Zoran Milanović ne daje ostavku - svjestan je i on mogućih scenarija i ključne uloge predsjednika u povjeravanju mandata onome tko skupi 76 potpisa.

Smatra kako su s objavom lista neke stvari postale jasnije. Prvo i najvažnije, kaže, nakon Milanovićeva "poguranca" SDP-u, koalicija Rijeke pravde može očekivati rezultat bar na razini prošlih izbora. No upozorava da su im konkurenti na ljevici Možemo, Fokus, Republika, Nezavisna platforma sjever, Radnička fronta, IDS/PGS te čak i Ričard nezavisni. HDZ-u, pak, zdesna, uz Domovinski pokret i Most, prijete i Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto te brojne male opcije koja na izbore izlaze razjedinjene. Dodatni faktor stabilizacije mandata u odnosu prema 2020. činjenica je da su i umirovljeničke opcije podijeljene - HSU ide kao koalicijski partner HDZ-a, a politička platforma Umirovljenici zajedno nastupa samostalno i za malo ostaje ispod praga u svim izbornim jedinicama. Jedna od glavnih bitaka bit će upravo za glasove umirovljenika, što potvrđuju obraćanja svih lidera upravo toj populaciji, ističe. Podloga su mu bili rezultati parlamentarnih izbora 2020. i raspoloživa istraživanja javnog mnijenja, uključivo i Crobarometar od 25. ožujka.

Prema Macanovoj analizi, HDZ u 4. izbornoj jedinici ponovno uvjerljivo pobjeđuje, ali mu predviđa sedam mandata (-1). Tako bi mjesto u Saboru izborili Ivan Anušić, Igor Andrović, Darko Sobota, Ivan Radić, Nataša Tramišak, Goran Ivanović i Josip Đakić. Rijeke pravde gađaju tri mandata (nema promjene) - to su Mišel Jakšić, Sanja Bježančević i Boris Piližota - a s 14. mjesta "prijeti" im Biljana Borzan preferencijalnim glasovima, no ona ionako neće u Sabor jer je zastupnica u EU parlamentu. Domovinski pokret bi, prema Macanu, mogao dobiti dva mandata (-1), koje bi odnijeli Mario Radić i Jesenka Ricl. Most bi, prema toj analizi, imao jedan mandat (Josip Skočibušić), kao i Možemo (Katarina Kruhonja), koji bi tako dobili zastupnike u toj jedinici, gdje ih dosad nisu imali. Socijaldemokrati će, kaže, također pokušati doći do mandata s Domagojem Hajdukovićem kao prvim na listi.

Kampanja


Kada je riječ o 5. izbornoj jedinici, također smatra kako HDZ može očekivati mandat manje nego prije četiri godine - ukupno sedam. Mandate bi osvojili Marin Piletić, Ivan Bosančić, Pero Ćosić, Antonija Jozić, Nikola Mažar, Danijel Marušić i Željko Glavić - a, prema toj analizi, u Sabor ne ulaze 8. Josip Šarić i 9. Tomislav Zadro. To je, kaže, najjača izborna jedinica i za Domovinski pokret, koji ostaje na tri mandata, koje bio odnijeli Ivan Penava, Josip Dabro i Dubravka Lipovac Pehar, jer mu jedan potencijalni mandat (+1) uzima Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista, koji su u koaliciji s Mostom. Rijeke pravde, smatra Macan, tu imaju standardna tri mandata - Predrag Fred Matić, Martina Vlašić Iljkić i Mario Milinković. Dodaje kako će svoju priliku tražiti i Dario Marenić, novogradiški poduzetnik iz koalicije Fokusa i Republike.

Takvu analizu napravio je za sve izborne jedinice, pa i za 11., tj. dijasporu. "Za očekivati je da će HDZ tu sačuvati sva tri mandata iz 2020. - Zvonko Milas, Nevenko Barbarić i Radoje Vidović, unatoč tome što će Milanović i tu pokušati uzeti jedan mandat za Rijeke pravde (iako SDP, prema njegovoj odluci, nije imao listu u 11. izbornoj jedinici od 2007.) Do tog mandata će pokušati doći generali iz Hrvatskog bila - Ljubo Ćesić Rojs i Ivan Tolj", ističe.

Macan napominje kako HDZ-u s ukupno 62 mandata u ovoj analizi i osam mandata manjina treba samo još šest ruku u Saboru da bi imao većinu. Slaganje koalicije oko Rijeka pravde bit će puno zahtjevnije. Ponavlja kako je to samo jedan od brojnih i mogućih izbornih scenarija. "Naravno, iznenađenja su uvijek moguća i očekivana. Kampanja je tu da promijeni neke stvari - vidjet ćemo koliko će pojedine stranke u tome biti uspješne. Nažalost, taj dio kampanje i same završnice dosta je podcijenjen, iako istraživanja pokazuju da svaki četvrti birač odlučuje za koga glasati upravo u posljednja dva tjedna kampanje", naglašava.
Igor Bošnjak
FORMIRANJE NOVIH TRAJNIH OPCIJA
Macan je napravio i analizu trendova od 2015. do 2020., koji će se, kaže, nastaviti i u 2024. godini. “Teško je očekivati da će se tek tako preokrenuti. Glavni je trend da velike stranke, prije svega SDP, pa pomalo i HDZ, gube primat koji su držale godinama jer se formiraju nove trajne opcije, bilo lijevo bilo desno, što već odavno gledamo u Španjolskoj ili Sloveniji”, ističe Macan. Kao prvo, kaže kako je jasno da izborni sustav na prosječnu izlaznost daje više mandata desnici, a manje ljevici. Drugo, jasan je trend opadanja SDP-a kroz cikluse, što će sada osjetiti i HDZ, nakon rekordna 63 mandata 2020. osvojena na jako maloj izlaznosti. Treće, ističe, jasan je trend stabilnih trećih opcija. Ne mogu potpuno nestati Možemo, Most ili DP da bi puno rastao SDP ili HDZ, jednostavno, scena se podijelila i izborni sustav radi u korist desnice, zaključuje.