Ekonomija
TRŽIŠTE NEKRETNINA

Osobe u dobi od 30 do 45 godina najčešći kupci
Objavljeno 18. ožujka, 2024.
Unatoč brojnim gospodarskim izazovima tržište nekretnina ostalo je stabilno u 2023. godini. U 2024. zabilježene su aktivnosti koje upućuju na daljnju stabilizaciju tržišta. Navodi se tako u osvrtu agencije za nekretnine Opereta o stanju hrvatskog tržišta nekretnina lani, čije su autorice Jelena Kravoščanec Todorović i Martina Mataić Škugor.

Kako stoji u osvrtu, prva polovina 2023. bila je obilježena povećanom dinamikom izazvanom ponajprije rekordnim brojem zaprimljenih i odobrenih zahtjeva za subvencioniranim stambenim kreditima (APN krediti) te visokim interesom stranih kupaca, čemu je dodatno pridonio ulazak Hrvatske u Schengen i uvođenje eura kao službene valute. "U drugoj polovini 2023. godine tržište je usporilo, djelomično zbog gospodarske krize na njemačkom i austrijskom tržištu te zbog povećanja kamatnih stopa komercijalnih banaka. Ipak, unatoč ovim izazovima, u proteklih godinu dana depoziti kućanstava porasli su po stopi od 1,4 posto, a krediti kućanstvima po stopi od 9,5 posto, pri čemu je najveći rast gotovinskih nenamjenskih kredita po stopi od 11,1 posto", ističe Martina Mataić Škugor.

Kada su u pitanju kupoprodajne transakcije, koje se odnose na kupnju građevinskog zemljišta, stana ili apartmana i kuća, podaci iz Porezne uprave za 2023. godinu pokazuju pad transakcija od 2,60 posto u odnosu prema prethodnoj godini. Ukupno je ostvareno 57.554 transakcije, s najvećim udjelom stanova i apartmana u kupoprodaji, koji čini 49 posto ukupnog broja, te građevinskog zemljišta, s 43 posto. Prema podacima Operete, prevladava kupnja nekretnina vlastitim sredstvima (56 posto), iako se često radi o nizu uzastopnih transakcija od kojih je prva najčešće financirana kreditom poslovne banke. Nekretnine koje kupuju stranci najčešće su financirane vlastitim sredstvima, što dodatno pridonosi visokom udjelu plaćanja vlastitim sredstvima u ukupnom broju transakcija. Mladi od 30 do 45 godina bili su najčešći kupci u prvoj polovini 2023. godine, što je posljedica APN kredita, a oni stariji od 50 godina kupovali su nekretnine kao investiciju ili za svoju djecu. "Najčešći razlog kupnje nekretnina u Zagrebu je kupnja od kupaca koji ne žive u Zagrebu u cilju osiguranja smještaja djece koja dolaze u Zagreb na školovanje ili u cilju potencijalne investicije kroz kratkoročni ili dugoročni najam. Česti razlog je i kupnja prve nekretnine od onih kupaca koji su do tada bili podstanari", ističe Jelena Kravoščanec Todorović.

Prve analize za 2024. godinu upozoravaju na nastavak stabilnosti tržišta nekretnina, uz kontinuirano povećanu potražnju unatoč manjoj ponudi. Iz Operete navode da potražnja za kupnjom ostaje visoka, a ponuda zaostaje, posebno ističući nedostatak stanova veličine između 45 i 65 četvornih metara. "Ovi podaci upozoravaju na dugotrajni trend visoke potražnje u odnosu prema ograničenoj ponudi, posebno u segmentu manjih stanova", navodi se u osvrtu. D.Pav.
Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike