Sport
NOVI PORAZ OSJEČKIH NOGOMETAŠA

Jad, tuga i očaj: Stvarno je teško gledati igru i ovo mučenje Bijelo-plavih
Objavljeno 15. ožujka, 2024.
Momčad je s terena ispraćena koncertom zvižduka nakon nove blijede partije

Loše je ovoga petka postalo gore. Nogometaši Osijeka odigrali su još jednu lošu utakmicu, upisali poraz i priredili još jedno razočaranje svojim navijačima.



Varaždin je s Opus Arene odnio sva tri boda u utakmici koja je bila - loša. Gosti su imali sreće rano povesti, što je potpuno ukočilo ionako uzdrmanu momčad Osijeka. Trener Zoran Zekić izvodio je svakakve "čavrlije" tijekom susreta ne bi li pokrenuo svoj sastav, ali nije to promijenilo muke koje je Osijek preživljavao na terenu. Varaždin se u nastavku susreta potpuno povukao, pa je izgledalo kako Osijek ima silnu dominaciju, ali ona je bila toliko jalova da ju je bilo baš žalosno gledati. Osijek je igrao rastrgano, teško je slagao akcije, imao je toliko tehničkih problema da uz sve te teškoće nije ni mogao stvoriti ozbiljan pritisak. Gosti su se zapravo lako obranili od tih najvećim dijelom posve nepreciznih pokušaja osječke momčadi. Jako je teško gledati to mučenje Osijeka, a u ovom trenutku čak i pomisao o borbi za Europu izgleda poptuno - besmisleno. Ovakav Osijek može pobijediti jedino - sam sebe.

Gosti rano poveli


Bilo je to još jedno od onih poluvremena u kojima Osijek nije odigrao - ništa. To će najbolje posvjedočiti potez trenera Zorana Zekića, koji je već u 32. minuti posegnuo za dvije zamjene nezadovoljan izgledom svoje momčadi. Na samom početku nije izgledalo da će tako biti. Već u trećoj minuti Pušić se upustio u soloprodor koji je završio lobom s 14-15 metara, Zelenika je loptu samo ispratio pogledom, ali zato je njegov suigrač Ba bio koncetriran i oprezan do kraja, te loptu vrlo spretno, u posljednji trenutak, izbacio iz samog lijevog kuta. I onda je stigao nokdaun. U 12. minuti jednu akciju koja nije previše obećavala gosti su pretvorili u vodstvo. Opet je spavala obrana Osijeka, a Boršić je s lijeve strane loptu prebacio na drugu vratnicu, gdje je neshvatljivo sam ostao Belcar, te svladao Malenicu s pet metara iskosa poslavši loptu u suprotnu desnu malu mrežicu. Označeno je zaleđe u toj situaciji, ali nakon dvominutne provjere VAR je utvrdio kako je Belcar bio u dopuštenoj poziciji, pa je Osijek bio prisiljen krenuti s centra s rezultatskim zaostatkom. A onda - klasika. U stanju šoka Osijek je opet, kao i u Rijeci, umalo brzo primio i drugi pogodak. U 16. minuti Lusavec je imao veliku priliku jer je iznenada ostao sam pred Malenicom, ali je loše primio loptu, pa je Osijek preživio tu situaciju. Bijelo-plavima je trebalo 20-ak minuta kako bi došli k sebi nakon što su primili pogodak. Trener Zekić ih je pokušao pokrenuti spomenutim promjenama nakon nešto više od pola sata, ali reakcija je bila - slabašna. Istina, u završnici prvog dijela Osječani su konačno uspjeli napraviti kakav-takav pritisak, ali on nije dao rezultata. Najbolji pokušaj u tom razdoblju bio je Nejašmićev u 40. minuti, koji je Zelenika kratko odbio, ali nikoga od igrača Osijeka nije bilo u blizini, pa su gosti raščistili tu situaciju. Netom prije toga Belcar je testirao Maleničinu budnost dalekometnim pokušajem koji je vratar Osijeka morao odbiti. Sve što se događalo u prvih 45 minuta gledali smo previše puta ove sezone. Osijek se najviše borio sam sa sobom, a u toj borbi je opet primio jeftin pogodak i zapao u nevolje. Gledatelji, kojih na tribinama Opus Arene nije bilo previše, u nekoliko su navrata zvižducima prosvjedovali protiv Osijekove bezidejnosti i iskazane mlakosti. Bijelo-plavi nisu pokazali baš ništa zbog čega bi njihov suparnik trebao strahovati. Ni visokog presinga, ni pravog pritiska, samo puno problema s elementarnom tehnikom. Jedina nada koja je ostala nakon prvog dijela susreta bila je da Osijek valjda ne može ponoviti tako lošu igru.

Dominacija i nemoć


Ni u prvih 15-ak mminuta drugog poluvremena slika nije bila drukčija. Varaždin je prepustio posjed Osijeku, što nije bilo nikakvo iznenađenje, jer Osječani i dalje nisu pronalazili način kako organizirati bilo kakvu smisleniju akciju. Baš su se mučili, Zekić je nakon sat vremena povukao novi potez. Izvadio je Bralića ubacio Almašija, a na stopersku poziciju povukao Nejašmića. Međutim, vrijeme je prolazilo, a vratar gostiju Zelenika i dalje je bio posve besposlen. Pokušali su i gledatelji navijanjem pokrenuti Bijelo-plave, što je konačno donijelo nekakav plod. Istina, umjesto mreže tresao se okvir vrata Varaždina. U 66. minuti Pušić je konačno ušao u dubinu, pa vratio odličnu loptu na "peterac", gdje je bio Almaši, pucao je u prvi kut i pogodio desnu vratnicu. Konačno je Osijek u tim trenutcima opkolio kazneni prostor gostiju, ali se tada tražio s centrašutovima, u kojima nije bilo dovoljno preciznosti. Igrala se praktično "viktorija", ali ne na vrata gostiju, već tek oko njihova kaznenog prostora, jer uza sve napore Bijelo-plavi nikako nisu mogli pronaći način na koji bi ozbiljno ugrozili Zeleniku. Zato se u završnici susreta Opus Arenom širilo sve veće nezadovoljstvo gledatelja, koji su još jednom izvikivali "Uprava odlazi", čime su tko zna koji put jasno dali do znanja koga drže najvećim krivcem za očajno stanje u kojem se nalazi NK Osijek u ovom trenutku. U samom finišu utakmice gosti su imali nekoliko situacija u kojima su mogli zapečatiti sudbinu Osijeka. U svim tim situacijama bio je Drožđek, koji je ušao s klupe, ali iz njih se nije dogodio drugi pogodak. No zato se na kraju susreta dogodio koncert zvižduka upućen momčadi, a, zanimljivo, jedini kojem se u tom nezadovoljstvu skandiralo bio je - Ramon Mierez. Varaždin je tako, rekli bismo, ni kriv ni dužan odnio sva tri boda s Opus Arene, jer je jednostavno bio - manje loš.

Dalibor Keler
OSIJEK - Opus Arena. Vrijeme i teren: idealni za igru. Gledatelja: 4450. Sudac: Mate Erceg (Benkovac) - 6. Strijelac: 0:1 Belcar (12). Žuti kartoni: Matković, Pušić, Bukvić, Živković, Mierez (Osijek), Jelenić (Varaždin). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: LEON BELCAR (VARAŽDIN)

OSIJEK

0

Malenica 6, Omerović 6, Duarte 6, Bralić 5,5 (od 60. Almaši 6), Jurišić 5,5, Nejašmić 6, Čokaj 5 (od 32. Prekodravac 5,5), Bukvić 5,5 (od 83. Živković -), Pušić 6, Jugović 5,5 (od 32. Matković 6), Mierez 5,5

VARAŽDIN

1 (1)

Zelenika 6, Vukčević 6 (od 85. Škaričić -), Jelenić 7, Ba 7, Boršić 6,5, Postonjski 6,5, Belcar 7, Lusavec 6 (od 74. Marina -), Mitrovski 5,5 (od 63. Mekić 5,5), Šego 5,5 (od 85. Drožđek -), Dabro 5,5 (od 74. Domjanić -)

0:1
Boršić je ubacio loptu na drugu vratnicu, gdje je zaboravljen ostao Belcar

TABLICA
1.Rijeka       26       17       5       4       52:20       56

2.Hajduk       26       17       4       5       38:14       55

3.Dinamo       25       15       6       4       44:22       48

4.Osijek       27       9       9       9       45:36       36

5.Lokomotiva       26       8       12       6       36:29       36

6.Varaždin       26       6       12       8       29:33       30

7.Gorica       26       8       6       12       24:32       30

8.Slaven B.       26       7       6       13       33:51       27

9.Istra 1961       26       6       8       12       24:43       26

10.Rudeš       26       1       4       21       10:55       7

27. KOLO SUPERSPORT HNL-a
SUBOTA

15 sati: Slaven Belupo - Rijeka

17.10: Hajduk - Lokomotiva

NEDJELJA

15 sati: Istra 1961 - Gorica

17.10: Rudeš - Dinamo

Pričati o borbi za Europu izgleda posve besmisleno jer ovakav Osijek jedino može pobijediti - sam sebe

muka
TEŠKO JE GLEDATI BEZIDEJAN I BESKRVAN OSIJEK

Možda ste propustili...

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike