Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP U DOHI

Benović, dan nakon plasmana na OI, osmi na preskoku, Zelčić četvrta na gredi
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Drugog, finalnog dana Svjetskog gimnastičkog kupa u Dohi nastupilo je dvoje hrvatskih predstavnika Aurel Benović na preskoku i Tina Zelčić na gredi. Nakon što je u petak na parteru osigurao Olimpijske igre u Parizu, osječki je gimnastičar u subotu u finalu na preskoku završio na osmom mjestu. Tina Zelčić u finalu na gredi bila je blizu medalje. Zauzela je četvrto mjesto.

U odnosu na kvalifikacije Benović je odlučio pojačati svoje skokove. Početna ocjena oba skoka iznosila je respektabilnih 5.6. Drugi skok – pruženi salto s dva i pol okreta – odrađen je sjajno, s tek nešto više od šest desetinki odbitka za izvedbu. Prvi skok – Dragulescu – Osječanin tek isprobava na velikim natjecanjima te je završio padom. Na kraju je dobio ocjenu 14.116 što je bilo dovoljno za osmo mjesto. Najbolji je bio Armenac Artur Davtyan koji je zaradio ocjenu 15.166

- Za svoj drugi skok dobio sam ocjenu 14.966, taj skok sam doveo gotovo do savršenstva. Što se tiče prvog skoka, izvodio sam ga drugi put na natjecanju, a presretan sam jer sam ga se prije svega usudio izvesti. Ako ga mislim usavršiti do Olimpijskih igra i možda već do Europskog prvenstva, morao sam ga probati. Važno mi je da sam i to probio, još trebam malo poraditi na detaljima i mislim da će onda i taj prvi skok biti na razini na kojoj je ovaj drugi skok, rekao je osječki olimpijac nakon nastupa na preskoku.      

Benović je u poretku kvalifikacija za Olimpijske igre na preskoku završio četvrti, no to je manje važno s obzirom na to da je svoju vizu za Pariz osigurao na parteru, a samim tim stekao je pravo nastupa i na preskoku u Parizu.

Tina Zelčić nakon trećeg mjesta u Osijeku pokazala je i u Dohi na posljednjem kvalifikacijskom Svjetskom kupu za Olimpijske igre visoku razinu izvedbe. Zagrepčanka je nastupila prva u finalu na gredi s nešto nižom ocjenom nego u kvalifikacijama – 12.766 zauzela četvrto mjesto. Ispred Zelčić završile se tri gimnastičarke koje su već ranije osigurale Olimpijske igre i nisu se računale u poretku olimpijskih kvalifikacija. Zelčić je tako u Dohi osvojila maksimalnih 30 bodova. U konačnom poretku kvalifikacija Zelčić je završila četvrta – samo jedan bod iza trećeplasirane Ting koja odlazi u Pariz. Drugoplasirana Španjolka Laura Casabuena putem partera je osigurala svoju vizu.

- Drvena medalja opet oko vrata. Zadovoljna sam odrađenom vježbom, malo mi je žao jer na predzadnjem elementu se dogodila mala pogreška koja me koštala medalje, ali nema veze. Vraćam se u Zagreb i nastavljam s pripremama za Europsko prvenstvo u Riminiju.

Benović će zajedno sa svojim trenerom Vladimirom Mađarevićem još noćas otputovati prema Italiji gdje će se u Riminiju priključiti ostatku muške reprezentacije. Na EP-u osim Benovića nastupit će Tin Srbić, Filip Ude, Mateo Žugec, Liam Rebić i Marko Sambolec. Kvalifikacije su na rasporedu već u srijedu 24. travnja. Tinu Zelčić očekuju također nastup na Europskom prvenstvu koji će se za gimnastičarke održati od 2. do 5. svibnja. K.L.
Možda ste propustili...

NAKON PRVOG PORAZA BROKERA OD KVARNERA 2010

Finalna serija ne trpi ovoliki broj promašaja i nervozu

EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Srbić i Ude u finalu, Aurela sustigao umor

NOVI ČLANOVI FIBA KUĆE SLAVNIH

U rujnu je promocija Danire Nakić-Bilić

Najčitanije iz rubrike