Sport
OSJEČKA MALONOGOMETNA KVARTOVSKA LIGA U ZAMAHU

Dubrovnik ima svoju Divlju, a Osijek pokrenuo Kanal ligu
Objavljeno 15. ožujka, 2024.

Dubrovnik ima svoju nadaleko poznatu Divlju ligu, a Osijek Kanal ligu. Dubrovčani su od vaterpolske Divlje lige stvorili brend, to im je jedan od najvažnijih sportskih događaja u gradu, mamac za domaće ljude i turiste, a sve više Osječana uključuje se u malonogometno natjecanje po gradskim četvrtima, u Kanal ligu.



Kvartovske malonogometne utakmice imaju dobar odaziv među poklonicima dobrog hakla, dečki su se sami organizirali, s vremenom dodatno pojačavali angažman i atktivnosti te sve skupa uzdignuli na višu razinu, pa sada imaju i Federaciju Kanal lige (FKL). Utakmice se najčešće igraju u danima vikenda na raznim gradskim terenima, a najviše na "Srednjiki". U FKL-u postoje čak dvije razine natjecanja, u Prvoj ligi nema dobnih ograničenja, a u Drugoj je dobna granica igrača na 2007. godištu.

Otkud Kanal liga u Osijeku i tko je uopće došao na ideju, koja je zapravo jako dobra i pozitivna?

- Sve je počelo tako što smo mi iz NK Propalitet i NK Nepostojeći krenuli s našim utakmicama još tamo 2020. godine, a dobra se priča počela širiti gradom i tako se pojavio veliki interes i drugih ekipa koje su nam se priključivale. Sada smo na brojci 16, što znači da u Kanal ligi sudjeluje više od 250 igrača. To nam sada iz one početne perspektive izgleda nestvarno, ali se događa. Zahvalio bih ovim putem Alenu Vukašinoviću i Tomislavu Mišetiću te Gradu Osijeku koji su nam omogućili da sve izgleda bolje i kvalitetnije. Hvala Zadruzi NEOS, udruzi Hoćemo i Zajednici osječkog sporta na doniranim dresovima i ostaloj opremi koja će nam svakako biti od koristi - poručio je Domagoj Vidaković, predsjednik NK Propalitet i jedan od osnivača Kanal lige.

Propaliteti su udarili temelj, a imali su sreću da su ih na pravi način prepoznali oni koji su im i konkretno odlučili pomoći.

- Osjećali smo se poput istraživača u arheološkim filmovima koji odjednom otkriju da u svom gradu imaju neprocjenjivo blago, ovakvu ligu s toliko uključenih mladih sugrađana koji su se samoorganizirali. Sve skupa je to za nas istinsko zadovoljstvo, a cijeli taj proces u kojem smo bili posrednici s ciljem nabave opreme za sudionike Kanal lige ispunio nas je ponosom - istaknuo je Alen Vukašinović, potpredsjednik udruge Hoćemo, koji se inicijalno potrudio da dečki dobiju vjetar u leđa.

Jedan od onih koji je prepoznao dobar projekt i pomogao jest i Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge Hoćemo i Nezavisne Liste Tomislav Mišetić.

- Čim smo saznali za postojanje Kanal lige, stupili smo u kontakt i saznali njihove osnovne potrebe, obratili smo se strukturama Grada Osijeka s inicijativom o nabavci opreme te je sam vremenski period od inicijative do realizacije bio izuzetno brz. Posebno se zahvaljujemo Zajednici osječkog sporta i Alenu Nađsombatu na brzini i susretljivosti. Zadovoljstvo nam je biti aktivni sudionici projekta na koji smo, kao građani izuzetno ponosni. I dalje ćemo nastaviti aktivno pratiti i podržavati sva događanja vezana uz Kanal ligu te im biti podrška u svakom smislu, poručio je Mišetić.

S obzirom na to da se u uličnoj Kanal ligi igra doista dobar hakl, moglo bi tu biti i materijala za prvoligaša - Malonogometni klub Osijek. Dakako, podršku je pružio i MNK Osijek, a predsjednik Kluba Tomislav Ciković se pohvalno izjasnio o svemu i kazao: Mi iz MNK-a Osijek rado ćemo "škicnuti" utakmice kako bismo među akterima danas-sutra pronašli i neke potencijalne igrače za nas.

Kanal liga je dobar projekt i kao takav ima podršku i Grada i Zajednice osječkog sporta, a svaki kvart koji još nema svoju ekipu neka preko društvenih mreža pronađe Federaciju Kanal lige, kontaktira ih i prijavi se. Ima li što slađe nego na terenu pobijediti ekipu iz susjednog kvarta.

Ivana Liović
PODRŠKA GRADA I ZAJEDNICE OSJEČKOG SPORTA
Dobru je stvar prepoznao i grad Osijek te je odlučio pomoći preko Zajednice osječkog sporta.

- Svaka popularizacija sporta iznimno nas raduje. Podržati više od 250 mladih koji su se preko virtualnih kanala samostalno organizirali, kako bi uživo igrali, i to u dvije lige, posebno je zadovoljstvo. S obzirom i na nedavno pokrenutu Gradsku malonogometnu ligu ponedjeljkom, mislim kako su stvoreni preduvjeti za uspješan nastavak razvoja futsala u Osijeku. Povećanje kapaciteta naših klubova jedna je od temeljnih zadaća Zajednice osječkog sporta, što će posljedično dovesti i do vrhunskih rezultata. Međutim, osnova razvoja svake budućnosti su - mladi, kazao je predsjednik ZOS-a Alen Nađsombat.

Najčitanije iz rubrike