Ekonomija
INDUSTRIJA ELEKTRIČNIH VOZILA BUDUĆNOST JE TRGOVANJA

Tržište punionica za električna vozila do 2030. godine narast će na više od 142 milijarde dolara
Objavljeno 25. listopada, 2023.
S&P Global predviđa da će do 2030. godine jedan od četiri nova prodana automobila biti električni

S&P Global predviđa da će do 2030. godine jedan od četiri nova prodana automobila biti električni. Neki čelnici industrije izvijestili su da planiraju prijeći na proizvodnju električnih automobila, ostavljajući klasične motore s unutarnjim izgaranjem u prošlosti. Tržište je sve nadahnutije dostignućima Tesle, što stvara izazov tradicionalnim proizvođačima. Oni su sada prisiljeni modernizirati svoju proizvodnju kako ne bi ostali na začelju ove "električne utrke", koja po mnogima označava prijelaz u zeleno gospodarstvo.



Ova je predviđanja iznio Freedom Finance Europe, iz kojeg također navode: "Tesla je lider na tržištu električnih vozila i tvrtka poznata čak među ljudima koji nisu upoznati s burzom, ali to je logično zbog jednog razloga - ekscentričnog vlasnika Elona Muska. Proizvođač automobila izišao je na IPO već davne 2010., s vrijednošću od 17 dolara po dionici. U trenutku pisanja ovog teksta dionicama se trguje po cijeni većoj od 260 dolara. Jednostavnom matematikom zaključujemo kako su dionice tvrtke u 13 godina porasle gotovo 16 puta, odnosno za 1464 %. No ono što investitore zanima je jesu li dionice Tesle dosegnule svoj limit ili će nastaviti probijati psihološke granice? Svaki put kad se postavi slično pitanje, Tesla nekako uspije odgovoriti senzacionalnim postignućima i pokazati kako mogućnosti rasta još nisu iscrpljene.

Osim Tesle tvrtka koja bi mogla pobuditi interes investitora je, kako navode iz Freedoma, svakako Lucid Motors.

U SAD-u proizvode luksuzne električne automobile, a nedavno su objavili planove za ulazak na najveće svjetsko tržište automobila, Kinu, što bi dugoročno trebalo povećati prodaju i prihode. Izgledi za rast dionica tvrtke na burzi prilično su visoki, iako se dionicama Lucid Motorsa danas trguje blizu povijesno najnižih razina, čak ispod početne ponuđene cijene. S najavljenim povećanjem obujma proizvodnje, potražnje potrošača, prodaje i prihoda, izgledi LM-a bit će veći od njihovih najbližih konkurenata.

Velike mogućnosti


Jasno je da su električni automobili izazvali revoluciju. Upravo u ovoj niši danas postoji impresivan potencijal za rast i razvoj, pa se očekuje da će tržište punionica za električna vozila do 2030. godine narasti na 142,3 milijarde američkih dolara.

Najuspješnija tvrtka na američkom tržištu punjača je, pogađate, Tesla jer ih proizvodi brže i jeftinije od konkurencije. Ima najveću državnu mrežu brzih punionica u SAD-u, koja broji oko 18 tisuća superchargera. Istodobno, električni automobili iz Forda, GM-a, Nissana, Honde, Mercedes-Benza i Riviana također će se uskoro moći spojiti na Tesla Supercharger. Kako su objasnili iz tvrtke, to bi se moglo dogoditi već početkom iduće godine, čime će Tesla postati apsolutni lider na tržištu punjača u Sjedinjenim Državama. Analitičarska kuća Morgan Stanley daje obećavajuće izglede za rast tržišta za proizvodnju čipova električnih vozila. Upravo se razvojem u ovom dijelu okupljaju najveći igrači na tehnološkom tržištu kako bi započeli utrku inovacija.

Na primjer, Jabil Inc. bavi se ugovornom montažom složene elektronike i radi na čipovima za električna vozila, a trenutačno su treća tvrtka po veličini u svijetu. Senzacionalna vijest bila je akvizicija ove tvrtke od strane kineskog giganta BYD, danas zapravo glavnog Teslina konkurenta. Nakon takvog spajanja tržište očekuje i iščekuje tehnološke iskorake te inovativna rješenja.

Cijene sirovina


Kako cijene sirovina utječu na dionice industrijskih divova? Još jedna niša na burzama koju su potaknula električna vozila su tržišta roba. Velika pozornost danas je usmjerena na ležišta i biljke litija, koji je nužan za proizvodnju baterija.

- Među najvećim proizvođačima litija ističu se Australija i Čile, koji čine 77 % svjetske ponude ove sirovine. Američka tvrtka Albemarle svoje poslovanje temelji na vađenju litija u Čileu i smatra se vodećom u svijetu u tom sektoru. U drugom tromjesečju 2023. tvrtka je povećala netodobit i prihod za 60 % te podignula sve prognoze za 2023., prema kojima će Albemarle povećati prihode za 40 - 55 % u odnosu prema prošloj godini. Tvrtka je nedavno najavila moguću akviziciju jednog od australskih najperspektivnijih projekata rudarenja litija od Liontown Resources Ltd. Posao je još uvijek u ranoj fazi pregovora, ali ako bude uspješan, Albemarle će ojačati svoju poziciju globalnog lidera u proizvodnji litija za baterije. Kao što vidimo, razvoj električnih vozila oživio je burze. Dok neki gospodarski sektori poput zdravstva, energije i materijala danas usporavaju, segment električnih vozila pokazuje zamah i postaje središte pozornosti", zaključuju iz Freedom Finance Europe. Z.Rupčić
O Freedom Finance Europe
Freedom Finance Europe međunarodni je online posrednik koji upravlja investicijskom platformom Freedom24. Tvrtka klijentima pruža izravan pristup 15 najvećih svjetskih burzi, nudi profesionalnu analitiku vrijednosnih papira i praktične aplikacije za trgovanje. Freedom Finance Europe podružnica je međunarodnog investicijskog konglomerata Freedom Holding Corp. (NASDAQ: FRHC). Službena predstavništva i agenti tvrtke nalaze se na Cipru, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Francuskoj i Grčkoj, a platforma Freedom24 dostupna je hrvatskim i slovenskim korisnicima od 2021 godine.

Možda ste propustili...

NAJVIŠE IMAMO TRGOVAČKIH DRUŠTAVA

U Hrvatskoj aktivno 60,9 posto registriranih tvrtki

STRANI TURISTI U PRVA TRI MJESECA ČINILI VEĆINU

U komercijalnom smještaju 34,5 % više turističkih noćenja

Najčitanije iz rubrike