Ekonomija
U TIJEKU PROVEDBA MEĐUNARODNOG PROJEKTA “LIFE DANUBE FREE SKY”

Spriječiti stradavanje ugroženih vrsta ptica od negativnih utjecaja elektroenergetske infrastrukture
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Projekt čiji su partneri HEP ODS, HOPS i JUPP Kopački rit započeo je 2020. godine i trajat će do kraja veljače 2026.
Na području Parka prirode Kopački rit u tijeku je provedba drugog dijela monitoringa u sklopu projekta LIFE Danube Free Sky, kojem je cilj utvrditi učinkovitost primijenjenih zaštitnih mjera na dalekovodima HEP - Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS-a) i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a).

Ovaj veliki međunarodni projekt, čiji su partneri HEP ODS, HOPS i JUPP Kopački rit, započeo je u rujnu 2020. godine, trajat će do kraja veljače 2026., a ukupna mu je vrijednost 6.636.170,00 eura, od kojih je 75 posto sufinancirano sredstvima Europske unije. Posvećen je sprječavanju stradavanja ugroženih vrsta ptica od negativnih utjecaja elektroenergetske infrastrukture. Tijekom planiranih pet godina provedbe projekta petnaest partnera iz sedam država (Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunjska) razvit će snažnu suradnju i primijeniti najučinkovitija rješenja kako bi se spriječile egzistencijalne prijetnje pticama. Primjenom zaštitnih mjera povećat će se vidljivost dalekovoda najvišeg prioriteta na više od 245 kilometara dionice mreže.

Sigurnost ptica


Također, više od 3200 najopasnijih stupova dalekovoda unutar područja obuhvaćenog projektom bit će sanirano kako bi se osigurala sigurnost ptica. Nositelj je projekta Raptor Protection of Slovakia iz Slovačke. Jedan od partnera projekta je HEP ODS, koji na području Elektroslavonije Osijek provodi mjere zaštite ptica od elektrokucije i kolizije na srednjenaponskim nadzemnim vodovima unutar PP Kopački rit. Monitoring koji je u tijeku podrazumijeva pretraživanje dionica dalekovoda s ugrađenim zaštitnim mjerama u potrazi za uginulim pticama zbog kolizije ili elektrokucije. Istovremeno traje i monitoring preleta ptica u blizini dalekovoda kako bi se utvrdila učinkovitost čak 546 postavljenih preusmjerivača leta ptica (divertera) na vidljivost vodiča dalekovoda.

- Diverteri su male plastične sprave napravljene od izdržljivog materijala, najčešće u živopisnim bojama, koje se u ovom slučaju dronovima ugrađuju na sigurnosno uže na 35 kV vodovima u pravilnim razmacima. Pojam diverter najčešće se koristi u nedostatku hrvatske inačice, a najjednostavnije bi se mogao opisati kao preusmjerivač leta ptica. U sklopu projekta prvi su put ugrađeni na srednjenaponsku mrežu HEP ODS-a - objašnjavaju u HEP ODS-u, dodajući kako problem s kolizijom najčešće nastaje kada jato ptica u preletu naleti na za njih nevidljive žice elektroenergetske infrastrukture, pri čemu ih veći broj stradava zbog pada na tlo. Ideja je divertera da pomažu pticama da na vrijeme uoče žice i preusmjere svoj let iznad ili ispod njihova pružanja. Također, jedna je od aktivnosti projekta postavljanje nosača za rodino gnijezdo na pomno odabranoj lokaciji unutar parka prirode.

- Ugradnja nosača za rodino gnijezdo redovita je aktivnost HEP ODS-a koji se već više od desetljeća brine za više od 1000 rodinih gnijezda na svojim stupovima. Ono po čemu se ova lokacija stupa s rodinim gnijezdom ističe od drugih je što nosač za gnijezdo na sebi ima ugrađenu kameru, koja će pomno snimati svaki bitan trenutak u životu jedne rode u Kopačkom ritu, od savijanja gnijezda, grijanja jaja do brige za ptiće i, konačno, njihova napuštanja gnijezda - ističu.

Važno je istaknuti kako se projektno područje sastoji od 23 područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove (POVS) i 9 područja značajnih za ptice (POP) koja se nalaze u neposrednoj blizini rijeke Dunav.

- Sa svojim obalnim zonama i riječnim staništima Dunav formira ekološku mrežu i često stvara okosnicu za biokoridore. Koridor i njegova susjedna područja privlače na stotine vrsta ptica. Milijuni ptica svake godine prate Dunav na svojim proljetnim i jesenskim migracijama prema svojim dalekim migracijskim područjima i od njih. Mnoge vrste pretrpjele su dramatičan pad prošlih desetljeća. Elektrokucijom i kolizijom svake godine strada 20 posto reproduktivne populacije orla krstaša, stepskog sokola i kudravog nesita. Provedbom projektnih aktivnosti povećat će se stopa preživljavanja ciljnih vrsta ptica koje trenutno stradaju tijekom svojih migracija, gniježđenja, razmnožavanja, pronalaženja hrane i staništa - objašnjavaju u JUPP-u, navodeći kako su glavni ciljevi projekta doprinos zaustavljanju gubitka bioraznolikosti i usluga ekosustava na rijeci Dunav (ujedno je svrha Strategije bioraznolikosti Europske unije), smanjenje i sprječavanje direktne i indirektne smrtnosti ptica izazvane elektrokucijom i kolizijom na dalekovodima unutar spomenutih područja, povećanje populacije dvanaest ciljnih vrsta, uspostavljanje sigurnije migratorne rute i staništa na rijeci Dunav, započinjanje/ojačavanje suradnje između ključnih sudionika i povećanje učinkovitosti usvojenih mjera na transnacionalnoj razini.

Umjetna gnijezda


- U razdoblju od prosinca 2022. do ožujka 2023. HEP ODS je na ukupnoj duljini od 15 kilometara postavio 546 divertera tipa na 35 kV dalekovodu Kneževi Vinogradi - Bilje. HOPS je od siječnja do ožujka 2024. godine postavio divertere na dva 110 kV dalekovoda, Beli Manastir- Apatin i Osijek 2 - Beli Manastir, čime je više od 23 kilometara dalekovoda na projektnom području postalo sigurnije za ptice. Nakon obavljenih mitigacijskih mjera slijedit će istraživanje procjene učinkovitosti primijenjenih mjera provođenjem monitoringa kao tijekom istraživanja nultog stanja. Na dionicama koje su bile procijenjene kao neopasne, a radi povećavanja povoljnih staništa i prilika za razmnožavanje, u veljači 2023. godine postavljena su tri umjetna gnijezda za stepskog sokola (Falco cherrug) na stupove 35 kV dalekovoda sa sustavom za videonadzor za praćenje događanja u gnijezdima. U 2023. godini jedan par vjetruša (Falco tinnunculus), strogo zaštićene vrste u Hrvatskoj, zauzeo je jedno gnijezdo u kojem su podignuli četiri mlade vjetruše. Trenutno u dva gnijezda gnijezde vjetruše, a u jednom se već nalazi šest ptića - kažu u JUPP-u. Od ukupne vrijednosti projekta iz proračuna JUPP-a Kopački rit izdvojeno je 323.696,00 eura.

Ivica Getto
 
Sadržaj nastao u suradnji Glasa Slavonije i Hrvatske elektroprivrede
Uz gnijezdo bijele rode postavljena kamera
 
 
Jedna je od projektnih aktivnosti uključivanje šire javnosti u problematiku kojom se projekt bavi te će u povodu toga biti organizirane volonterske akcije s tematikom promatranja ptica, a javnost će o projektnim aktivnostima biti upoznata i preko internet-stranica i društvenih mreža. S ciljem osvješćivanja javnosti u selu Kopačevu uz gnijezdo bijele rode postavljena je kamera koja omogućuje live-stream prijenos dostupan na službenoj stranici Javne ustanove Park prirode Kopački rit.

Možda ste propustili...

KINA LANI UVEZLA SVINJETINU VRIJEDNU 6 MLRD. DOLARA

Kineske tvrtke zatražile istragu o uvozu svinjetine iz Europske unije

OD 19 TERETNIH ŽELJEZNIČKIH PRIJEVOZNIKA 13 IH JE BILO POSLOVNO AKTIVNO

Željeznicom prevezeno više robe i manje putnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJETI ZA ZAŠTITU

HUB upozorava na prijevare i krađu podataka

2

KINA LANI UVEZLA SVINJETINU VRIJEDNU 6 MLRD. DOLARA

Kineske tvrtke zatražile istragu o uvozu svinjetine iz Europske unije

3

OD 19 TERETNIH ŽELJEZNIČKIH PRIJEVOZNIKA 13 IH JE BILO POSLOVNO AKTIVNO

Željeznicom prevezeno više robe i manje putnika