Kultura
UPOZORAVA NA GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

Bečki muzej nakrivio slike za nekoliko stupnjeva
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Bečki muzej, u kojemu su klimatski aktivisti nedavno ciljali stakleni zaslon koji štiti sliku Gustava Klimta, odgovorio je izložbom pod nazivom "Nekoliko stupnjeva više", na kojoj su slike nakrivljene za nekoliko stupnjeva kako bi se skrenula pozornost na globalno zatopljavanje. Aktivisti grupe Posljednja generacija umrljali su staklo ispred Klimtove slike "Smrt i život" u muzeju Leopold u Beču, a jedan je na staklo zalijepio ruku u prosvjedu u studenome pozivajući na prestanak crpljenja nafte.

"Smatramo da je taj način potpuno pogrešan", rekao je umjetnički direktor muzeja Hans-Peter Wipplinger Reutersu na dan otvaranja odgovora - male izložbe "Nekoliko stupnjeva više (pretvorit će svijet u neudobno mjesto)".

U okviru izložbe 15 je djela umjetnika, uključujući Klimta i austrijskog velikana Egona Schielea, obješeno nakrivljeno uz prateće tekstove koji skreću pozornost na učinak koji bi globalno zagrijavanje za više od 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu prema predindustrijskoj razini imalo na krajolike prikazane na njima. Prema Međuvladinu panelu o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (IPCC), emisije se moraju prepoloviti do sredine 2030-ih ako svijet želi imati ikakve izglede ograničiti porast temperature na 1,5 celzija u odnosu prema predindustrijskoj razini - ključni cilj sadržan u Pariškom sporazumu iz 2015. Izložba traje do 26. lipnja. H
Možda ste propustili...

DISTOPIJSKI ROMAN ŠVEDSKE KNJIŽEVNICE NINNI HOLMQVIST

Hrvatski prijevod romana “Ustanova”

NJEMAČKA UMJETNICA AGNES MEYER-BRANDIS

Mirisna izložba otvara prostor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVE BESPLATNE E-KNJIGE SUVREMENIH HRVATSKIH SPISATELJICA

Premašena brojka od 200 naslova

2

MUZEJ SLAVONIJE

Židovska kultura

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Donacija umjetnina slikara Antona Cetina iz Kanade