Novosti
JEDNOSTAVNO POJAŠNJENJE VAŽNIH POJMOVA

U pripremi prvi Klimatski rječnik
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Nevladina udruga Terra Hub priprema Klimatski rječnik, koji će na jednostavan način objasniti pojmove poput globalno zagrijavanje, mitigacija, Pariški sporazum. Kako je priopćeno iz te udruge, rječnik sadrži 30 klimatskih pojmova, a svaki će pojam dizajnirati studenti Sveučilišta Sjever. Najbolji studentski radovi bit će izloženi tijekom Festivala znanosti u Koprivnici.

Da su klimatske promjene najveći izazov vremena u kojem živimo, slaže se više od 80 posto građana, kako je pokazala godišnja anketa o klimi Europske investicijske banke. No na pitanje o tome što su gorući problemi u hrvatskom društvu, samo nešto više od dva posto građana navodi okoliš, pokazalo je istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Uz to, prevladava mišljenje da su klimatske promjene podjednako izazvane prirodnim procesima, iako se znanstvenici slažu da su one posljedica utjecaja ljudskog djelovanja. "Sve navedeno upozorava na potrebu za edukacijom o tome kakav utjecaj prirodni resursi imaju na naše društveno-političko i ekonomsko stanje, način života, zdravlje te općenito napredak i razvoj društva", navode iz Terra Huba. Udruga je pokrenula edukativnu kampanju Terrapija, koja kreće objavljivanjem prvog hrvatskog Klimatskog rječnika. "Željeli smo na jednostavan i lako razumljiv način približiti građanima pojmove s kojima se svakodnevno susreću, čuli su ih, ali su im pomalo nejasni ili apstraktni i ne mogu ih povezati sa svakodnevicom. Kada se suočimo s klimatskim promjenama i njihovim utjecajem na sve nas, većina nas samo slegne ramenima, nastavi po starom i očekuje da će to riješiti netko drugi. Mi takav stav želimo promijeniti. Cilj je potaknuti građane na svakodnevno promišljanje i djelovanje kako bi se posljedice klimatskih promjena ublažile", rekla je Sandra Vlašić, izvršna direktorica udruge Terra Hub. D.Pav.
POJAŠNJENJE 30 KLIMATSKIH POJMOVA
Rječnik na jednostavan način objašnjava pojmove poput globalno zagrijavanje, mitigacija, Pariški sporazum, a izvorno ga je pripremio UNDP, specijalizirana UN-ova agencija za razvoj. Izvorna verzija sadrži 22 klimatska pojma, u hrvatskoj verziji taj je broj povećan na 30, a prema potrebi, dodavat će se novi pojmovi. Svaki pojam u Rječniku bit će objašnjen, ali i vizualno prikazan. Projekt je pokrenula udruga Terra Hub u suradnji sa Sveučilištem Sjever i agencijom 404 uz financijsku podršku Europske klimatske fondacije.

Možda ste propustili...