Novosti
POTVRDILO ISTRAŽIVANJE

Jednokratna plastika postala globalni problem
Objavljeno 7. veljače, 2023.
Izvješće je pokazalo - recikliranje se ne povećava dovoljno brzo da bi se nosilo s velikom količinom proizvedene plastike

Svijet proizvodi rekordnu količinu plastičnog otpada za jednokratnu uporabu, uglavnom napravljenog od polimera stvorenih iz fosilnih goriva, unatoč globalnim naporima da se smanji onečišćenje plastikom i emisija ugljika, navodi se u novom izvješću objavljenom u ponedjeljak, koje prenosi CNN. Drugi Indeks proizvođača plastičnog otpada, koji je sastavila filantropska zaklada Minderoo, pokazao je da je svijet proizveo 139 milijuna metričkih tona jednokratnog plastičnog otpada u 2021., što je šest milijuna metričkih tona više nego 2019., kada je objavljen prvi indeks.



U izvješću se navodi da dodatni plastični otpad stvoren u te dvije godine iznosi gotovo jedan kilogram više za svaku osobu na planetu, a potaknut je potražnjom za fleksibilnim plastikama za pakiranje, poput folija i vrećica. Posljednjih su godina vlade diljem svijeta najavile politiku smanjenja količine plastike za jednokratnu uporabu, zabranjujući proizvode poput slamki za jednokratnu upotrebu, jednokratnog pribora za jelo, posuda za hranu, pamučnih štapića za uho, vrećica i balona.

U srpnju je Kalifornija postala prva američka država koja je objavila vlastite ciljeve, uključujući smanjenje od 25 posto prodaje plastične ambalaže do 2032. U prosincu je Velika Britanija proširila popis zabranjenih artikala na pladnjeve za jednokratnu upotrebu, štapiće za balone i neke vrste polistirenskih čaša i posuda za hranu. Zabrane su također na snazi u Europskoj uniji, Australiji i Indiji, između ostaloga. No izvješće je pokazalo da se recikliranje ne povećava dovoljno brzo da bi se nosilo s količinom proizvedene plastike, što znači da je vjerojatnije da će rabljeni proizvodi biti bačeni na odlagališta, na plaže, u rijeke i oceane negoli da će se reciklirati u pogonima.

Indeks je naveo samo dvije tvrtke u petrokemijskoj industriji koje recikliraju i proizvode reciklirane polimere u velikom obujmu: tajvanski konglomerat Far Eastern New Century i tajlandski Indorama Ventures, najveći svjetski proizvođač recikliranog PET-a za boce za piće. Indorama Ventures je broj četiri na popisu 20 najvećih svjetskih proizvođača čistih polimera koji se koriste u plastici za jednokratnu uporabu. Listu predvodi američki naftni velikan Exxon (XOM)Mobil, a slijede kineski Sinopec (SHI) i američki Dow. H
MILIJUNI METRIČKIH TONA NEČISTOĆA
U proizvodnji polimera namijenjenih za plastiku za jednokratnu uporabu, 20 tvrtki generiralo je oko 450 milijuna metričkih tona emisija stakleničkih plinova - istu količinu ukupnih emisija kao Ujedinjeno Kraljevstvo. Prošle godine Skupština Ujedinjenih naroda za okoliš pristala je izraditi prvi svjetski globalni sporazum o plastičnom onečišćenju. Međuvladin odbor radi na izradi pravno obvezujućeg sporazuma koji bi se bavio cijelim životnim ciklusom plastike, od proizvodnje do zbrinjavanja, do roka 2024. godine.