Novosti
INVESTICIJA U OSIJEKU: ZAPOŠLJAVANJE 1700 RADNIKA

Planovi za izgradnju tvornice medicinskih protetskih dijelova i mikročipova u završnoj fazi
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Novi investitori u Osijek stižu uz iznimno zalaganje gradonačelnika Ivana Radića

Izvjesno je da će se u Osijeku graditi industrijsko postrojenje za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova te mikročipova i matičnih ploča za autoindustriju, a investicija je to koja se dovodi u vezu s američkim kapitalom te nosi najavu planiranog zapošljavanja 1700 radnika.



Visoka tehnologija


Dan nakon što je u javnosti odjeknula vijest o potencijalnom dolasku velikog industrijskog proizvođača u slavonsku metropolu, na prostor njegove Industrijske zone Nemetin, u Gradu Osijeku i dalje su za informaciju više ostali "zakopčani do grla", jer kažu kako ih na to obvezuje potpisana klauzula ugovora "o tajnosti". No, to nije ništa neobično u poslovnom svijetu. Ipak, priča se polako odmotava i pokazuje se kako ima svoju povijest, odnosno, da se ništa nije dogodilo preko noći. Nakon raspisanog natječaja za zakup parcela u novom dijelu industrijske zone, takozvanom Nemetinu 2, s investitorom, tvrtkom Log Expert Five, sa sjedištem u Zagrebu, u srpnju prošle godine zaključen je ugovor za osnivanje prava građenja (to ne treba brkati s kupnjom zemljišta) na osam parcela, a naknadno, u listopadu, tome je dodana još jedna novooformljena parcela, čime su oni zakupili cijeli prostor novog dijela Zone, od nepunih 17 hektara. Na tome zemljištu sagradit će skladišni prostor, prostore za proizvodnju, uredske i tehničke prostore, kao i parkirališna mjesta.

Sve se to planiralo i događalo "ispod radara", dok na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nije objavljeno kako su zatražili informaciju hoće li im za izgradnju "građevine za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova i mikročipova i matičnih ploča za autoindustriju" u Osijeku, biti potrebno izraditi procjenu studije za okoliš. To je dokument koji je nužan kako bi se ishodila građevinska dozvola od Grada Osijeka. Generalno, stoji u opisu, riječ je o preciznoj visokotehnološkoj industriji. Proizvodni proces mahom se odvija unutar čistih prostora koji moraju biti izolirani od okoliša. U proizvodnom pogonu planirano je zapošljavanje oko 1700 djelatnika koji će raditi u tri smjene. Mnogi ocjenjuju kako će ovo biti vjerojatno najveće pojedinačno ulaganje u Hrvatsku posljednjih godina.

No kako je do toga došlo? Početkom mandata, osječki gradonačelnik Ivan Radić uspostavio je prvi kontakt s investitorima. Radić je potom oformio multiresorni tim kojemu je osobno bio na čelu, a čiji je primarni zadatak bio baviti se zainteresiranim investitorima, dakle svima, a ne samo ovima o kojima se sada govori. Ta je ekipa dobila zadatak staviti se na raspolagnje, odnosno pomoći investitorima u skladu sa svojim ovlastima. Također, tu je i odluka gradonačelnika Radića o oslobađanju investitora gospodarsko-poslovnih objekata komunalnog doprinosa, kao i kasnije dobivanje niza olakšica vezanih uz brzinu gradnje, vrstu proizvodnje te broj zaposlenih.

Promocija u ožujku?


Odlučujuću ulogu u konačnoj odluci ovog investitora imao je, naravno, i dobar geostrateški položaj Osijeka. Naime, Osijek je od četiri glavna grada - Zagreba, Budimpešte, Beograda i Sarajeva - udaljen podjednakih 250 kilometara, dobra je mreža autocesta, postoje zračna i riječna luka. Naravno, tu je i ostala infrastruktura koju Osijek nudi kao središte šire kontinentalne regije, jer u "utakmici" je bilo još nekoliko domaćih gradova.

No ni investitori nisu bili skrštenih ruku, oni su se zanimali i za potencijal buduće radne snage. Ono što smo uspjeli saznati na ovu temu iz gradske uprave jest da se razvija prijedlog obrazovnih programa koji će kroz deset tjedana obuke zainteresiranima, bez obzira na to imaju li ili ne prethodno stečeno tehničko obrazovanje, obučiti za poslove operatera u proizvodnji okrenutoj visokim tehnologijama. To nije nemoguće, jer Osijek je osnivač obrazovne ustanove Pučko učilište. Također, obavljeni su i razgovori i s visokoobrazovnim i srednjoškolskim ustanovama u Osijeku u smislu obrazovanja inženjera, kao i kadrova koji bi se po završetku obrazovanja mogli odmah zaposliti u visokotehnološkoj industriji.

Iz javno dostupne dokumentacije da se iščitati i dio planova proizvodnje. Tako se već nagodinu planira proizvesti 69.700 ploča i 319.915 vijaka za protetske dijelove, 12.613 različitih instrumenata te 39.191 komad ostalih protetskih proizvoda. Ukupna proizvodnja do 2031. premašila bi 7,2 milijuna proizvoda. Očekivani kapacitet u dijelu proizvodnje za autoindustriju za sljedeću je godinu 575.500 komada, godinu poslije gotovo 2,8 milijuna, a 2026. više od 6,4 komada.

Vjerojatno će u ožujku u Osijeku biti organizirano i javno predstavljanje investitora. U ovom trenutku čeka se ocjena resornog ministarstva. Nakon toga u Gradu Osijeku spremni su za izdavanje građevinske dozvole. Investitori su, saznajemo, zadovoljni što su tako dugo ovaj projekt uspjeli sačuvati od očiju javnosti i konkurencije.

Dario Kuštro
VEĆ PETI PROJEKT U HRVATSKOJ
Iz imena Log Expert Five d.o.o. ne može se vidjeti da je riječ o visokotehnološkoj tvrtki, a još manje je uočljiva veza s američkim kapitalom. No, riječ je o tome da su oni tvrtka rumunjskih vlasnika, koji su u Osijeku zakupili pravo građenja, odnosno da će (samo) izgraditi objekt za najavljenu proizvodnju. Po završetku izgradnje steći će uvjete i za otkup zemljišta u Zoni Nemetin i tek tada ga mogu prepustiti/prodati nekom trećem. Odnosno navedenim investitorima. Da im posao u Hrvatskoj nije nepoznat, pokazuje i sljedeći podatak: u imenu tvrtke stoji i na engleskom navedeni broj pet (five), što znači da im je ovo peti projekt koji rade u Hrvatskoj. Svaki prethodni projekt bio je označen brojem. Log Expert Five tvrtka je sa sjedištem u Zagrebu.

ŠTO ĆE SE PROIZVODITI U OSIJEKU?
Osnovne djelatnosti planiranog zahvata odnose se na proizvodnju tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča, čipova i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji. Sama proizvodnja obuhvaća proizvodnju finalnih proizvoda, ili dovršetak rada na polugotovim komponentama, a odvija se uz pomoć sofisticiranih strojeva koji nisu izvori onečišćenja bukom, ili drugih štetnih emisija i otpadnih tekućina. U dijelu zgrade gdje će se odvijati proizvodnja komponenti za zdravstvenu industriju ulazne sirovine su npr. polugotovi proizvodi od kirurškog čelika i titana, koje se zatim čiste do potrebne razine sterilnosti te se dalje obrađuju do razine finalnog proizvoda. Finalni proizvodi su pločice, vijci te ostali elementi koji se koriste u ortopedskim i ostalim kirurškim zahvatima.

Možda ste propustili...