Kultura
BALET “SPARTAK”

Moderno viđenje A. Hačaturjana
Objavljeno 29. siječnja, 2023.
Balet "Spartak", premijerno izveden u HNK-u u Zagrebu, originalno je autorsko čitanje koreografa i redatelja Jiříja Bubeníčeka, koji je slavni balet Arama Hačaturjana oblikovao kao sasvim novo djelo, čija je praizvedba oduševila premijernu publiku. "Spartak" je jedno od najpoznatijih djela armensko-ruskog skladatelja Arama Hačaturjana, praizvedeno 1956. u Sankt Peterburgu prema libretu Jurija Grigoroviča, temeljenom na istoimenu romanu Rafaella Giovagnolija iz 1874. Središnji junak je Spartak, stvarna osoba koja je živjela oko 71. g. pr. Kr., bivši gladijator i vrstan vojskovođa koji je poveo ustanak protiv Rimljana poznat kao Treći robovski rat. Njegova je vojska poražena, a svi preživjeli, njih 6000, razapeti su uzduž Appianske ceste.

Češki koreograf i redatelj Bubeníček za ovu je produkciju odlučio ne slijediti izvorni ruski libreto, nego sveobuhvatnije pristupiti romansiranoj priči iz Giovagnolijeva romana. Zajedno sa suprugom, dramaturginjom Nadinom Cojocaru, iznova ju je dramaturški oblikovao, s potpuno novim libretom, u kojemu se pojavljuju isti likovi, ali je priča strukturirana na sasvim drukčiji način, oslikavajući pobunu gladijatora, ali s naglaskom na protagonistima i njihovim intimnim dramama. To ga je nagnalo da na drukčiji način pristupi i Hačaturjanovoj glazbi, koju je također prilagodio da slijedi novi tijek radnje, pa je tako ova koprodukcija HNK-a u Zagrebu i riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca Bubeníčekovo autentično autorsko djelo, čija je svjetska premijera svojom originalnošću i izvedbom oduševila zagrebačku publiku.

Na premijeri su Spartaka i Valeriju utjelovili izvanredni Takuya Sumitomo i Natalia Kosovac. Rieka Suzuki kao Eutibida fantastično je precizna, besprijekorno oblikovanog pokreta, a prekrasnim plesnim duelima oduševili su i Atina Tanović i Yuho Yoshioka kao Mirza i Artoriks, kao samo mali dio impresivnog velikog baletnog ansambla ove produkcije. Monumentalna scenografija Darija Gessatija simbolična je vizija spoja eklektične kamene grandioznosti i okrutnosti vremena u kojemu se zbiva radnja, a kostime je oblikovala Nadina Cojocaru. Orkestrom je na premijeri ravnao Valentin Egel. H
Možda ste propustili...

ZEGEBOOM! OTVARA SE 4. PROSINCA

Međunarodna izložba karikatura

“POBUNA. OKUPACIJA. PORAZ” JANJE SEKULE

Drugo izdanje u istoj godini dokaz je vrijednosti knjige

U PODRUMU VARAŽDINSKOG STAROG GRADA

Putujuća izložba "1903. u Hrvatskoj"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOJA BRAJOVIĆ NAGRAĐEN NA 36. GAVELLINIM VEČERIMA

Važno je da ljudi shvate koliko je kazalište bitno

2

U PODRUMU VARAŽDINSKOG STAROG GRADA

Putujuća izložba "1903. u Hrvatskoj"

3

DK BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Za “Mrletove priče o niŠČemu”
zaslužne su i njegove dvije kćeri