Sport
PROMJENE ZA KVALIFIKACIJE I LIGU NACIJA

Nokaut-faza i važnost osvajanja prvog mjesta
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Izvršni odbor UEFA-e na svom zasjedanju u Nyonu potvrdio je promjene koje će zadesiti reprezentativna natjecanja pod ingerencijom krovne kuće europskog nogometa. Modificirat će se Liga nacija, u kojoj se uvodi i nokaut-faza, a promjene će pretrpjeti i kvalifikacije za Euro te europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Sve ove novine zaživjet će od rujna 2024. godine, nakon Eura u Njemačkoj, a kada krene novo izdanje Lige nacija. Razlog zbog kojih se UEFA odlučila na izmjene je između ostalog i želja za dodatnom neizvjesnošću, u svim tim natjecanjima, a koja bi zbog novih formata trebala biti zagarantirana.



U Ligi nacija u četvrtom izdanju (2024./2025.) igrat će se nokaut-faza i za plasman na finalni turnir i za promociju u višu ligu. U najjačoj, ligi A, pobjednici skupina te drugoplasirane reprezentacije igrat će četvrtfinala, i to na svom terenu i u gostima, te će pobjednici izboriti Final Four. Podsjetimo, na prva tri izdanja sistem je bio da su završni turnir izborile reprezentacije koje su osvojile skupinu u toj najjačoj ligi. Na sličan način, sa po dvije utakmice, trećeplasirane reprezentacije iz skupina Lige A razigravat će s drugoplasiranima iz Lige B, kao i trećeplasirane iz B s onim drugoplasiranima iz C, za ostanak u višem rangu, odnosno promociju u njega. Uobičajeni dio Lige nacija po skupinama dovršit će se u studenom, i dalje će pobjednici skupina nižih liga izravno u viši rang, a posljednjeplasirane reprezentacije ispast će u nižu ligu. Ove utakmice nokaut-faze odigrat će se u ožujku, a finalni turnir ponovno će biti u lipnju.



Osim promjena u Ligi nacija UEFA se odlučila i na redizajn kvalifikacija za Euro i SP. U oba slučaja reprezentacije će biti podijeljene u 12 skupina sa po četiri ili pet momčadi, i dalje bi se igralo po liga sustavu (svatko sa svakim kod kuće i u gostima), a na Euro i SP izravno će ići samo pobjednici skupina. Drugoplasirane reprezentacije će se ili također izravno plasirati ili sudjelovati u dodatnim kvalifikacijama, zajedno s reprezentacijama iz Lige nacija. Skupine sa po pet reprezentacija kvalifikacije će početi u ožujku ili lipnju (za one koji će sudjelovati u nokaut-fazi Lige nacija), dok će skupine sa po četiri reprezentacije svoje kvalifikacije početi u rujnu. Sam sustav Eura neće se mijenjati te će na njemu i dalje igrati 24 reprezentacije.



IO UEFA-e odlučio je i premjestiti Super kup iz ruskog Kazana u Atenu, na Georgios Karaiskakis stadion u Pireju, gdje će 16. kolovoza o trofeju odlučivati pobjednik Lige prvaka i Europske lige. G. Roguljić
Veće šanse za velika natjecanja
Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin smatra kako će ove novine pružiti veću priliku svim reprezentacijama i u fluktuaciji između jakosnih liga u Ligi nacija i u kvalifikacijama za Euro i SP.

- Uvođenje Lige nacija bilo je uspješno, prijateljske utakmice zamijenjene su natjecateljskima. Sada uvođenjem nokaut-faze reprezentacije će dobiti više prilika napredovati, zadržavajući pritom isti broj utakmica unutar međunarodnog kalendara. Razmišljali smo i o predvidljivosti europskih kvalifikacija i ovaj novi format ponudit će svim momčadima jednake izglede da se plasiraju na velika natjecanja, a donijet će i veća uzbuđenja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike