Novosti
PRONAĐENI OSTATCI AVIONA I DIJELOVI OPREME

Jedan pilot uništenoga MiG-a otpušten iz bolnice, drugi uspješno operiran
Objavljeno 7. prosinca, 2022.

Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dvosjeda MiG-21, koji se u utorak srušio u Virovitičko-podravskoj županiji, u stabilnom su zdravstvenom stanju, jedan je iz bolnice otpušten kući, a drugi je uspješno operiran, priopćio je u srijedu MORH.



HRZ-ov MiG-21 srušio se na području Voćina, tijekom planske obučne aktivnosti, a dva pilota uspješno su se katapultirala i prizemljila. Kriminalistička vojna policija i glavni zrakoplovni vojni istražitelj provest će istragu pada. Piloti su prijavili “određene probleme u radu motora”, istaknuto je na konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiral Robert Hranj, i zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec.

U srijedu ujutro nastavljena je potraga za ostatcima MiG-a nedaleko od Voćina. Prema riječima načelnika Općine Voćin Predraga Filića, sve su to poslovi HV-a, MUP-a i ostalih nadležnih institucija, a predstavnici Općine nemaju uvida u aktivnosti. Svima koji sudjeluju u potrazi i istrazi Općina je ustupila svoje prostorije i osigurala logističku potporu. “Mnogi mještani čuli su snažan prasak. Vrlo brzo se pročulo da se avion srušio izvan naseljenog područja, pa nije bilo opasnosti za život ljudi te su se građani brzo umirili i nije bilo panike. Osim toga, predstavnici nadležnih institucija u vrlo kratkom roku bili su na terenu. Vjerujem da je i pribranost pilota pridonijela da se avion sruši na području gdje neće doći do većih materijalnih šteta ni ugroze života ljudi”, rekao je Filić.


Odmah nakon dojave o katapultiranju pilota zbog kvara na zrakoplovu pokrenuta je akcija spašavanja, a prvi je u Voćin stigao tim HGSS-a Stanice Orahovica. U toj opsežnoj akciji sudjelovalo je 28 pripadnika HGSS-a na terenu, te voditelji potraga, koji su paralelno koordinirali rad svih timova. HGSS je u akciji sudjelovao s devet interventnih i jednim zapovjednim vozilom, potražnim timom sa psom i jednom bespilotnom letjelicom, a u dolasku je bilo još 95 pripadnika HGSS-a, 11 bespilotnih letjelica i četiri potražna psa. HGSS je priopćio da su sve stanice HGSS-a bile stavljene u stanje pripravnosti. U spašavanju su sudjelovale državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, policijaci, lovci, ali i mještani. Na intervenciju je izišlo tridesetak vatrogasaca, a uz policiju te pripadnike HGSS-a prvi na mjestu događaja bili su vatrogasci DVD-a Voćin s četiri vozila. Prednji i stražnji dio raspadnutog zrakoplova bili su udaljeni tridesetak metara jedan od drugoga. Ostatke zrakoplova u plamenu vatrogasci su uspješno ugasili pjenom i vodom za samo desetak minuta, ali su ostali dežurati do kasno u noć.

Neslužbeno doznajemo da su pripadnici Hrvatske vojske i HGSS-a u srijedu pronašli dijelove sjedala, padobrana i opreme pilota koji su se katapultirali. Oko 13 sati potraga je završena, a slijedio je očevid i pregled pronađenih ostataka i dijelova opreme. Na mjestu događaja ostali su vatrogasci kako bi izvukli preostali dio trupa i repa uništenog zrakoplova.

P.Žarković/H
ANGAŽIRANI SU SVI RESURSI HGSS-a
U cijeloj akciji izuzetan je bio doprinos Hrvatske gorske službe spašavanja. “Brzim odgovorom još jednom smo dokazali da smo iznimno operativan dionik sustava, na koji se cijela država može osloniti. Drago nam je da smo mogli biti i podrška MORH-u, u koji se mi uzdamo u brojnim helikopterskim akcijama spašavanja. I ovom prilikom angažirani su apsolutno svi resursi HGSS-a, od motiviranih spašavatelja i potražnih K9 timova do bespilotnih letjelica s termalnim kamerama, koje znatno mogu pomoći u potrazi na nepristupačnom terenu”, zaključak je HGSS-a nakon akcije.

Andrej Plenković

premijer

O ODGOVORNOSTI

Premijer Andrej Plenković otklonio je pitanje odgovornosti ministra obrane Marija Banožića vezano uz pad aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rekavši kako to što je avion doživio tehnički kvar nije razlog za odgovornost ministra. “Ne. Pa nije prvi put da se ovo dogodilo... Bio to ministar, vi, ja ili netko treći, je li avion doživio neki tehnički kvar, nije stvar za odgovornost ministra”, odgovorio je premijer na pitanje novinara. Dodao je da Hrvatska ima dovoljno zrakoplova za zaštitu svoga neba i naglasio da će od iduće godine, na temelju odluke Vlade o njihovoj kupnji, Hrvatska imati eskadrilu francuskih Rafalea, višenamjenskih borbenih aviona četvrte generacije.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković