Novosti
OTVORENA DIONICA KORIDORA 5C DO BELOG MANASTIRA

Baranja dobila autocestu: Novom dionicom Slavonike do kraja godine - besplatno
Objavljeno 3. prosinca, 2022.
Slijedi još izgradnja približno pet kilometara autoceste do granice s Mađarskom, čiji je završetak planiran do kraja 2024.

U promet je puštena pretposljednja (hrvatska) dionica koridora 5C, ona od Belog Manastira do mosta na Dravi, koji nosi naziv po 3. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske, dužine 17,5 kilometara.



Slijedi još izgradnja približno pet kilometara autoceste do granice s Mađarskom, čiji je završetak planiran do kraja 2024. Otvaranju dionice do Belog Manastira, na naplatnoj postaji Sudaraž, u petak su, između ostalih, nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, gradonačelnici Osijeka i Belog Manastira, Ivan Radić i Tomislav Rob, brojni saborski zastupnici, načelnici baranjskih općina, pripadnici braniteljskih udruga…

- Ovo je značajan događaj za Osječko-baranjsku županiju i cijelu Hrvatsku. Europski koridor koji povezuje Budimpeštu s Pločama ide preko Hrvatske, a Slavonika sada dobiva svoju punu europsku međunarodnu dimenziju. Tijekom 2024. godine bit će kompletirani radovi do granice s Mađarskom i na taj način smo u ovoj velikoj godini isporuke poslali još jednu snažnu poruku dovršetka infrastrukture mreže hrvatskih autocesta. To govori da je ravnomjerni razvoj Hrvatske, prometna povezanost i gradnja infrastrukture strateški prioritet naše Vlade - rekao je premijer Plenković.

Dodao je da mu je drago, citirajući gradonačelnika Belog Manastira, što je na ovaj način Baranja reintegrirana u cestovnu strukturu i prometnu povezanost cijele Hrvatske. Naglasio je kako ovaj dio Hrvatske, koji je bio privremeno okupiran, sad ima mogućnost stvoriti ekonomsku atmosferu koja će pridonijeti razvoju. Zahvalio je HBOR-u i EBRD-u čijim su sredstvima, po povoljnim kamatama, država i HAC kvalitetno realizirali ovaj projekt. Podvukao je kako je ova dionica autoceste dio Projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Ministar Butković poručio je kako tek sada vidi koliko je dobra bila odluka Vlade RH da 2017. godine odustane od monetizacije autocesta i njihove prodaje.

- Tako smo omogućili HAC-u da, unatoč tadašnjoj zaduženosti, može graditi i otvarati nove dionice - istaknuo je Butković.

Župan Anušić podsjetio je na razgovor koji je prije nekoliko godina, zajedno sa slavonsko-baranjskim saborskim zastupnicima, vodio s premijerom Plenkovićem, kada su objašnjavali koliko koridor znači za ovaj dio Hrvatske.

- Jedna je vlada, prije ove, ovaj koridor svela samo na brzu cestu. I ne samo to. Stavila ga je izvan prioriteta za izgradnju. Premijer Plenković shvatio je značenje ove prometnice i nakon razgovora s njim dobili smo zeleno svjetlo, a ovaj dio koridora izgrađen je u punom profilu - rekao je Anušić, izrazivši nadu u realizaciju daljnjih projekata.

Belomanastirski gradonačelnik, Tomislav Rob, otvaranje dionice nazvao je povijesnim događajem za svoj grad i Baranju, ponajprije zbog značenja za gospodarski razvoj, "to više što je izlaz s autoceste na samo nekoliko stotina metara od Poslovne zone - Zapad".

- Ovo je još jedna prilika za razvoj Baranje kakvu imaju i ostali dijelovi Republike Hrvatske - rekao je Rob.

Gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić, pak, cijelu je ‘‘priču‘‘ nazvao prekrasnim darom u povodu Dana grada Osijeka koji će sada biti na samo dva sata vožnje do Budimpešte, Sarajeva, Zagreba i povezan s lukom Ploče. Do kraja godine novom će se dionicom moći voziti bez plaćanja cestarine. Ivica Getto
Dionica vrijedna više od 500.000 kuna
Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a, rekao je kako je dionica od Osijeka do Belog Manastira duga 24,5 km, a jučer otvoren dio 17,5 km, vrijedan nešto više od 500.000 kuna. Ukupna dužina koridora 5c kroz RH je 88,6 km, od čega 5 km otpada na dionicu od Belog Manastira do Mađarske.