Novosti
UPOZORENJE SKUPINE POZNATIH STRUČNJAKA

Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast
Objavljeno 3. prosinca, 2022.

Skupina stručnjaka upozorava da privatizirani mirovinski sustav srlja u propast i poziva Vladu da se u uvjetima globalne krize hitno počne baviti tim problemom, kako bi spriječila štetu koja se zbog interesa obveznih mirovinskih fondova (OMF) nanosi budućim umirovljenicima.


Drugi mirovinski stup nije ni izdaleka ostvario postavljene ciljeve, no unatoč tome Hrvatska je ostala jedina članica EU-a s drugim stupom, upozoravaju u pismu Ljubo Jurčić, Drago Jakovčević, Gojko Bežovan, Ivan Lovrinović i Željko Garača.


Hrvatska je u reformu mirovinskog sustava, koji je uključio drugi obvezni stup, ušla 2002., a slične reforme provedene su i u drugim postsocijalističkim zemljama, ali su ukinute nakon što se to pokazalo promašenim. Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Gojko Bežovan izjavio je Hini da je Međunarodna organizacija rada (ILO) još 2018. izradila veliku studiju koja je pokazala da je to bio neuspješan eksperiment, pa je preporučila da se taj sustav napusti. Prema tom modelu, zaposleni koji će u mirovinu ići iz drugog stupa imat će manje mirovine. “Oni su izgubili novac i nastavit će ga gubiti”, poručuje.


Svjetska banka i ILO sada u vezi s mirovinskim sustavima razvijaju modele koji imaju drukčiji pristup, a koncept privatizacije javnog mirovinskog sustava su napustili, kaže Bežovan. U praksi to znači da su Poljaci i Mađari sve ukinuli, a Slovaci su rekli onima koji to žele - neka ostanu na vlastiti rizik, a obveznim mirovinskim fondovima zabranili su ulaganja u državne obveznice. Estonija je ukinula takav model prije dvije godine, a Slovenci i Česi nikad u to nisu ni krenuli.


”Obvezni mirovinski fondovi uložili su novac u državni dug - to znači da država sama sebi posuđuje novac preko posrednika, koji joj naplaćuje masne provizije i debele kamate”, kaže Bežovan.


Mirovinska osiguravajuća društva koja isplaćuju mirovine moraju uskladiti mirovine s visinom inflacije, pa će, nastavi li inflacija galopirati i u idućoj godini, doći u situaciju da neće imati odakle isplaćivati mirovine, tvrde stručnjaci.


Prema istraživanju koje su proveli potpisnici pisma, gubitci OMF-a u tekućoj godini nominalno iznose oko osam milijardi kuna, s tim što nije zarađeno očekivanih šest milijardi, pa gubitak procjenjuju na 14 milijardi kuna. No 13-postotna inflacija obezvrijedila je vrijednost imovine OMF-ova za dodatnih 16 milijardi, pa je ukupni gubitak oko 30 milijardi kuna u odnosu prema iznosu koji je obećan članovima OMF-a. Ističu da se je od takvog gubitka nemoguće oporaviti u dogledno vrijeme, što vodi daljnjem samourušavanju mirovinske reforme, pa je krajnji čas da se reforma zaustavi, a mirovinski sustav ne prepusti kaosu.


Vladu pozivaju da spasi privatizirani mirovinski sustav, javne financije i gospodarstvo, kao i građane koji su “postali trajno dodatno porezno opterećeni da bi se financirao tranzicijski, a zapravo trajni trošak mirovinske reforme”. H

Piletić: Prosječni staž u RH je 31 godinu, u djelu Europe i do 40 godina

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić kaže kako ima mnogo zemalja koje imaju kombinacije 1. i 2. mirovinskog stupa. “Svi smo svjesni da u trenucima gospodarskih, energetskih i geopolitičkih kriza, kada inflacija pokaže svoje zube, trpe i prinosi u 2. stupu mirovinskog osiguranja”, kaže Piletić te dodaje kako se isplativost mora promatrati dugogodišnje. Ističe da je prosječan mirovinski staž u Hrvatskoj jedva 31 godinu, dok su na zapadu i sjeveru Europe prosjeci dosegnuli i 40 godina. Naglašava da prate sve na što su stručnjaci upozorili, kao i da su u ministarstvu formirali posebnu radnu skupinu za temeljitu analizu mirovinskog sustava. “Doprinos stručnjaka je dobrodošao. Nakon ove analize spremamo se u nove reforme mirovinskog sustava, a sve s ciljem povećanja adekvatnosti mirovina u Hrvatskoj”, zaključio je ministar Piletić. T.Prusina