Kultura
BEČKI MUZEJ

Prva hrvatska djela u Albertini
Objavljeno 3. prosinca, 2022.
Bečki muzej Albertina od kraja studenoga u posjedu je triju ulja na platnu velikog formata iz ciklusa "Lica" hrvatskog slikara Zlatka Kesera, a to su ujedno i prva djela nekog hrvatskog autora u bogatoj zbirci Albertine, koja posjeduje oko 1,1 milijun umjetničkih djela. Austrijski kolekcionar Alfred Brogyányi donirao je Keserova djela ravnatelju Albertine Klausu Albrechtu Schröderu, priopćilo je hrvatsko veleposlanstvo u Beču.

- Albertina u svom fundusu nije do sada imala ni jedno hrvatsko slikarsko djelo. Stoga mi je posebno zadovoljstvo što će upravo umjetnička djela iznimnoga hrvatskog slikara Zlatka Kesera obogatiti Albertinu - rekao je ravnatelj Schröder na prigodnoj svečanosti pozdravljajući nazočne, posebice umjetnika Kesera. Schröder je izrazio zahvalnost što Keserove "uzbudljive i prekrasne slike, pune kolorita, naboja i emocija" u Albertini sada mogu smatrati svojima.

Keser je rekao kako je ponosan što je "probio led" te su upravo njegova djela početak bogaćenja zbirke Albertine radovima hrvatskih umjetnika. H
Možda ste propustili...

U ZAGREBAČKOJ GALERIJI ULUPUH

Izložba hommage Mariju Beusanu

MATIJA KAČAN GLUMAC HNK-A U OSIJEKU, O PREDSTAVI “SVIRAJ TO PONOVNO, SAM”

Svatko je, vjerojatno, bio u barem jednoj od scena iz glave Woodyja Allena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana