Novosti
NOVO PRIZNANJE GRADU NA DRAVI - ECO CITY

Osijek je među uspješnim gradovima u povlačenju sredstava iz EU fondova
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Osijek je osvojio još jedno lijepo priznanje među najboljim hrvatskim gradovima. Bio je finalist među pet hrvatskih gradova u kategoriji EU fondova, odnosno najboljih gradova u povlačenju novca iz Europske unije. Nagradu je naposljetku odnijela Rijeka. No pobijedio je, drugu godinu zaredom, u kategoriji Eco City! Nagrade su u četvrtak navečer, uz nazočnost Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dodijeljene u Opatiji.

Peta je godina zaredom kako Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr organiziraju izbor najboljih gradova u pet kategorija i za dvije posebne nagrade - Smart City i Eco City.

Osijek je ove godine nominaciju među pet najboljih zaslužio na temelju dva kriterija - prvi je kada su ukupna EU sredstva podijeljena s brojem stanovnika, a drugi je kriterij udio povučenih sredstava EU-a za pojedini grad u ukupnom iznosu svih sredstava koja su povukli svi gradovi iz fondova EU-a.

Osječka gradska uprava trenutačno provodi 25 projekata u vrijednosti 400 milijuna kuna. Jedan od najvažnijih projekata koji je u tijeku jest Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, investicija kojom se mijenja dotrajala podzemna i ugrađuje suvremena infrastruktura te postavlja nova "hodna", parterna površina povijesnog dijela grada. Ti su radovi vrijedni 130 milijuna kuna i u poodmakloj su fazi. Tu su, između ostalih, i projekt realizacije IT parka, kao i treća sanacija zatvorenog odlagališta otpada.

- Osijek naočigled raste. Dizalice i bageri vidljivi su u svim dijelovima grada. U ovom trenutku realiziramo projekte vrijedne više od milijardu kuna, najvećim dijelom financiranih europskim ili državnim novcem, na čemu zahvaljujem Vladi na čelu s premijerom Plenkovićem - rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

Osijek je već dva puta proglašen hrvatskim Eco Cityjem, ponio je titulu Najljepšeg hrvatskog Adventa. Osijek je proglašen i Najboljom kontinentalnom destinacijom urbanog turizma.

- Zagrijali smo se na pravu radnu temperaturu i planiramo dizati tempo i učiniti život u našem gradu na ponos i po mjeri svakog stanovnika. ​Osijek je potencijal, a posebno me raduje što se to sve više prepoznaje izvan Osijeka - zadovoljno će Radić. D.Kuštro
Gradonačelnik Radić: Zahvalan sam svim svojim sugrađanima koji su ugradili sebe u osječke uspjehe

Možda ste propustili...