Novosti
30. OBLJETNICA INSTITUCIJE PUČKOG PRAVOBRANITELJA

Premijer upozorio na govor mržnje
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
U povodu 30 godina institucije pučkog pravobranitelja u srijedu je održana konferencija posvećena zaštiti ljudskih prava i vladavini prava s koje je premijer Andrej Plenković upozorio na opasnosti od govora mržnje i ocijenio da je posljednjih godina eskalirala uvredljiva retorika.

"Zna se tko je nositelj te retorike u Hrvatskoj... Još je opasnije što je dio javnosti na to pristao", rekao je Plenković. Hrvatska se, kaže, unatoč značajnom napretku, i dalje suočava s područjima koja iziskuju dodatno promicanje i zaštitu ljudskih prava. Upozorio je da posljedice krize izazvane pandemijom, ruska agresija na Ukrajinu, ilegalne migracije te širenje mržnje i lažnih vijesti postavljaju nova iskušenja.

Za vrijeme premijerova govora nekoliko aktivista je pred govornicom istaknulo transparente protiv fosilnih goriva i za klimatsku pravdu. Okupljene su pozdravili i potpredsjednik Sabora Furio Radin i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. H
Ukrajina - bez spekulacije
”Globalno gledajući, najgrubljem kršenju ljudskih prava svjedočimo od početka ruske agresije na Ukrajinu”, rekao je Plenković. Ishod može biti dvojak - osnažit će demokraciju ili biti vjetar u leđa autoritarnim režimima, zbog čega je važna osuda agresije i solidarnost s Ukrajinom. Poručio je da Hrvatska ne smije ostavljati ni milimetar prostora za spekulacije o tome kako gleda na globalna sigurnosna pitanja.