Novosti
STALNO VIJEĆE HBK U BANSKIM DVORIMA S PREMIJEROM

Biskupi i Plenković o mjerama pomoći građanima, katoličkim školama, obnovi građevina
Objavljeno 28. studenog, 2022.

Članovi Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije u ponedjeljak su na redovitom polugodišnjem sastanku u Banskim dvorima s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarali o mjerama i aktivnostima za očuvanje standarda građana u okolnostima krize i inflatornih pritisaka.Plenković je istaknuo da je paket mjera Vlade sveobuhvatan i pravedan te usmjeren na ublažavanje posljedica energetske krize, uključujući porezna rasterećenja, subvencioniranje struje, plina i goriva i socijalna davanja, stoji u priopćenju HBK. Izvijestio je i o nastavku rasta minimalne plaće, rastu mirovina i socijalnih naknada, kao i ostalim mjerama kojima se nastoji pomoći najugroženijima u društvu te spriječiti socijalnu frakturu u kriznim uvjetima.

Predstavnici HBK izvijestili su o aktivnostima koje provodi Hrvatski Caritas u zajedništvu s biskupijskim i župnim Caritasima u pomaganju najpotrebitijima kroz pomoć u hrani, higijenskim i ostalim potrepštinama, pružanju mjera socijalne skrbi i osiguranju stipendija za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja.

Na sastanku se razgovaralo o statusu katoličkih škola u Hrvatskoj, kao i o njihovu djelovanju, u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te provedbenog Ugovora između HBK i Vlade RH o katoličkim osnovnim i srednjim školama.

Razmotren je tijek obnove sakralnih objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, koja se dijelom financira sredstvima državnog proračuna, a dijelom sredstvima Fonda solidarnosti EU-a.

Biskupima su predstavljene planirane izmjene Zakona o trgovini i reguliranje rada nedjeljom, što je ocijenjeno kao važan iskorak, osobito u pogledu jačanja obiteljskog zajedništva. Pozdravljena je i najava osiguravanja besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj, uz sufinanciranje Vlade.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik HBK, splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, potpredsjednik HBK, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić i vojni ordinarij u RH Jure Bogdan. Uz njih bili su požeški biskup Antun Škvorčević i generalni tajnik HBK, vlč. Krunoslav Novak. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. H
Možda ste propustili...

EUROPSKI OPTIMIZAM - TROŠI SE UPOLA MANJE PLINA NEGO PRIJAŠNJIH GODINA

Prognoze postaju bolje, energetsku krizu ublažila je topla europska zima

MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA

Vratili gotovo pola tone eksploziva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UBIO JE TRI OSOBE U TENJI: REIHL-KIRA, ZOBUNDŽIJU I KNEŽEVIĆA

Gudelj izlazi na uvjetnu slobodu?

2

ŠEFOVI DIPLOMACIJE HRVATSKE I SRBIJE

Grlić Radman i Dačić: Suradnja Hrvatske i Srbije u interesu je obje države

3

LAŽNI MAILOVI PRISTIŽU S RAZLIČITIH ADRESA

Porezna uprava upozorava na lažne poruke e-pošte o povratu ili potrebi uplate poreza