Kultura
KONCERT U SLATINI: TRIO JONGEN

Suvremena hrvatska glazba izvedena na flauti, fagotu i klaviru
Objavljeno 21. studenog, 2022.
Glazbena škola Milka Kelemena u Slatini organizirala je u dvorani Hrvatskoga doma drugi ovogodišnji koncert uz potporu Ministarstva kulture i medija. Publici se predstavio trio Jongen, koji čine flautistica Renata Penezić, fagotist Žarko Perišić i pijanistica Marina Matolić. U sastavu trija Jongen u početku su bili harfa, flauta i fagot, ali zbog nemogućnosti harfistice da sudjeluje na jednom koncertu, zamoljena je pijanistica Matolić da se koncert ipak održi. Suradnja je prerasla u stalno članstvo u triju, koji je zadržao naziv po belgijskom skladatelju Josephu Jongenu. Posljednjih sedam godina trio nastupa u sadašnjem sastavu. Kombinacija flauta-fagot-klavir pandam je gudačkom triju violina-violončelo-klavir. Premda postoji dosta skladbi napisanih za sastav trija Jongen i njegove su mogućnosti široke, oni svoj repertoar pokušavaju nadopuniti preradom klasičnijih skladbi, a istovremeno poticati naše skladatelje da pišu ili prerađuju skladbe za takav trio.

- S velikim entuzijazmom očekujemo da nastanu nova djela za ovaj sastav - kaže fagotist Perišić.      

Zanimljivo je da su svi članovi trija Jongen profesori na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, virtuozi na svojim instrumentima i solisti u orkestrima. Zanimljivim spojem instrumenata oni nastoje popularizirati domaću suvremenu glazbu i njezine autore. Nakon objavljenog nosača zvuka s djelima Papandopula, Božičevića i Novačića, trio Jongen namjerava skladbe izvedene u Slatini objaviti na svom drugom nosaču zvuka, kako bi dokumentirali i široj publici predstavili sve što postoji od domaćih djela za sastav flauta-fagot-klavir.

Na slatinskom koncertu oni su izveli skladbe suvremenih skladatelja koje, kako je rekao fagotist Perišić, oni vole svirati. Prvo su izveli skladbu "Tisuću borova, jedan Mjesec" za flautu, fagot i klavir Ivana Božičevića. Druga je bila "Vocatio iz Stuttgarta" za flautu, fagot i klavir Željka Brkanovića, a nakon još jedne skladbe Božičevića,"Spiritual Mountain", izvode skladbu Tomislava Uhlika "Djevojčica iz moje ulice", prvotno napisanu za flautu, violončelo i klavir. Tu je skladbu svojih sjećanja na djetinjstvo autor posvetio flautistici Penezić, koja ju je praizvela na Osorskim glazbenim večerim. Na zamolbu trija Jongen, Uhlik je preradio skladbu u verziju s fagotom umjesto violončela, čime joj je podario novo ruho. Na kraju koncerta izvedena je skladba "La Muerte del Ángel" Astora Piazzolle. P. Žarković
Možda ste propustili...

MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U MUZEJU SLAVONIJE

Život pohranjen u sjećanju obitelji Weissmann i Vekić

U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU 28. RUJNA

Izložba o 100 godina češke egiptologije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA KNJIGA VINKOVAČKOG KNJIŽEVNIKA

Davor Ivankovac izdao "S dna Panonskog mora"

2

SPORAZUM O SURADNJI PRI ORGANIZACIJI

29. Dani Milka Kelemena su od 3. do 15. listopada

3

U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU 28. RUJNA

Izložba o 100 godina češke egiptologije