Ekonomija
U CILJU SMANJENJA OTPADA OD PLASTIKE

EK će poduzeti pravne korake protiv 11 država
Objavljeno 4. listopada, 2022.
Riječ je o Belgiji, Danskoj, Estoniji, Irskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Latviji, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji i Finskoj

Europska komisija (EK) poduzima pravne korake protiv jedanaest država članica i poziva ih da ubrzaju provedbu Direktive o plastičnim predmetima za jednokratnu uporabu kako bi se smanjio utjecaj određenih plastičnih proizvoda na okoliš i zdravlje ljudi.



Ovu vijest prenosi na svojoj web-stranici i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), gdje se navodi kako je riječ o Belgiji, Danskoj, Estoniji, Irskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Latviji, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji i Finskoj, koje nisu obavijestili Europsku komisiju o mjerama potrebnima za potpuno prenošenje Direktive.

Negativan učinak plastike, stoji nadalje u objavi, koja se baca u okoliš na gospodarstvo vidljiv je u sektorima kao što su turizam, ribarstvo i pomorski promet. Direktiva o plastičnim predmetima za jednokratnu uporabu ključan je element Komisijine strategije za plastiku i akcijskog plana za kružno gospodarstvo, jer potiče proizvodnju i korištenje održivih alternativa da bi se izbjeglo stvaranje morskog smeća. Cilj joj je do 2030. smanjiti količinu plastičnog otpada u moru za najmanje 50 %.

Direktiva je, kako podsjećaju u članku, stupila na snagu 3. srpnja 2019., a članice su imale dvije godine za prenošenje u nacionalno pravo kako bi se obveze iz Direktive počele provoditi na terenu. Međutim, nisu sve države članice prenijele Direktivu u zadanom roku.

"Ako država članica ne uvede mjere kojima bi se odredbe direktive EU-a u potpunosti prenijele u nacionalno pravo do roka za njezino prenošenje, građani ne mogu iskoristiti prednosti i prava koja iz nje proizlaze. Komisija je u siječnju 2022. pokrenula postupke zbog povrede, a kao prvi korak poslala je službene opomene u 16 država članica koje još nisu u potpunosti prenijele Direktivu u nacionalno zakonodavstvo. Od tih 16 predmeta jedan je (Španjolska) zaključen tijekom srpanjskog paketa o povredama, a još su četiri zaključena sada (Cipar, Litva, Luksemburg i Slovačka), jer su poduzete potrebne mjere. U dva predmeta čeka se analiza mjera o kojima su dostavljene obavijesti (Češka i Malta). Međutim, Belgija, Estonija, Irska, Hrvatska, Latvija, Poljska, Portugal, Slovenija i Finska još nisu obavijestile Komisiju o svim mjerama te sad imaju dva mjeseca da poduzmu potrebne mjere. U protivnom Komisija može odlučiti uputiti predmete protiv njih Sudu Europske unije i predložiti financijske sankcije. Osim toga, Danska i Francuska navele su da je njihovo prenošenje dovršeno, ali nakon analize Komisija je utvrdila da neke odredbe nedostaju. Komisija im je zato odlučila uputiti službene opomene. Francuska i Danska imaju dva mjeseca da uklone nedostatke", ističe se u objavi. Ključne mjere koje članice moraju poduzeti su spriječiti "stavljanje na tržište plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu. To se odnosi na deset plastičnih proizvoda: štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke i štapići za miješanje, baloni i štapići za balone, spremnici za hranu, čaše, boce za napitke, opušci, vrećice, omoti, vlažne maramice i higijenski proizvodi".

Zdenka Rupčić
Posebni ciljevi utvrđeni Direktivom
Do 2025. trebalo bi odvojeno prikupljati 77 % plastičnih boca, a do 2029. čak 90 %. Od 2025. PET boce za napitke trebale bi sadržavati 25 %, a od 2030. sve plastične boce za napitke 30 % reciklirane plastike. Postupak zbog povrede prava utvrđen je u ugovorima EU-a, a Komisiji omogućava da poduzima pravne radnje protiv država članica koje ne prenesu direktive u nacionalno zakonodavstvo pravodobno i točno. Pravila o okolišu uvedena su kako bi se izbjegle štetne posljedice za zdravlje ljudi i okoliš te kako bi se uzeli u obzir najnoviji zdravstveni i tehnički dokazi.

Negativan učinak plastike koja se baca u okoliš na gospodarstvo vidljiv je u turizmu, ribarstvu, prometu ...

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike