Novosti
UHIĆENO VIŠE OSOBA

Izdavali lažne COVID potvrde
Objavljeno 28. rujna, 2022.

Policija i Uskok potvrdili su da je na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske policijske uprave uhićeno više osoba i prikupljani dokazi u akciji zbog korupcije vezane uz neosnovano izdavanje COVID potvrda.



Dodaje se da će se nakon kriminalističkog istraživanja Uskoku podnijeti kaznena prijava, a osumnjičenike predati pritvorskom nadzorniku. Uskok je priopćio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih postupaka rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji sa zagrebačkom policijom. Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će "donijeti odluku o daljnjem postupanju u tom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", navode u priopćenju. Prema neslužbenim podatcima, u Zagrebu je uhićeno desetak osoba, a radi se o nastavku prošlogodišnje akcije, kada je uhićena medicinska sestra iz Doma zdravlja Zapad, zbog sumnje da je za nagradu od 500 do 1200 kuna u sustav unosila da su osobe koje nisu bile cijepljene primile cjepivo protiv COVID-a.

Neki otprije osumnjičenih ponovno su uhićeni u srijedu, uključujući i 32-godišnju medicinsku sestru. Policija je u prosincu prošle godine u računalu uhićene sestre navodno pronašla podatke koji su upućivali na to da je lažno cijepljeno više tisuća osoba, uključujući i neke poznate antivaksere. Obvezne COVID potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio COVID-19 ili da je negativan - s početkom listopada 2021. počele su se primjenjivati u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, a vlasti su isticale kako se to uvodi zbog više razine sigurnosti, a ne kažnjavanja. Od sredine studenoga postale su obvezne i za ulazak u javne i državne ustanove. Prema odluci Nacionalnog stožera, EU digitalnu potvrdu pri dolasku na posao morali su predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a ako su je odbili pokazati ili se testirati, nisu mogli ući. Potvrde su uvedene i za zaposlenike škola.

Krajem 2021. Ustavni sud je odlučio da su te pandemijske mjere legitimne, ne prihvativši prijedlog za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera, uvođenja COVID potvrda, obveznog testiranja zaposlenih u zdravstvu i socijali te mjera u prijmu pacijenata. H