Sport
ODLIČNO IZDANJE HRVATSKE U LIGI NACIJA

Ostalo je još u Beču napraviti posljednji korak prema play-offu
Objavljeno 24. rujna, 2022.
Hrvatska je pobjedom nad Danskom osigurala mjesto u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba za Euro 2024.

Hrvatska je u Ligi nacija nastavila tamo gdje je u lipnju stala. Gostujuće pobjede nad Francuskom i Danskom potvrdila je prvom domaćom pobjedom u ovom ciklusu nad Danskom. Taj niz od tri uzastopne pobjede otvorio je našoj reprezentaciji mogućnost postignuća kakvo još nije ostvarila - plasman u play-off tog natjecanja.



Istina, u prvom izdanju bili smo blizu, ali smo zaustavljeni na tom putu od Engleske na Wembleyu. Sada ćemo opet morati na gostovanju tražiti put prema tom cilju. U nedjelju nas čeka gostovanje kod Austrije, a može se očekivati kako će tog dana Beč opet biti "glavni grad Hrvatske" (očekuje se oko 20.000 naših navijača) na jedan dan kako se to slikovito izrazio reporter austrijske državne televzije ORF u lipnju 2008. godine kada su hrvatski navijači preplavili austrijsku metropolu na otvaranju Eura koje smo tada odigrali baš protiv Austrije.

Ohrabrujući nastup


Hrvatska je protiv Danske u Maksimiru izgledala dobro. Pokazala je sposobnost "mijenjanja brzina" po potrebi, a napadački smo imali vrlo zanimljivih i atraktivnih kombinacija. Nova obrana s mladim stoperskim parom Šutalo-Gvardiol ulijeva povjerenje, ali i upozorava na miran san kada je defenziva u pitanju za sljedećih desetak godina.

- Obrana je bila sjajna i u Danskoj i u Francuskoj. Primili smo europogodak. Iz jedne smo pogreške, doduše, primili pogodak, kada je Šutalo odigrao dodavanje. No, neka je pogriješio, tako će naučiti. Bolje je što naši stoperi bez respekta ulaze u igru i ne preskaču je. Livaković je odlično branio, a cijela momčad djeluje dobro u fazi obrane. Neće igrati najstariji ni najmlađi, igrat će najbolji. Imamo slatke brige, koga god stavimo, nećemo pogriješiti - rekao je naš izbornik nakon pobjede nad Danskom.

Kada se pobijedi, onda je lakše pričati i o problemima kojih je bilo u igri, poglavito u prvih 45 minuta, kada je Hrvatska nakon dobrog otvaranja utakmice ipak malo izgubila kontrolu nad njom.

- Moram čestitati našim igračima na sjajnoj utakmici protiv vrlo dobre Danske. Bila je to dobra prezentacija Hrvatske, pogotovo u drugom poluvremenu, s puno trke i agresije. U prvom smo imali malo problema, posebno pri kraju poluvremena. Danska je krenula s tri stopera, što nismo očekivali, ali na poluvremenu smo reagirali i postavili situaciju drukčije te dobili dubinu koja nam je nedostajala. Utakmica je bila dobra, Danska ima kvalitetu i veliki je uspjeh pobijediti je dva puta u tri mjeseca. To mogu samo kvalitetne reprezentacije - smatra naš izbornik.

Dobar je podražaj stigao s klupe ulaskom Oršića, Petkovića i Majera, koji je na kraju bio strijelac pobjedonosnog pogotka. Pokazalo se kako imamo širinu, ali i perspektivu u mlađoj gardi koja nezaustavljivo nadire. Međutim, još uvijek "bank" u našoj igri drži neuništivi kapetan Luka Modrić. Diktira tempo, mijenja ritam, a fascinantno je koliko malo griješi. Međutim, nije to ništa što već nismo znali.

U Beč po play-off


I u ovom izdanju Lige nacija vidjeli smo tipičnu Hrvatsku u tom natjecanju. Loš start, pa onda naglo ubrzanje koje nas je dovelo do vodeće pozicije u skupini uoči posljednjeg kola. Sad u Beču treba učiniti posljednji korak te izboriti plasman u završnicu Lige nacija. S pobjedom protiv Austrije smo sigurni, a postoje i kombinacije u kojima će nam dovoljan biti remi, pa čak i poraz. To već ovisi o ishodu susreta Danska - Francuska. No nema potrebe kalkulirati i oslanjati se na Francuze. Austrija nam je dužnik jer nas je razbila na startu u Osijeku kada smo visoko poraženi s 3:0. Susret u Beču dobra je prilika za uzvrat.

- Sami smo sebi omogućili da odlučujemo sami o sebi. Idemo pokušati dobiti utakmicu u Beču, jer još nas peče poraz u Osijeku, ali moramo ostati skromni, mirni, ići korak po korak. Dansku smo apsolvirali, napravit ćemo promjene i osvježiti momčad, no moramo prvo provjeriti situaciju s igračima i vidjeti u kakvom su stanju. Veseli nas da imamo širok kadar i u svakom trenutku možemo složiti pravu reprezentaciju - zaključuje Dalić.

Hrvatska je pobjedom protiv Danaca sebi osigurala još neke važne stvari. Prije svega mjesto u prvoj jakosnoj skupini pri ždrijebu kvalifikacija za Euro 2024., što je iznimno važna stvar. Osim toga, osigurali smo mjesto u elitnom društvu za sljedeće izdanje Lige nacija. I na kraju, imamo pravo na optimizam uoči SP-a u Kataru koje počinje za mjesec i pol dana. Izbornik Zlatko Dalić, bez obzira na ishod susreta u Beču, moći će u miru glancati igru i momčad za Svjetsko prvenstvo, na kojem ćemo braniti titulu viceprvaka.

U biti, otvorenih pitanja nema puno. Tek ono centralnog napadača i desnog krilnog napadača. Opcija je i više nego dovoljno, a konačni Dalićev izbor vjerojatno će ovisiti o formi u kojoj će se nalaziti kandidati za te pozicije kada dođe vrijeme odlaska u Katar.

Dalibor Keler
Zlatko Dalić

izbornik Hrvatske

- Dansku smo apsolvirali, napravit ćemo promjene i osvježiti momčad. Sami smo sebi omogućili da odlučujemo sami o sebi. Idemo pokušati dobiti utakmicu u Beču, jer još nas peče poraz u Osijeku, ali moramo ostati skromni, mirni, ići korak po korak.

beč
U AUSTRIJSKOJ METROPOLI OČEKUJE SE 20.000 NAŠIH NAVIJAČA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike