Novosti
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA ZANIMLJIVA I SAMOZATAJNA DUGULJASTA LJEPOTICA

Odmor na drukčiji način
Objavljeno 24. rujna, 2022.

Između južnih obronaka slavonskih gora i rijeke Save smjestila se samozatajna duguljasta ljepotica, Brodsko-posavska županija.



Bogata poviješću, prirodnim ljepotama, tradicijom i običajima, s raskošnom trpezom i plemenitom kapljicom, pruža pravi zeleni raj za one koji žele odmor na drukčiji način.

Od turističkih atrakcija Brodsko-posavske županije posebno se izdvajaju mnogobrojne manifestacije, lokalne planinarske, pješačke i biciklističke staze, zatim resursi vezani uz kulturu života i rada, poput raznih folklornih skupina i kulturno-umjetničkih društava, te zaštićena prirodna baština i prirodne vrijednosti predložene za zaštitu.

Najvrednija povijesna građevina u Brodsko-posavskoj županiji jest Tvrđava Brod (Festung) u samom središtu današnjeg grada Slavonskog Broda, a njezina veličina čini je gotovo nestvarnom. Gradnja tvrđave počela je 1715., na poticaj princa Eugena Savojskog, kao dio sustava tvrđava na sjeveroistoku Hrvatske. Danas je ta građevina u funkciji razvoja kulture. U njoj su smješteni gradska uprava, glazbena škola, klasična gimnazija, tradicijski obrti, jedinstveni Muzej tambure i Galerija Ružić, koja je po značenju druga galerija moderne umjetnosti u Hrvatskoj. U blizini Slavonskog Broda smjestilo se maleno selo Rastušje, u kojem je rođen poznati hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović, a njegova je rodna kuća važan spomenik tradicijske gradnje.

Relativno mladi grad bogate prošlosti, Nova Gradiška, drugi je grad u Brodsko-posavskoj županiji. Osnovan je u vrijeme baroka, kada su se utemeljili brojni gradovi s ravnim paralelnim ulicama koje se sijeku pod pravim kutom i s prostranim četverokutnim gradskim trgom. Prva izgrađena građevina u gradu jednobrodna je crkva sv. Terezije, koju krasi jedinstveni barokni toranj u obliku piramide. Taj jedinstveni gradski spomenik zauzima središnje mjesto u staroj gradskoj jezgri, ali i na gradskom grbu. Osim lijepom urbanom jezgrom grad se može pohvaliti i predivnom prirodom, u kojoj su čak dva rezervata šumske vegetacije na Psunju: Muški bunar, s brdskim šumama bukve i hrasta kitnjaka, i Prašnik, prepoznatljiv po šumi hrasta lužnjaka.

Od ostalih mjesta u županiji svakako je vrijedno spomenuti Vrpolje, koje je postalo poznato zahvaljujući svom najpoznatijem i najznamenitijem stanovniku, Ivanu Meštroviću. U čast toga velikana kiparske umjetnosti podignuta je spomen-galerija.

No osim kulturnim spomenicima Brodsko-posavska županija može se pohvaliti i prekrasnim izletištima i ekoselima, koji turistima pružaju idealan odmor daleko od gradske vreve i prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma. Smještaj u objektima u domaćinstvima poput salaša, rančeva, OPG-ova i kuća za odmor, u kojima mogu osjetiti ljepotu slavonskog sela, u miru i tišini prirode, osloboditi se stresa i ponovo pronaći sebe, turistima je itekako zanimljiv i privlačan.

Uza sve to, Brodsko-posavska županija isprepletena je stazama kojima ljubitelji pustolovine svaki kutak prirode mogu istražiti biciklom kroz pitoreskna sela, šume i obalom uz rijeku, koji čine pravi zeleni raj.

Prekrasna priroda, bogata trpeza, gostoljubivi domaćini kombinacija su koja ovaj kraj čini posebno vrijednim, ne samo za usputna stajanja nego i za zadržavanja. Sudeći po turističkim rezultatima, ta je županija potvrdila status cjelogodišnje destinacije i pravi je izbor za one turiste koji traže autohtono, originalno, netaknuto i bježe od masovnog turizma, okreću se prirodi i aktivnom turizmu.

Tihana Eršek Cicvarić